Як реанімувати футбольний клуб домовились у Франківську


Сьогодні, 25 квітня керівництво Івано-Франківської області і міста провели нараду з питань створення футбольного клубу.

За словами голови облради Олександра Сича, керівництво області і міста домовилися розпочати процес обговорення реанімації клубу.

«Фінансові питання стоять на другому плані. Гроші з бюджету ми знайдемо, але питання як їх використати. Якби ми сьогодні зробили дослідження, що популярніше футбол чи політика, переміг би футбол», - запевнив Олександр Сич.

У свою чергу голова ОДА зазначив, що йому дуже прикро і соромно, що у нас немає футболу.

«Але це є дуже велика відповідальність, адже я б не хотів, щоб у нашу каденцію футбол надалі знищувався. Проте потрібно розуміти де ми будемо на фініші. Керівники міста і області маємо спільну позицію, щодо пошуку варіантів вирішення цього питання. Проте нам також дуже важлива думка людей, які вже багато років причетні до футболу», - вважає Олег Гончарук.

Як зауважив міський голова Івано-Франківська, занепад футболу це не проблема тільки нашого міста, а й усього Прикарпаття.

«В цій ситуації ми не можемо створити команду, яка відразу проб’ється в першу лігу. Той мінімум, що ми можемо - ми робимо. Завтра сесія міськради ухвалить рішення про відновлення футболу і закладе 1 мільйон гривень відновлення команди. Хотілося б щоб якнайбільше партнерів долучилося до цієї справи», - переконаний міський голова.

В той же час голова обласної федерації футболу зауважив, що утримання команди вартує 4-5 млн. гривень на сезон. Окрім того він погодився з міським головою, що ми не можемо говорити про Першу лігу ще кілька років. 

Свою авторитетну думку, щодо проблем відновлення професійної команди на Прикарпатті висловив ветеран футболу Богдан Вовкович.

«Стадіон, який ми мучимо вже 30 років, потрібно відновити, щоб він відповідав вимогам УЄФА і ФІФА. Потрібно відновити навчальну базу у Рибному, потрібний автобус, службові квартири для запрошених гравців та паркан навколо стадіону. Я нарахував 25 гравців з Франківська, які грають в Прем’єр лізі по цілому світі. Ми не можемо розкидатися талантами. Потрібно робити народний клуб з рахунком і членством», - переконаний футболіст.

Всі питання, які піднялися на нараді є похідними від організаційно-правової форми клубу і атестації. На це звернув увагу арбітр Першої ліги Ігор Дебенко.

«Як вже було сказано Івано-Франківськ одержав унікальне право пройти атестацію позачергово. Тому це потрібно робити зараз. Є перелік критеріїв яким повинен відповідати клуб. Атестація має пройти до середини червня, тому часу дуже мало. Добре, що є спільне бачення трьох керівників області, адже це вперше за часи незалежності», - переконаний Дебенко.

Найбільше керівництво області і міста цікавило питання чи бізнес готовий долучитися до фінансування команди. Про це вони запитали у Тараса Гурика, адже його компанія фінансує команду «Тепловик», на базі якої і планується реорганізація.

«До нас звернувся «Тепловик», що вони не мають нормального фінансування. Ми їх підтримали на умовах, що вони взяли під опіку дитячу спортивну школу №3. Я переконаний, що якщо не буде найдено потенційного приватного господаря чи групи спонсорів, то буде важко, адже утримання клубу це дуже великі витрати. Ми готові і надалі підтримувати команду», - запевнив підприємець.

Проте найважливішим питанням для створення клубу є фінансування. За словами очільниці фіндепартаменту ОДА найважливішим є питання про організаційно-правовову форму. Окрім того потрібно мати реальний кошторис утримання і план розвитку команди на кілька років.

Підсумок наради підвів голова облради Олександр Сич.

«Реорганізацію будемо проводити на базі «Тепловика». Для цього потрібно прийняти програму сприяння розвитку футболу. Паралельно мають опрацьовуватися матеріально-правова база існування клубу. Окрім того має бути створений оргкомітет у складі Олександра Левицького, Ярослава Паранюка, Миколи Палійчука, Тараса Гурика і Василя Ольшанецького, який буде займатися цією роботою»,- завершив голова облради.