З прикарпатських підприємств вилучають автомобілі для АТО


В Івано-Франківській області мобілізують не лише призовників, але й техніку. Автомобілі вилучають у підприємств і відправляють у зону АТО.

Співробітники військового комісаріату Івано-Франківська навідуються у підприємства міста за транспортом. При чому, не лише у комунальні заклади, але й у приватні компанії. Військові вилучають автомобілі для використання їх в зоні АТО.  Поки що – лише вантажні, повідомляють  fakty.ictv.ua.

Більшість підприємців із розумінням ставляться до таких візитів і віддають свій транспорт добровільно. На очах журналістів одна з будівельних компаній Івано-Франківська передала військомату ЗІЛ. Вантажівка 10 років перевозила будматеріали, тепер же їй доведеться послужити воїнам АТО. Керівництво підприємства погодилося передати вантажівку військовим. Ще й добровільно оновили салон і провели невеликий ремонт.

Більшість підприємців віддають техніку без бою, проте є і такі, які переховують свій транспорт. У військоматі говорять, що деякі навіть розбирають автомобілі, аби уникнути такої мобілізації, а самі переховуються від військових.

Дані про техніку на балансі підприємств військовий комісаріат бере як з власної бази, так і з даних ДАІ.

План по виконанню мобілізації транспорту військомат отримує від керівництва АТО: потреба на Сході у техніці значна. Це і повноприводні легковики, і екскаватори, і бульдозери, і крани, і вантажівки.

З початку мобілізації з Івано-Франківську на війну відправили вже 16 одиниць вилученої техніки. Тим підприємцям, які не хочуть віддавати машини, загрожує кримінальна відповідальність. До 5 років позбавлення волі — як і за ухилення від мобілізації.