Активісти звернуться до мера та обласної влади, щоб профінансували навчання у ВНЗ учасників АТО


Сьогодні, 14 липня в Івано-Франківську представники ветеранських організацій воїнів АТО, прикарпатського університету та громадські активісти радилися, як вирішити питання щодо реалізації освітніх прав учасників АТО при вступі до вищих навчальних закладів та особливостей психологічної адаптації в студентському середовищі демобілізованих та військовослужбовців.

Зокрема, голова постійної комісії Івано-Франківської обласної ради з питань захисту прав учасників і ветеранів антитерористичної операції на Сході України та їх сімей, депутат обласної ради від ВО "Свобода" Наталія Чаплинська зауважила, що тема здобуття воїнами АТО вищої освіти є дуже важлива.

"Війна вносить дуже багато корекції в життя воїнів і є багато бійців, які хотіли б здобути професію чи перекваліфікуватися. У нас є досвід роботи з курсами перекваліфікації коли бійці отримують іншу спеціальність, щоб реалізувати себе і забезпечити сім'ю. Нещодавно я говорила з молодим бійцем, який тільки завершив школу, чи хоче він навчатися. Він мені відповів: "Переможемо, завершимо війну і я обов'язково піду вчитися". Тому у мене є дуже сильне бажання допомогти нашим воїнам. Саме тому ми підготували звернення до міського голови і голови облради, щоб з бюджетів надали повне чи часткове фінансування для здобуття освіти для бійців та їх дітей", - каже Наталія Чаплинська.

В той же час заступник директора юридичного інституту Юрій Микитин пояснив, які умови вступу для учасників АТО та бойових дій встановлені змінами до закону про освіту.

"Протягом місяця до умов прийому тричі вносилися зміни і доповнення. Зокрема  це стосується зменшення строків вступної кампанії. Наприклад , якщо учасник АТО здійснює вступ за результатами ЗНО то прийом документів продовжується до 27 липня. Що стосується вступу на заочне навчання то умови прийому не змінилися. На вступ за співбесідою мають право  тільки інваліди АТО. Всі решту воїни можуть вступати за результатами ЗНО, або за результатами вступних іспитів в університеті", - роз'яснив Микитин.

За словами заступника можливість вступу на державну форму навчання для учасників АТО становить 10%. Якщо кількість державного замовлення становить від 2-3 до 20 місць, то з них тільки 1-2 місця отримають воїни. Як зауважив представник університету, цього не достатньо, адже вони борються за місце з сиротами та іншими пільговиками. Ще одна проблема полягає в тому, що більшість воїнів хоче вступити на заочну форму, а тут державних місць практично немає.

Саме тому активісти підготували звернення до міського голови, очільників облради і ОДА, щодо можливості фінансування з бюджету навчання тих воїнів, які не зможуть отримати можливість навчатися на державній формі. Йдеться про внутрішній конкурс між самими бійцями за стипендію на навчання. Наприклад, якщо є 28 учасників АТО, які хочуть навчатися і з них 3 отримають можливість навчатися на державній формі навчання, то решту 25 зможуть позмагатися за стипендію від міської чи обласної ради.

Окрім того, як зауважила Наталія Чаплинська сьогодні є міжнародні програми щодо навчання колишніх військових, які дають фінансування, тому потрібно писати гранти.