Асистент франківського медуніверситету виграла грант на стажування в Австрії


З 4 по 10 вересня в м. Гайнбург (Австрія) відбувся престижний міжнародний семінар з менеджменту періоперативної крововтрати, в якому взяла участь асистент кафедри анестезіології та інтенсивної терапії Марта Гриньовська

Щорічний з'їзд фахівців проводиться в рамках повної стипендійної програми Дунайського Університету Кремса – лідера серед європейських вишів зі спеціалізації післядимної освіти, повідомляє прес-служба ІФ НМУ. Серед вибраних учасників – 30 анестезіологів та хірургів з усіх куточків світу, яким пощастило освіжити та збагатити свої знання під керівництвом провідних європейських спеціалістів.

Цьогоріч семінар модерували зірковий склад лекторів: професори Донат Шпан (Цюріх), Маркус Лейн (Амстердам), Сибілла Козек-Лангенекер (Відень), Ларс Аміс (Женева), Райнер Зоц (Берлін), Бланка Мартінез Лопез (Барселона), Вачеслав Саван (Брюссель) – автори гайдлайнів-2016 з менеджменту періоперативних кровотеч.

Семінар проходив у форматі лекцій, hands on воркшопів, дебатів, подвійного тестування та презентації власного клінічного випадку.

«Головний акцент семінару – якісний та всеохоплюючий періоперативний менеджмент пацієнта, що передбачає формування протоколу масивної гемотрансфузії, алгоритмів при травматичній коагулопатії, вивчення японського досвіду ведення синдрому ДВЗ та набутих коагулопатій, проблему оптимального вибору гемостатиків, збільшення толерантності до анемії, інтерпретаціі діагностичних тестів та менеджменту крововтрати при серцево-судинній патології,трансплантації печінки, а також у вагітних жінок», – розповідає Марта Гриньовська. 

Асистент кафедри анестезіології та інтенсивної терапії відзначає не лише високий професійний рівнень заходу, але досконало продуману логістику, навчальне навантаження та соціальну програму.

«Найбільшою перевагою такого заходу є можливість особистих контактів з учасниками та професорами, щоденне спілкування на професійні теми і переймання досвіду, яким вони охоче діляться», – каже Гриньовська.

Практична частина семінару була зосереджена на революційно нових методах діагностики – віскоеластичних тестах, а саме – тромбоеластографії та тромбоеластометрії. Метод грунтується на графічній реєстрації змін в'язкості та пружності еластичних властивостей крові в процесі утворення фібринового згустка.

Прилад функціонує як 4-канальний оптико-механічний аналізатор зразків цільної крові з подальшим розрахунком параметрів згідно отриманого графіка.
Однією з основних переваг новітнього методу є можливість point-of-care testing або ж експрес-оцінка системи гемостазу пацієнта, що дозволяє анестезіологу обрати обгрунтовано правильну інфузійну та трансфузіологійну тактику.