Через тендер до садка


На початку червня Вовчинецька сільська рада уклала договір з агропромисловою фірмою «Злак» про облаштування дитячого садка. Вартість угоди складає 12,5 млн. гривень. Засновником цієї фірми є сільський депутат. Чи є у справі з будівництвом дитсадка конфлікт інтересів?

Дитячий садок на вулиці Живописній у Вовчинці вже споруджено, він розрахований на 150 місць. Капітальне будівництво завершили, роботи з облаштування планують завершити до кінця наступного року. Це підведення комунікацій, встановлення сантехніки, підготовка приміщень, придбання шаф, лавок, столів, облаштування майданчиків, озеленення території тощо. Садочок у приміському Вовчинці матиме ще й басейн, пише Галиицький кореспондент

У повідомленні про проведення державних закупівель та укладання угоди зазначено, що агропромисловою фірмою «Злак» володіють Василь Човганюк, Володимир Човганюк, а також Василь Угренюк, безпартійний депутат Вовчинецької сільської ради. Свого часу всі троє були прописані в одній квартирі. Єдиним конкурентом «Злаку» на торгах було ПП «Термобуд» Зіновія Стиранівського. Але чому садочок дороблятиме саме «Злак»?

Тендерні лабіринти

Процедура державних закупівель затратна в часі та непроста за документацією, розповідає сільський голова Вовчинця Михайло Назар. «У нашому штаті шість осіб, всі вони є універсалами. У нас немає управління капітального будівництва, в нас немає нічого свого такого або таких людей, які б, згідно з посадою або функціональними обов’язками, займалися такими речами, як тендерні торги», – додає він.

Михайло Назар каже, що має за плечима досвід ведення капітального будівництва. Але нарікає на гіркий досвід. Коли споруджували будинок культури, село виступило інвестором, а замовником робіт було управління капітального будівництва виконавчого комітету Івано-Франківської міської ради.

«При такому методі будівництва ми побачили, що не можемо контролювати процес і впливати на нього, оскільки, згідно з угодою, маємо лише інвестувати. У момент, коли коштів не вистачає, генпідрядник має право призупиняти роботи і звітує лише перед замовником, а інвестор нічого не означає. Відповідно, об’єкт перетворюється в довгобуд, а при нашому рості цін це надовго», – роз’яснює сільський голова.

На підтвердження своїх слів Михайло Назар наводить ще один приклад – зведення адміністративної будівлі у Вовчинці. Там замовником вже виступила Вовчинецька сільська рада. Як результат, через рік вони переїхали в нову споруду. Саме тому, за його словами, інвесторами та замовниками довгоочікуваного в селі дитячого садка виступила сільська рада.

Почали будівництво дошкільного закладу в 2011 році, планували здати його за два роки. «Це був реальний термін здачі, але Мінрегіонбудом було прийняте неправильне рішення про дофінансування нашого садочка з держбюджету. Гроші дали, але область їх перерозподілила так, що нам нічого не залишили», – згадує тодішні бюджетні реалії сільський голова.

Крім того, вийшло так, що генпідряднику наприкінці року заборгували понад мільйон гривень, тоді як гроші на рахунку сільської ради були. Ці гроші виділили лише через півроку, в результаті договір підрядник розірвав. Як наслідок, на завершення будівництва дошкільного закладу виникла потреба проводити другий тендер…

Михайло Назар знову повертається до далекої від ідеалу процедури державних закупівель. Порахували кошторис за цінами вересня минулого року, пройшли затвердження спеціальної експертизи тривалістю 45 днів, а з нового року ціни зросли.

У Вовчинці вирішили не втрачати час, пройшли перенавчання членів тендерного комітету. Втім, перераховувати кошторис не  стали, розрахунки залишили на рівні минулорічних цін.

Інтереси є, а конфлікту немає

Такі дії сільської влади мають, не виключено, справедливі виправдання. Однак серед засновників фірми, що стала переможцем тендерних торгів, був депутат Вовчинецької сільради. Спочатку сільський голова сказав, що це неправда, але згодом пояснив, що, згідно з тендерними вимогами, до засновників фірм комісія не має особливих вимог. Далі Михайло Назар запевнив, що нічого поганого в цьому не побачив, що з фірмами, наближеними до цієї фірми, сільська рада вже колись працювала. До того ж, агропромислова фірма «Злак» розташована на території села, тому якість виконаних робіт вони гарантують.

«Я не знав, лише в інтернеті прочитав, що депутат є засновником. В цьому випадку не було конфлікту інтересів, до керівництва фірми депутат не має ніякого відношення, абсолютно», – стверджує сільський голова. А також додає, що рішення, яке стосується тендерних закупівель, депутат не приймає.

Звісно, не приймає, його приймає комітет, який складався з п’яти учасників – це місцеві депутати та працівники сільради. Чи ця комісія пропозиції учасників торгів розглядала об’єктивно й неупереджено? Чи знала, хто є засновником фірми, яка виграла тендер на проведення робіт з облаштування садочка? Питання, радше, риторичне.

Дитячий садочок у Вовчинці, як вже було сказано, зведений, залишилося його облаштувати. Загальна вартість будівництва становить 18,5 млн. гривень. Крім того, на закупівлю меблів з міського бюджету цьогоріч додатково обіцяли перерахувати 2,5 млн. гривень.

Коли дітей стає багато

Начальниця міського управління освіти Наталія Микула наголошує, що відкриття садочка у селі Вовчинець порятує Івано-Франківськ від нестачі місць у дошкільних закладах, розвантажить довколишні садочки не лише від вовчинецьких дітлахів (а це понад 150 дошкільнят). Головна освітянка міста переконана, що у тамтешній садочок ходитимуть малюки і з мікрорайону Позитрон. 

Трапляються випадки, коли, за нормами, у ясельній групі має бути 15 дітей, а у списку 30-32 дитини, коли в загальній групі має бути 20 дітей, а зараховано 42 дитини. Єдине виправдання такої ситуації – що не всі діти відвідують садочки.

Наталія Микула наводить таку статистику. Понад 500 дітей з приміських сіл приїжджають в івано-франківські дошкільні заклади, а це за потужністю – два з половиною великих ДНЗ. Незважаючи на будівництво дитсадків та відкриття нових груп у вже наявних, проблема нестачі місць у садочках не зникає. Адже в місто приїжджають люди зі сходу України. Їхніх дітей та дітей, батьки яких брали участь у бойових діях або перебувають в зоні АТО, у дитсадки беруть поза чергою. А це додаткове навантаження. «Садочки не гумові, і всім, хто перебуває поза чергою, ми створюємо додаткові місця. За даними на 1 червня, цього навчального року в садочок мали б піти дві тисячі дошкільнят», – додає вона.

У мерії на початку року планували завершити будівництво дитячих садочків в мікрорайоні Пасічна, у селах Хриплин, Угорники, Вовчинець, а також другої черги дитячого садочка «Ромашка» на вул.Вовчинецькій, 210. Та за півроку плани дещо змінилися. До прикладу, у Вовчинцях дитсадок обіцяють добудувати лише до кінця 2016 року. А садочок у Пасічній, який місту обійдеться у 26 млн. грн., і ще на меблі міськрада має виділити додатково 2 млн. грн., мають надію здати до вересня.