Через власну довірливість мешканка Прикарпаття віддала шахраям значну суму грошей


Правоохоронці розшукують телефонних шахраїв, які обманом заволодів чужими грошима, водночас застерігають громадян від пасток зловмисників.

Як свідчать звернення громадян до правоохоронців, шахраї не втомлюються вигадувати нові способи та схеми видурювання грошей у надто довірливих людей. Нерідко для реалізації своїх злочинних намірів пройдисвіти використовують необізнаність потенційної жертви з подробицями безготівкових розрахунків за товар. Відтак, пропонуючи придбати або продати певну річ, створюють умови для перерахунку грошей на їх користь, інформує відділ управління превентивної діяльності ГУНП в Івано-Франківській області.

Приміром, днями до працівників поліції звернулася молода мешканка Надвірнянського району, яка розповіла, що невідома особа під приводом купівлі автомобіля незаконно заволоділа її грошима. Виявилося, що на початку лютого вона розмістила в інтернет-мережі оголошення про продаж власного автомобіля. За кілька годин після цього їй зателефонував чоловік, який буцімто зацікавився машиною, і запропонував оплатити завдаток у розмірі 2 тисячі гривень переказом на банківський рахунок. ЖителькаНадвірнянщини погодилася і вказала свої банківські реквізити. За якийсь час їй знову зателефонували. Цього разу особа, яка дзвонила, назвалася працівником банку, клієнтом якого є жінка, та повідомила, що виникли певні проблеми з переказом коштів, тому необхідно здійснити деякі операції з її банківською карткою. Заявниця виконала усе, що їй було сказано телефоном, а повернувшись додому, виявила, що з її рахунку зникли 5 тисяч гривень. Зрозумівши, що її ошукали, жінка звернулася в поліцію.

Правоохоронці розшукують телефонних шахраїв, які обманом заволодів чужими грошима, водночас застерігають громадян від пасток шахраїв. Пам’ятайте, якщо вам дзвонять нібито з банку і просять назвати особисті відомості - це привід насторожитися. Якщо ви сумніваєтеся, чи дійсно вам дзвонить справжній співробітник - запитайте, коли і в яке відділення ви можете підійти, щоб вирішити проблему особисто, а не телефоном. Ніколи не називайте третім особам (в тому числі співробітникам банку, а також знайомим, друзям, родичам, продавцям в магазині) пін-код вашої картки, а також секретні одноразові коди, не записуйте його на картках.