Чи є альтернатива російському газу?


В Івано-Франківську відбувся круглий стіл на тему «Чи потрібна франківцям альтернативна енергетика?», метою якого було вивчення досвіду застосування альтернативних систем опалення і напрацювання шляхів ефективних реформ у питанні забезпечення теплом жителів Івано-Франківська. і

 

Ініціаторами заходу виступили громадські організації «Поступовий гурт франківців» та «Асоціація виробників теплової енергетики на альтернативних видах палива». На захід завітали депутати Івано-Франківських обласної та міської рад, представники виконавчого комітету, керівники організацій та установ, які працюють у сфері теплопостачання.

«Ми перебуваємо в стані війни і будь-які кроки до незалежності від газу є кроками до нашої незалежності. Також є загальні тенденції, які диктують шлях до альтернативних видів палива й енергозбереження. Сьогодні ми маємо поступ у цьому напрямі, і область з дня на день зменшує свою залежність від російського газу», — заявив голова ГО «Поступовий гурт франківців», депутат обласної ради Сергій АДАМОВИЧ.

«Івано-Франківська область виробляє нині 100 тисяч гігакалорій теплоенергії. Ми є флагманом у цьому напрямі, однак нам ще є куди розвиватись. Коли ми були в Австрії, вивчаючи її досвід, нас привезли в невелике місто із населенням 8000 людей. Там побудували теплоелектроцентраль, яка працює на щепі. Схема її роботи дуже ефективна, ТЕЦ працює на піролізі. Внаслідок згоряння щепи виділяється газ, який спершу віддає своє тепло в тепломережу міста, а потім ще й виробляє електроенергію! і це було маленьке місто, а окупність великих об’єктів значно краща — тому і в великих містах Австрії існують такі ж підприємства. Варто зрозуміти, що наразі вартість 1 гігакалорії становить близько 1500 грн., з яких 1000 грн. ми віддаємо в Росію за газ. Якщо перейти на альтернативну енергетику, то вартість гігакалорії впаде до 1000 грн., і всі ці гроші залишатимуться в Україні, що надзвичайно важливо», — зазначив голова ГО «Асоціація виробників теплової енергетики на альтернативних видах палива» Михайло ДРАЧ.

«Галичина» регулярно порушує питання, пов’язані з альтернативними видами опалення. Зокрема, у статті «Як не вилетіти у трубу?» (20.12.2012 р.) йшлося про те, що економія енергоносіїв стала ключовою проблемою Івано-Франківська. Споживачі всіх форм власності у місті витрачають більш ніж мільярд гривень на закупівлю газу. Левова частка цих грошей спрямовується російському монополістові «Газпрому». До речі, після підвищення цін на газ ці витрати зросли ще щонайменше на чверть. Зрозуміло, що за таких умов пошук альтернативи спалюванню газу набуває виняткової актуальності.
Учасники круглого столу обговорили низку проектів, які можуть зменшити залежність від імпортних енергоносіїв. Зокрема, значний потенціал експерти вбачають у використанні дров, пелет або щепи, які виготовляють з відходів лісопереробки. Щоправда, на сьогодні прикарпатські лісокомбінати не спроможні забезпечити підприємства, які працюють у сфері виробництва пелет, достатньою кількістю сировини. Михайло Драч заявив, що коли лісових ресурсів не вистачатиме, то можна вирощувати «енергетичну» вербу, яка підходить для спалювання у твердопаливних котлах. З другого боку, в багатьох бюджетних організаціях області вже реалізовано проекти з заміни газових котлів на твердопаливні. Відверто кажучи, керівники цих установ не в захопленні від таких змін. Проблема полягає в тому, що, на відміну від спалювання природного газу, котельні на твердому паливі потребують постійного підвезення палива і пристосування його до умов використання. А це спричиняє шумові незручності та погіршення благоустрою територій таких закладів. Експерти визнали, що такі незручності трапляються, але з поліпшенням культури використання альтернативного палива такі негаразди мінімізуються.
Як би там не було, але впровадження технологій альтернативної енергетики потребує часу та значних інвестицій. Приміром, Німеччина, яка розпочала перехід на альтернативні енергетичні системи ще в 70-х роках, зуміла досягти лише 20% їх частки в загальному енергетичному балансі. І це при тому, що в такі проекти за цей час інвестували десятки мільярдів євро. 
Однак учасники дискусії стверджували, що для впровадження альтернативної енергетики їм достатньо сприятливого інвестиційного клімату, а також тарифу, який дозволить забезпечити рентабельність виробництва. Експерти запевнили, що у разі анонсованого урядом підвищення цін на газ альтернативні варіанти теплопостачання міст стануть економічно вигідними. Споживачам залишається сподіватись, що енергетичні реформи знову не ляжуть на плечі простих людей.