Гіпертонія - стоп


Гіпертонічна хвороба – одне з найпоширеніших хронічних захворювань, яке пов’язане з підвищеним артеріальним тиском. Підвищені цифри артеріального тиску виявляють у 25-30 % дорослого населення. Проявляється гіпертонія приступами головного болю, головокружіння, болем в серці, часто є причиною небезпечних для життя ускладнень: інфаркту міокарду, інсульту,серцевої та ниркової недостатності, порушення зору. Але часто на початкових стадіях захворювання ніяк не проявляється і не впливає на самопочуття.

Артеріальний тиск може суттєво змінюватись в ту чи іншу сторону навіть у здорових людей. Він може знижуватись в спокої і під час сну і підвищуватись при хвилюванні чи фізичному перенапруженні. Але це відбувається тимчасово і артеріальний тиск швидко повертається до норми. При гіпертонічній хворобі артеріальний тиск підвищується до 140 на 90 мм.рт.ст. і більше постійно і може змінюватись протягом доби. Підвищення артеріального тиску є небезпечним для здоров’я,бо змушує працювати серце з більшим навантаженням , що викликає його перенапруження, воно стомлюється і нагадує болем за грудиною, виникає стенокардія чи інфаркт міокарду. Стінки судин теж піддаються більшій напрузі. Через розрив судин головного мозку може виникнути інсульт.Високий артеріальний тиск погіршує роботу нирок, припиняється виведення шлаків з організму, відбувається отруєння всього організму.

Приблизно у 90% хворих не вдається з’ясувати причину підвищеного артеріального тиску У таких хворих діагностують первинну артеріальну гіпертензію  У 10% артеріальна гіпертензія виникає внаслідок інших  захворювань- найчастіше це ураження нирок або ендокринних органів. Таку гіпертонію називають вторинною.

 Вилікуватись від гіпертонії не можливо але можна і необхідно взяти артеріальний тиск під контроль.  Лікування повинно відбуватись під контролем лікаря і має бути довготривалим та регулярним, в процесі лікування можлива зміна медикаментів. Важливо дотримуватись правила- кожному хворому свій препарат. Чим раніше виявлений підвищений артеріальний тиск і розпочато його контроль,тим менший ризик розвитку ускладнень в майбутньому.

  Крім медикаментозного лікування для хворого гіпертонією обов’язковою є зміна способу життя. Лікарі давно помітили, що надлишок  солі  в їжі сприяє розвитку артеріальної гіпертензії. Тому добова норма солі повинна становити до 5 грам ( не більше ½ чайної ложки). Гіпертонія у два рази частіше виникає у людей з надмірною масою тіла. Для зменшення ваги необхідно їсти 3-4 рази на день, останній прийом їжі за 2-3 години до сну. Необхідно збагатити раціон овочами і фруктами, особливо в сирому вигляді, обмежити вживання тваринних жирів ( масла, жирних сортів м’яса )  та  вуглеводів ( цукру, солодощів, білого хліба), а також продуктів, які підвищують апетит ( консервовані, смажені та копчені страви) . Відмова від  тютюнопаління є обов’зковою - нікотин збуджує, веде до підвищення артеріального тиску втрати еластичності судин. Великої шкоди організмові наносить надмірне вживання алкоголю через порушення розслаблення судин.

Ще Арістотель вважав, що «ніщо так не виснажує людину, як тривала фізична бездіяльніст». Встановлено, що ризик розвитку гіпертонії у півтора рази вищий у фізично малоактивних людей. Рухова активність потрібна людині будь- якого віку і починати займатись фізкультурою ніколи не пізно. Починати треба з невеликих навантажень, збільшувати їх об’єм поступово і важливо, щоб вони були регулярними. Найоптимальніші фізичні навантаження- це ходьба по три кілометри щодня або помірної інтенсивності фізичні навантаження протягом 30 хвилин.

 На підвищення артеріального тиску впливає стрес. Уникнути всіх конфліктних ситуацій не можливо,але можна навчитись адекватно на них реагувати. Частіше посміхайтесь, не залишайтесь на самоті з своїми  бідами, активно спілкуйтесь з близькими для вас людьми.

Гіппократ вчив що « пацієнт  повинен разом з лікарем боротись з хворобою». Пацієнт і лікар – партнери в боротьбі проти гіпертонії. Пам’ятайте- ваше життя у ваших руках. Тому старайтесь гіпертонію не лікувати а запобігти її. Бережіть мелодію власних сердець.  

Кардіолог міської поліклініки №1 Цебрик Галина Миколаївна