«Гнилий базар»


Оповідання про ринок, чи торговицю, в місті Болехові цікаві. Для болехівської громади базар, про який добре знали далеко за межами не лише Долинщини, а й усього Прикарпаття, завжди був чимось значно вартнішим, аніж просто торговим місцем.

Болехівський базар — це свого роду давня традиція. Містяни сходилися на торговицю — і побачитися з давніми знайомими та погомоніти, і про новини звідусіль довідатися, і до краму привізного та місцевого придивитися, і з раздами про господарку порадитися, а наостанок, звісно, вже й придбати потрібну річ. Відомо, що у передвоєнні роки минулого століття о. Андрій Бандера — батько головного провідника ОУН Героя України Степана Бандери — навіть зі Стрийщини щотижня приїжджав до Болехова на торговицю. Та й досі деякі болехівські базарні звички ще збереглися серед містян, пише Галичина. 

Це такий собі штришок випадкового прийшляка. А для розуміння суті «болехівського базару», очевидно, треба бути болехівцем або, як мінімум, любити Болехів. Але керівництво підприємства «Болехівський ринок Долинського РайСТ» (Долинського райспоживтовариства), виглядає, головно дбає про свій бізнес, а не про якість надання послуг підприємцям чи про своє добре ім’я в очах громади. і нещодавнє рішення сесії Болехівської міськради — «визнати такими, що втратили чинність рішення Болехівської міської ради від 6 серпня 1997 року, 30 грудня 1997 року, 19 травня 1998 року щодо надання в користування Болехівському ОПП та Болехівському ВТЗО земельних ділянок на вул. Котляревського (великий ринок) та площі І. Франка (малий ринок)» — наочне тому свідчення. А взаємини Болехова і «Болехівського ринку Долинського РайСТ», які віднедавна перейшли в площину судових спорів, а не діалогу громади і бізнесу, можна образно означити «гнилим базаром». Бо, наприклад, навіть попри позитивне судове рішення для долинських ринковласників і фіаско міськради, хтозна, чи зможе колективне підприємство «Болехівський ринок Долинського РайСТ» таким чином гарантувати собі бодай повагу міської громади. Яка, до речі, ще понад півтисячоліття тому була наділена магдебурзьким правом на місцеве самоврядування і досі не приспала свою історичну гідність.

Задавнена «болячка»

Якщо говорити відверто, то серед міст обласного підпорядкування в області годі знайти ще якийсь ринок, який би мав такий жалюгідний вигляд, як у Болехові, особливо так званий великий ринок на вулиці івана Котляревського. Але проблему його належного інфраструктурного облаштування не розв’язують уже упродовж років. Тож не дивина, що депутати міськради 29 квітня цього року нарешті вдалися до кроків, які, на їх думку, можуть зрушити справу в потрібному напрямі. і ХХХVIII сесія Болехівської міськради вирішила: по-перше, визнати такими, що втратили чинність, рішення міськради від 6 серпня і 30 грудня 1997-го та 19 травня 1998 років «щодо надання в користування Болехівському ОПП та Болехівському ВТЗО земельних ділянок на вул. і. Котляревського (великий ринок) та площі і. Франка (малий ринок); по-друге, доручити міському голові З. Макоті «звернутись до суду з позовом про визнання незаконним (недійсним) державного акта на право постійного користування землею», виданого колективному підприємству «Болехівський ринок». А подальший розвиток подій, зокрема і в судах, пообіцяли тримати на контролі і депутати, і громада, і міська самооборона. «Болехівцям і підприємцям, які працюють на ринках міста, — наголосив міський голова, — вже урвався терпець, люди не вірять у правосуддя і готові всіма засобами відстоювати свої права. Пообіцяли, що за потреби приїдуть і під стіни суду».

Зенон МАКОТА, міський голова Болехова:

— Питання про роботу нашого ринку ми виносили на сесію ще задовго до 29 квітня і депутати визнали роботу колективного підприємства «Болехівський ринок» незадовільною. Чому? Ще навіть до 2000 року ринок у нашому місті мав добру славу на всіх західних теренах України. і газети писали, і фільми знімали. Відтак тим чи іншим чином у всіх містах навколо Болехова створили нормальні сучасні торгові ринки — криті, з відповідно облаштованими торговими місцями і зручностями для підприємців, де люди вже давно продають сир чи сметану в належних умовах, а не в болоті. Лише в Болехові все й досі залишилося, як у совєцькі часи 70-х років. Ні у великий ринок, який працює суботами, ні в малий, який функціонує щоденно, не було жодних капіталовкладень. А лише гребли гроші. Річ у тім, що хоч ринок розташований у нашому місті, але не належить громаді чи міській раді. Власниками і засновниками цього колективного підприємства наразі є Долинське райспоживтовариство. Болехів свого часу, пам’ятаєте, був містом Долинського району і не мав статусу обласного підпорядкування. Та головне не це. Хай буде ринок долинським, болехівським, калуським чи київським, аби лишень був належним. Як міський голова я не можу без встида перед людьми дивитися на наш ринок. Зрештою, ви й самі бачили те жахіття. Жалюгідність торговища особливо помітна в неробочі дні, коли нема людей. Торгівці мають працювати у відповідно облаштованих умовах і платити за місце. А що реально? Люди самі позводили собі будки, власноруч облаштували робочі місцяѕ і щомісяця мають платити за це ще по 500 гривень. Погодьтеся, підприємство має немалі прибутки, але у розбудову ринку не вкладає й копійки. Підприємці й жителі міста щораз звертаються до нас із наріканнями, тож ми у міськвиконкомі створили комісію і вирішили навідатися на ринок. Комісія згодом окреслила перелік проблем, які мав би розв’язати керівник ринку. Але жодного разу керівництво «Болехівського ринку» до наших зауважень не дослухалося і не вичерпало означених проблем. Депутати ще минулого року визнали роботу «Болехівського ринку» незадовільною, а його керівництво звернулося з позовом до суду про скасування сесійного рішення.

Промовисті архіви

За офіційною інформацією заступника начальника Долинської ОДПі — начальника відділення в місті Болехові П. Гошовського щодо сплати платежів до місцевого бюджету «Болехівським ринком Долинського райспоживтовариства», підприємство перебуває на спрощеній системі оподаткування вже понад п’ять років, тож звільнено від обов’язку нарахування і сплати земельного податку, крім земподатку за ті ділянки, які не використовує для господарської діяльності. Таким чином, за минулий рік до місцевого бюджету колективне підприємство «Болехівський ринок Долинського РайСТ» сплатило 79 908 грн., а на квітень цього року — 19 900 грн.

Закономірно, що перспектива судового спору спонукала керівництво Болехівської міської ради вдатися до архівів. і, як кажуть, архіви «заговорили».

Вікторія ГРИНЬ, начальник відділу економіки виконкому Болехівської міської ради:
— Як новостворена юридична особа колективне підприємство «Болехівський ринок» зареєстровано 2000 року, а 2006-го впорядкувало свої назву, місцезнаходження і стало «Болехівським ринком Долинського РайСТ». Невідомо, чому долинського райспоживтовариства, якщо в Болехові є своє споживче товариство, яке могло б займатися ринком у місті. Але в переліку документів, визначених законодавчо, навіть нема нотаріально засвідченого рішення засновників щодо зміни назви. Лише — наказ директора. А до 2006 року вони були колективним підприємством. Від цього підприємства Болехів не має жодної копійки платежів до бюджету. Попри те, що підприємці щомісяця сплачують їм чималі кошти на малому ринку, а з кожного підприємця на великому ринку беруть щосуботи згідно з квитанцією по 27 гривень. Реально таких підприємницьких місць на великому ринку до 400, а задіяно — десь 200. Все можна порахувати. У соціально-економічному розвитку міста, як підтверджує  своєю чергою і міський голова, «Болехівський ринок Долинського РайСТ» жодної участі не бере. До 2008 року підприємство ще платило нам один відсоток земельного податку, а відтак перейшли на спрощену систему оподаткування — єдиний податок.

ѕВиконавчий комітет Болехівської міської ради звернувся до начальника Долинського МРВ управління СБУ з ррунтовними документальними підтвердженнями, які, на думку керівництва міста, є вагомими аргументами і дають підстави вважати, що підприємство споживчої кооперації «Болехівський ринок Долинського райспоживтовариства» (раніше — колективне підприємство «Болехівський ринок») «незаконно користується земельними ділянками згідно з державним актом на право постійного користування землею та неправомірно згідно з даним державним актом сплачувало земельний податок (1% від вартості земельної ділянки)». У своєму листі керівництво міста Болехова зазначає, що при оформленні договору оренди на ці земельні ділянки (малий і великий ринки) міський бюджет отримав би орендну плату (від 5-7% вартості земельної ділянки) в сумі 895 тисяч грн.

У процесі нашого журналістського розслідування, своєю чергою, ми з’ясували низку «цікавинок». Наразі офіційно колективне підприємство «Болехівський ринок Долинського РайСТ» має державний акт на право постійного користування земельними ділянками ринків, виданий 2000 року. Але цікаво, що підприємство було створено за півроку до видачі державного акта. Долинське райспоживтовариство свого часу було засновником підприємства «Об’єднання промислових підприємств», реорганізованого 1997 року у «Виробниче торгівельно-заготівельне об’єднання» і визнаного через три роки банкрутом. Тож земельні ділянки фактично виділяли згаданим підприємствам. Звісно, лише Феміда відповість, чи є правові підстави вважати «Болехівський ринок Долинського РайСТ» їх правонаступником? І це також цікаво.

Ми ж вважаємо (журналістська версія), і маємо архівні документальні підтвердження, що державний акт підприємству «Болехівський ринок Долинського РайСТ» 2000 року видали безпідставно, бо на основі рішень, які стосувалися підприємства «Болехівське ВТЗО», яке на той час ще існувало і було визнано судом банкрутом лише 2002 року.