Івано-Франківськ збільшить плату за навчання в мистецьких закладах


Прикарпатцям доводиться звикати до тотального подорожчання товарів та послуг. На жаль, стрімке зростання вартості енергоносіїв та комунальних послуг рикошетом вдарило фактично по всіх сферах суспільного життя. Галузь культури не стала винятком, і за навчання дітей в музичних, художніх та хореографічних школах доведеться заплатити більше.

В Івано-Франківську відбулися громадські слухання, на яких розглянули проект рішення «Про оплату за навчання у початкових спеціалізованих мистецьких навчальних закладах міста». Варто зазначити, що громадські слухання не викликали особливого інтересу: крім ініціаторів слухань та кількох керівників музичних шкіл, на захід прийшло ще декілька журналістів, пише Галичина. Невелику кількість людей ініціатори слухань пояснили тим, що батьки дітей, які навчаються у мистецьких закладах міста, з перспективою подорожчання навчання ознайомлені. Більше того, пропозицію про це сприйняли з розумінням.

Востаннє «тарифи» на навчання переглядали два роки тому. З того часу подорожчали енергоносії та комунальні послуги, а також зросла мінімальна заробітна плата. За словами заступника начальника управління культури міськвиконкому Любомира Никорака, в середньому вартість навчання подорожчає на 16%. Щоправда, деякі спеціальності подорожчають більш стрімко, тоді як деякі не подорожчають узагалі. В музичних школах обласного центру найпопулярнішими інструментами є фортепіано та гітара. Відповідно вони є і найдорожчими: гітара — 160 грн. (+30 грн.), фортепіано — 140 гривень (+20 грн.). Значна кількість дітей прагне займатися вокалом і танцями. Щоб навчити дитину співу, батькам доведеться викласти 160 гривень на місяць (+30 грн.), а щоб долучитися до мистецтва танцю, доведеться заплатити 120-150 гривень (+30 грн.). Найдешевшими інструментами є: гобой, фагот, альт, віолончель, контрабас, а також мідні та ударні інструменти — все по 40 гривень. Вартість навчання гри на інших інструментах коливається від 60 до 85 гривень.

За словами Любомира Никорака, в мистецьких закладах Івано-Франківська навчаються близько двох з половиною тисяч дітей. Щоправда, значна частина дітей користується пільгами на оплату навчання. Зокрема, стовідсоткове звільнення від оплати отримують: діти з багатодітних сімей, діти з малозабезпечених сімей, діти-інваліди, діти-сироти, діти позбавлені батьківського піклування, діти, матері яких нагороджені орденом «Мати-героїня», діти військовослужбовців, які загинули під час виконання службових обов’язків або стали інвалідами, обдаровані діти — лауреати міжнародних та всеукраїнських конкурсів. Цього року пільги отримають і діти переселенців із зони АТО. За словами Л. Никорака, перелік пільгових категорій в івано-Франківську є значно ширшим, ніж це вимагає законодавство. Фактично, коли підсумувати всі пільги, то виявиться, що Івано-Франківськ утримує одну школу з п’яти безкоштовно. 

Підвищення вартості навчання дозволить мистецьким закладам отримати додаткове фінансування для поліпшення статутної діяльності, які можна буде направити на покращення матеріально-технічної бази навчальних закладів. Хоча левова частка коштів (91%) піде на заробітну плату і нарахування на фонд оплати праці, ще чотири відсотки спрямують на оплату комунальних послуг, по два відсотки — на придбання матеріальних цінностей і службові відрядження (участь у конкурсах, фестивалях, семінарах та виставках). Як бачимо, розкошувати мистецьким закладам не доводиться. З погляду батьків навчання все ж не є таким дешевим. Однак батьківська плата покриває лише близько 10% витрат мистецьких шкіл. Основний тягар фінансування бере на себе міський бюджет. 

Присутні на слуханнях працівники музичних шкіл повідомили, що вартість навчання в мистецьких школах є мізерною порівняно з оплатою праці приватних вчителів, де вартість одного уроку може перевищувати вартість місячного навчання. Це при тому, що в мистецькій школі учень отримує можливість опанувати спеціальність, яка сертифікована Міністерством освіти. Працівники мистецьких закладів також побачили позитив в існуванні батьківської плати, оскільки в такому разі і батьки, і учні більше цінують здобуті знання. В останні роки педагоги фіксують збільшення кількості охочих навчатись різних видів мистецтва. Щоправда, збільшити кількість учнів не дозволяють відповідні бюджетні нормативи. Тому на найпопулярніші спеціальності учнів набиратимуть на конкурсній основі. Право навчатися у мистецьких закладах отримають лише найталановитіші діти.