Іванофранківцям радять жити в еко-стилі


Екологи провели дослідження, результати яких шокують: повітря в наших квартирах брудніше вуличного в 4-6 разів і токсичніше у 8-10 разів! Прийшла пора поглянути на наше житло по-новому.

Тож, на сайті Івано-Франківська містян закликають  наводити порядок у домівках і не тільки.

Чи знаєте Ви що:

- забруднене повітря в наших будинках є першою причиною серцево-судинних захворювань, хвороб легенів, інтоксикації організму, поганого самопочуття, зниження імунітету, алергічних реакцій;

- 90% часу жителі міст проводять в приміщеннях з огидним повітрям;
- 90% інфекційних захворювань набувається в закритих приміщеннях;
- в домашньому повітрі присутні більше 100 хімічних сполук;

- рівень забруднення повітря в квартирі в 10-50 разів вище, ніж на вулиці.
Виявилося, що атмосферу нашого житла псують різні оздоблювальні матеріали: вінілові шпалери, лінолеум, стельові плити на основі синтетики. Весь домашній пластик виділяє отруйні речовини. Максимальна концентрація отрут під час ремонту, але і після нього шкідливі гази продовжують виділятися: фенол, формальдегід, ефіри карбонових кислот - це далеко не повний перелік летючих сполук.

Поради: Вибирайте для свого будинку тільки натуральні оздоблювальні матеріали. Пам'ятайте, що завжди краще звичайна дощата підлога, ніж дорогий лінолеум, дешеві паперові шпалери і зварений по-старинці клейстер з борошна, ніж дорогі супер-мийки і мега-міцні (а також мега-смердючі) клеї. Купуючи оздоблювальні матеріали, вимагайте сертифікати якості і не ігноруйте рекомендації виробника, для яких приміщень вони призначені. Позначка "для офісних приміщень" або "для зовнішньої обробки" означає, що такі матеріали токсичні і використовувати вдома їх не можна. Перегляньте свій будинок на присутність у ньому синтетичних оздоблювальних матеріалів, складіть план поступової заміни їх натуральними елементами.

Особливо токсичними є лаки, фарби, розчинники, оскільки містять "летючі органічні речовини". Вибирайте фарби на водній основі без розчинників, запахів і бажано з позначкою «гіпоалергенна». Навіть у цьому випадку не перебуваєте довго в приміщенні, тільки що обробленому лаком або фарбою.

Особливі зауваження стосуються меблів. Не секрет, що найбільш екологічно чисті меблі з цільного дерева - неймовірно дорогі, а більш доступні меблі з ДСП-панелей обов'язково містять клеючі смоли. Уважно читайте сертифікати, перевіряйте задні панелі меблів: все повинно бути покрито захисним шаром, наприклад, ламінатом.
Екоприбирання.

Порахуйте, як багато у вашому будинку засобів для прибирання: окремі засоби для туалету, для кахлю, для духовки, газплити, поліроль для меблів, для миття скла, підлог, чищення каналізаційних труб, прання, тощо Але багато з цих засобів містять аміак, отруйні леткі кислоти, хлор та інші токсини.

Поради: Засоби для чищення кахлю і миття скла містять аміак, краще відмовитися від подібних речей у будинку. Мийте вікна і кахельну плитку звичайним мильним розчином, а потім промийте поверхні чистою водою. Наприкінці натріть м'яким папером - скло і кахель засяють. Можливо, це займе трохи довший час, але зате абсолютно безпечно для здоров'я сім'ї.

Рідини та порошки для прочищення каналізаційних труб містять сильні кислоти: соляну і сульфурні в складі з лугами. Хімічна реакція цих сполук небезпечна. Не чекайте серйозних засмічень, час від часу робіть просту і дієву профілактику своїх труб, яку використовували наші бабусі: всипте в отвір 0,5 склянки соди і влийте стакан оцту. Зачекайте 15 хвилин - в цей час оцет і сода вступають в реакцію: киплять і пузиряться. Тепер увімкніть гарячу воду на повну потужність і промийте труби протягом 2 хвилин.
Засоби для очищення кухонних плит і рідини для миття посуду так ефективно видаляють жир за рахунок хлору і кислотних з'єднань. При цьому вони негативно впливають на шкіру і в зіткненні з водою виділяють летючі токсини. Замініть їх на звичайну харчову соду! Вона не менш ефективна для цих цілей, а крім того - безпечна і дешево коштує. Щоб надати додатковий лоск вашій плиті, протріть конфорки вологою ганчіркою, потім нагрійте і змастіть соняшниковою олією: так вони блищали, тільки коли були новими!
Що стосується прання речей, найефективнішим пральним порошком є ​​звичайне, сіре господарське мило. Замочіть одяг і натріть особливо забруднені ділянки господарським милом. Можна додати ще трохи мильної стружки. Тепер помістіть мокрий і намиленний одяг в пральну машину. Періть без порошку на максимально можливій для даного одягу температурі. Ефект вас здивує!

Засоби для видалення цвілі, грибка, а також ряд плямовивідників, незважаючи на їх ефективність, настільки небезпечні, що від них краще відмовитися зовсім. Спробуйте використовувати харчову соду і оцет як для видалення плям з одягу, так і для боротьби з цвіллю.
Категорично не можна змішувати різні чистячі засоби: реакція може бути непередбачуваною!
  Екокулінарія.

Задумайтесь про те, яку посуд ви використовуєте для приготування їжі. Пошкоджені емальовані миски, каструльки, чайники слід викинути, вони вже не підходять для приготування їжі. Також необхідно позбутися подряпаних тефлонових сковорідок. Що стосується алюмінієвих каструль, пам'ятайте, що в них не можна варити овочі і молоко, з цими продуктами метал вступає в реакцію, частинки алюмінію потрапляють в їжу.

Поради: не перегрівати тефлонові сковороди, при температурі 260˚С матеріал виділяє канцерогени. Тефлон підходить тільки для швидкого приготування на середньому вогні, наприклад, яєчні або млинчиків.
Зверніть увагу на наявність барвистої пластикової посуди з меламіну, вона виділяє токсини навіть просто знаходячись під променями сонця (адже подібний посуд ми використовуємо для пікніків). Перевіряйте сертифікати, потріть пальцем фарбу, щоб перевірити, чи не злазить вона. Не їжте із пластику гарячі страви та напої.

Зараз вже недостатньо просто мити овочі і фрукти перед їжею, адже їх поверхню обробляють речовинами, що містять віск. Щоб помити такі плоди, необхідно мити їх з милом і гарячою водою. Тільки потім можна сполоснути холодною водою. Потріть плід пальцем - якщо він скрипить, вам вдалося відмити жирну воскову плівку.

 Екодеталі.

Вкрай небезпечні для використання в житлових приміщеннях освіжувачі повітря та ароматизатори. Попередження стосується також і ароматичних свічок і пряних східних пахощів. Після використання таких ароматизаторів ви можете відчути головний біль, зниження або підвищення тиску і навіть розлад травлення!

Поради: Якщо свічки - важлива романтична складова вашого життя, використовуйте воскові або соєві аналоги, які не містять канцерогенів і свинцю. Замініть освіжування повітря трав'яними саше і букетами свіжих квітів і ароматних трав.

Щоб повітря в будинку був справді свіжим і благополучним, заведіть кімнатні рослини. Особливо корисні рослини з великими листками, такі як фікуси. Але ви можете придбати собі будь-які квіти, важливо тут - їх наявність. Крім того, рекомендуємо обзавестися іонізатором, який очищає повітря і зволожувачем повітря.