МВФ готує безпрецедентні зміни правил заради подальшого кредитування України


Наприкінці листопада західні країни планують розглянути питання зміни правил кредитування Міжнародного валютного фонду. Це можуть зробити заради України, яка в грудні повинна віддати Росії 3 млрд доларів США боргу.

Відповідно до нинішніх правил, країна, яка має заборгованість перед офіційними кредиторами, не може отримати подальше фінансування від МВФ. У документах хочуть прописати, що якщо кредитор чинить тиск на позичальника та проводить недружню політику щодо нього, то фонд "закриє очі" на цей несплачений борг.

Тим часом в МВФ уже підтвердили наміри змінити правила.

"Перегляд політики є частиною більш широкої програми, що включає реформування механізмів кредитування, управління держборгом, реструктуризації боргу. Ця програма робіт опрацьовувалася протягом останніх кількох років. Одним з її елементів є вивчення пропозицій, які дозволили б Фонду за певних умов кредитувати країни, що мають офіційний борг. Це питання насправді вже піднімалося. Наприклад, у рекомендаціях ради директорів від 2013-го вказується: "Розглянути розширення політики кредитування, що відкриває можливість надавати фінансування при наявності офіційного боргу, і у зв'язку з цим визначити механізм, що гарантує зниження тягаря офіційної заборгованості", – сказав сьогодні під час традиційного прес-брифінгу у Вашингтоні офіціальний представник МВФ Джеррі Райс.

Зазначимо, що на реструктуризацію зовнішнього боргу України погодилися всі кредитори, крім Росії, яка не вважає цей борг комерційним. У разі несплати Москва погрожує подати до суду на Україну.

МВФ офіційно поки що не заявляв, чи вважає він борг України перед Росією комерційним або офіційним, і, відповідно, чи може дефолт за ним призвести до заморожування чинної програми кредитування України.

До кінця цього року Київ має отримати від МВФ третій транш в обсязі 1,7 млрд доларів США.

До цього транша МВФ прив'язана інша міжнародна фінансова допомога на загальну суму 2,3 млрд доларів. Зокрема, черговий випуск єврооблігацій під гарантії США на 1 млрд доларів, транш макрофінансової допомоги ЄС на 670 млн доларів, кредит Японії на 300 млн доларів.