Олександр Доній про видобуток «сланцю» на Прикарпатті: при всій привабливості пошуку енергетичної незалежності країни Угода недопрацьована


Минулого тижня сесія Івано-Франківської облради погодила Угоду про розподіл вуглеводнів, яка передбачає видобуток сланцевого газу на Прикарпатті іноземною компанією «Шеврон» та українським приватним підприємством «Надра Олеська». Після запальних дискусій, 62 депутати із 81 присутнього проголосували за видобуток «сланцю».

Кореспонденти «Бліц-Інфо» запитали у політиків їхнє бачення плюсів та мінусів майбутнього видобутку сланцевого газу на Прикарпатті.

На думку народного депутата України Олександра Донія, Угода про розподіл вуглеводнів, які видобуватимуться в межах ділянки Олеська не повністю враховує інтереси держави Україна,обласних рад та місцевих громад.

Відтак Олександр Доній став ініціатором відкритого листа до президента і компанії з пропозицією по внесенню зауважень до тексту угоди.

За словами українського політика, Угода при всій своїй буцімто привабливості пропозицій по пошуку енергетичної незалежності країни містить в собі кілька неврахованих моментів. Зокрема мова йде про пункт, який передбачає 10% відрахування регіону, нардеп вважає це несправедливо.

«Один з пунктів Угоди передбачає 10 % відрахування регіону, але  насправді під регіоном розуміється область, а не безпосередньо райони видобутку. Тобто обласний центр може розподіляти ці кошти в райони безпосереднього видобутку або на інші потреби, адже ніде в Угоді не прописано механізм розподілу цих коштів. Тому я запропонував, до нашого відкритого листа вставити пункт щоби був справедливий розподіл коштів. Тобто 5%  відсотків, щоб розподіляла обласна рада, а інші 5% безпосередньо ті райони в  яких іде видобуток. Щоб районні ради мали можливість самі думати як можна використати ці кошти. Відповідно буде більше реакції про екологічну безпеку та інше», - переконаний політик.

Крім того, у цьому відкритому листі депутати прописали пункти, що стосуються екології, контролю над видобутком  та як модернізувати цю Угоду.