Піар, а не турбота: В обласній раді гаряче дискутували через звернення про доплати військовим і силовикам


22 лютого Івано-Франківська обласна рада провела чергову сесію. Депутати розглянули понад пів сотні питань.

Гарячу дискусію в залі викликав проєкт звернення до державних органів влади, підготовлене "Європейською солідарністю", щодо врегулювання доплат військовим, пише "Бліц-Інфо".

Перед його розглядом голова Івано-Франківська обласної ради Олександр Сич зауважив, що проєкт звернення не розглядали ані на президії, ані у профільних комісіях. Адже доповідачка запропонувала розглянути його вже під формування порядку денного. 

Як пояснила депутатка Наталія Перцович, Міноборони з 1 лютого скасовує доплату в 30 000 грн військовим та силовикам, які не перебувають на передовій. На думку доповідачки, таке рішення є несправедливим, тому що визначення зон військових дій часто довільне, не враховує перебування під обстрілами з боку окупанта, ракетних атак і їх відбиття. Відтак, закликала обласну раду прийняти звернення щодо повернення цієї доплати військовим. 

"В країні війна. Тисячі дівчат і хлопців зараз відстоюють Незалежність на кордонах. Відтак, скасування доплат деморалізує військовослужбовців. Вони та їхні родини потребують підтримки. Тому цю економію потрібно скасувати", - переконана Перцович. 

Втім, пропозиція не знайшла підтримки в залі. 

Депутатка від "Слуги народу" Надія Левконович зауважила, що доповідачка не розібралася ґрунтовно в темі, адже навіть не змогла назвати про який згаданий у зверненні закон йде мова. Відтак, переконана, що звернення підготували лише заради піару себе та політичної партії. Адже доплата у 30 тисяч не виплачується лише тим, хто не виконує бойові, або спеціальні завдання. 

"Рік тому в обласній раді була домовленість не вести ніяких політичних баталій, а спільно працювати до нашої перемоги. Бо сьогодні ми не маємо ні влади, ні опозиції - є ті, хто за Україну і ті, хто проти неї. Дуже прикро, що зараз деякі політики намагаються зробити те, що не вдалося росії - розколоти суспільство, змусити нас сперечатися один з одним. І це замість того, щоб спільно оборонятися проти ворога. Тому закликаю політичні сили припинити вводити в оману військових і відмовитися отримувати політичні дивіденди за рахунок послаблення нашої обороноздатності", - зауважила депутатка. 

Очільник облради Олександр Сич зізнався, що взагалі не знає як голосувати у цьому питанні, адже звернення не було проаналізовано у профільних комісіях, які б могли надати свої рекомендації. Та й депутати його побачили вже під час сесії. 

"Я не знаю, кого обмежують у доплатах. Чи обмежують того, хто стоїть на фронті, чи мова про тих, хто сидить у тилу. Тому, хто на третій лінії, чи тим, хто стереже об'єкт в Івано-Франківській області. Якщо їхня зарплата рівноцінна, то чи справедливо? Може нам зможуть пояснити депутати, які воюють? Бо я не знаю, про що йдеться. Суть питання не пояснили", - відзначив голова облради.

Не підтримав колегу по фракції і мобілізований депутат від "ЄС" Ігор Очкур. За його словами, оптимізацію виплат військовослужбовцям потрібно було провести набагато раніше - влітку, чи ще навесні.

"Потрібно було це робити вчасно. А не через рік, коли багато військовослужбовців виснажені... Зараз у моєму підрозділі є багато вакантних посад, які хоч і заповняються, але не так, як би хотілося. А після рішення Уряду навіть наші фінансисти до кінця не розуміють, як це має відбуватися. Оця нервозність, чутки від нерозуміння ситуації серед військових частково є. Бо механізм незрозумілий. Є люди, які не виконують бойові завдання на нулі, але часто там бувають, як от кухарі, ремонтники, чи ті, хто будує фортифікації. Доходить до того, що люди між собою починають дорікати, хто і де ліпше служить. Цього не можна робити. Особливо зараз, коли набирають штурмові бригади і ніби мають мотивувати людей ставати на захист України. Те, що оптимізація потрібна - це правда, але напевне варто було двічі подумати над її механізмом", - відзначив Ігор Очкур. 

Депутат від ВО "Свобода" Михайло Іваночко, який також з перших днів воює, зауважив, що у січні військові на передовій отримали зарплату у повному обсязі. І згідно з документами, так має залишитися і надалі.

"Я б радив вивчати документи, а не читати брехні з московських телеграм-каналів. І краще винести на розгляд сесії звернення про ротацію військовослужбовців. Адже хлопці без відпочинку сидять в окопах по 5-7-9-12 місяців і реально нема ким замінити. Краще піднімати більш важливі питання, а не ті, які можуть дати політичні дивіденди на майбутніх виборах. За вибори забудьте, бо війна триватиме ще довго", - звернувся Іваночко.

Голова Івано-Франківської обласної військово-цивільної адміністрації Світлана Онищук також дорікнула депутатці неправильним кроком і закликала не розколювати суспільство. 

Наостанок керівник депутатського корпусу Олександр Сич запропонував відкласти звернення до наступної сесії, аби його змогли допрацювати у профільних комісіях, адже воно йтиме до Києва від імені обласної ради, а не окремої фракції.

У підсумку Івано-Франківська обласна рада не підтримала проєкт звернення в цілому, але проголосувала за пропозицію голови - "відправити на доопрацювання". 

Читайте нас у Facebook, Telegram та Instagram.
Завжди цікаві новини!