Поріг, що можна перейти


Державні закупівлі активно переходять в онлайн-простір. В Івано-Франківську теж мають намір не відставати від вимоги часу.

Усі державні установи і компанії щось закуповують. Як прості товари та послуги – канцтовари, меблі, продукти харчування, так і складні − об'єкти нерухомості чи аудит, пише Галицький кореспондент

Процедури закупівель відбуваються в паперовому вигляді. Це стоси з документацією, запечатані конверти з пропозиціями від постачальників, численні звіти. І хоча частина інформації і публікується на спеціальному державному порталі tender.me.gov.ua, проаналізувати в цілому інформацію про державні закупівлі в Україні практично неможливо.

Вимога часу – всі державні закупівлі активно переходять в онлайн-простір. Це стосується не тільки електронного документообігу, а й процедур торгів, коли вибір переможця визначається комп'ютерною програмою.

Світовий досвід засвідчує, що при переході на електронну форму економія на закупівлях становить близько 10%. Причина такої зміни – розширення географії постачальників, які отримують зручний доступ до тендерів, та знищення корупційної складової. Прозорість процедур ліквідує багато тіньових схем.

Коли хочеться і колеться

Загалом, перейти на систему онлайн-закупівель можна шляхом реалізації «великої реформи». Для цього потрібно внести зміни до закону «Про держзакупівлі».

Існують інші, так звані «допорогові торги». Це закупівлі товарів і послуг на суму менше 100 тис. грн., а робіт – на суму менше 1 млн. грн. без ПДВ. Такі закупівлі не регулюються законом і, відповідно, можуть бути реформовані швидше й простіше.

Вже є цілий ряд державних замовників, включаючи Адміністрацію Президента, які вже зараз хочуть перевести свої «допорогові» торги в електронну форму. Залишилося дати їм ІТ-систему.

Така система діє – це PROZORRO. Система створена з ініціативи громадських організацій, комерційних майданчиків, державних органів та підприємців. Мета її створення – прозоре й ефективне витрачання державних коштів, а також запобігання корупції завдяки громадському контролю та розширенню кола постачальників.

Для незацікавлених дерибаном бюджетних коштів прозорий продаж послуг та товарів має одразу кілька переваг: відкритий код, завжди доступний для контролю та аудиту, обов’язковий аукціон для ефективного зниження ціни, прозора статистика торгів і простота оскарження та, головне, конкуренція, яка дозволить підвищити якість послуг чи товару.

Частина міністерств вже впровадили систему електронних закупівель. Відповідне рішення підготували і в управлінні торгівлі виконкому Івано-Франківської міськради.

Мова йде про те, щоб підприємства здійснювали всі закупівлі шляхом електронних торгів, фактично через тендерну процедуру. Багатьох членів виконкому, які  прийматимуть рішення, та особливо керівників комунальних підприємств така інновація, м’яко кажучи, лякає. Одна справа проінформувати про те, куди пішли гроші, а інша – дотримання чіткої процедури. Проводити тендери на всілякі дрібниці чи в електронному, чи в паперовому форматі більшість вважає недоцільним.

Член міськвиконкому Вадим Войтик за відповідне розпорядження голосувати не буде, бо впевнений, що воно суперечить законодавству. Він переконаний, що такі пропозиції подають теоретики, які не мають відношення до практики.

«Запитайте наші управління, які проводять тендерні закупівлі. Сказати, що дві третіх зробленої ними роботи – це марна й ідіотська робота, це нічого не сказати. Я за те, щоб публікувати інформацію про доходи і витрати до копійки, але я проти того, щоб проводити тендери, тим паче на такі суми, бо це просто паралізує діяльність у певних сферах, і це не убезпечить від корупційної складової», – вважає Войтик.

Він визнає, що часто участь у тендерах беруть одні і ті ж організації, трапляються прізвища знайомих, друзів. Уникнути під час буцімто прозорої процедури певного лобіювання неможливо. Войтик пропонує змінювати законодавство, жодне рішення виконавчого комітету корупцію не подолає. Для цього треба скасувати кілограмові стоси паперу, спростити процедуру, прозоро здійснювати подання заявок та прозоро оцінити пропозицію.

Директора КП «Міська ритуальна служба» Романа Микулу найбільше тривожить не відсутність прозорості під час закупівель, а те, що Кабмін досі не підняв допорогову суму  100 тис. грн. Бо, за його словами, це нуль порівняно з цінами, які були рік тому. Для підприємства це сума мізерна, а часу на реалізацію тендеру затрачається багато.

Він не проти прозорості, не проти електронних торгів, та водночас має вагомі аргументи не на їхню користь і хоче, щоб ціна відповідала якості. «Мені на підприємство потрібен автомобіль, я маю на нього кошти, але мені все одно треба давати заявку на тендер, витрачати час... І найголовніше- коли пропонують дешевше, це не означає, що воно якісне, – каже Микула. – До прикладу, який може бути тендер на проведення дитячого харчування в садочках, хіба дешевший продукт означає кращий?»

«Прозоре» місто

В Івано-Франківську впродовж року проводять понад сотню різноманітних закупівель за кошти міського бюджету. Понад два десятки розпорядників коштів мають право здійснювати закупівлю товарів чи послуг самостійно. Найбільшу кількість тендерів проводять через відкриті торги, бо така процедура найбільш відкрита.

«Управління освіти має чи не найбільше - 25 закупівель на рік. Медицина та житлово-комунальна галузь також бере участь у низці тендерів. Управління культури та соціального захисту теж проводять торги, – перелічує розпорядників коштів начальник міського управління торгівлі Олег Ганчак, який, власне, і підготував рішення про електронні закупівлі. – Нам потрібно, щоб було більше учасників торгів, щоб була конкуренція, щоб товар був якісним, а ціна дешевшою. Це буде дуже корисна річ для бюджету».

Страхи про дешевий товар спростовує ще один ініціатор нововведення, громадський активіст та експерт Інституту політичної освіти Тарас Случик. Він упевнений: якщо правильно та технічно грамотно прописати товар, то він буде якісним. А ціна – це питання радше конкуренції.

Він вважає комунальні підприємства закритими структурами, до яких немає доступу – публічно отримати фінансовий звіт майже неможливо. Тому дуже часто саме вони укладають різноманітні договори із дружніми їм компаніями. Відповідне рішення про участь, зокрема, комунальних підприємств в електронних тендерах дозволить розірвати ланцюг відкатів та дерибану державних коштів.

Використовувати процедуру електронних закупівель вже почали органи центральної виконавчої влади – міністерства економіки, оборони, соцполітики, освіти, державна корпорація «Енергоатом». Відповідний текст проекту рішення готує Львівська, Дніпропетровська та Київська міські ради. Івано-Франківськ у такій новації може бути першим, якщо рішення підтримають на черговому засіданні виконавчого комітету.