Про досягнення української науки не завжди знають за кордоном


Українська наука має достатньо вагомих досягнень, але про них не завжди знають за кордоном. Проблема часто полягає в інертності вітчизняних науковців, які про себе та свої розробки не поспішають розповісти світовій спільноті.

«Щороку дуже багато наукових публікацій українських вчених залишаються мало відомими світовій науковій спільноті. Для того, щоб про них знали, треба інформувати світ, зокрема шляхом публікацій в рейтингових міжнародних наукових виданнях. Українська наука може бути більш пізнаваною для світу», - вважає Голова Державного агентства з питань науки, інновацій та інформатизації Володимир Семиноженко.

На його думку, українські вчені мало публікуються не тільки за кордоном, а й в Україні. Часто-густо наукові публікації торкаються досить специфічних тем, які стосуються локальних українських проблем і викладені у розрахунку на сприйняття лише місцевого читача, який знає проблему. Такі публікації зазвичай не цікавлять світове наукове співтовариство, що у свою чергу знижує життєздатність науки та реалізацію вітчизняних учених і створює враження про відсутність серйозних наукових досліджень і науковців у певних галузях науки.

Звісно, зазначає Володимир Семиноженко, результати досліджень багатьох українських вчених публікуються за кордоном. Це знаходить своє відображення в універсальних наукових базах даних, таких як Scopus та Web of Science. Але це явище не має настільки широкомасштабного характеру, який би відповідав реально існуючому потенціалу вітчизняної науки. Тому підстави посилити нашу присутність у світовому інформаційному середовищі, звичайно, є. Це безпосередньо вплине на рейтинг активності і цитованість наукових праць українських вчених.

«Склалася закрита система: наука для внутрішнього вжитку. Ми повинні заявити про себе у світі, бо це формує статус Україник наукової держави», - наголосив він.

На переконання Голови Держінформнауки, в сучасному глобалізованому світі завдяки використанню новітніх засобів телекомунікацій та інформаційних технологій проблема оперативного обміну інформацією про досягнення науковців вирішується не важко. Але при цьому треба врахувати не тільки технічні, а й інші аспекти, в тому числі організаційні та мовні, які часто стають перепонами на цьому шляху. «Необхідність їх вирішення є очевидною, тому що від цього залежать успіхи розвитку суспільства у багатьох напрямах, у тому числі науковому», - наголосив Володимир Семиноженко.