Проблеми з виплатою кредиту: Топ-3 поради, як виплутатися з ситуації


Хороша кредитна історія, вчасно погашені позики та сплачені проценти – це те, що робить вас бажаним клієнтом будь-яких фінансових установ. За цих умов без проблем дають кредити та пропонують програми лояльності.

Однак навіть сумлінні позичальники інколи потрапляють у скрутне становище. Неочікуване звільнення, раптова хвороба і втрата працездатності можуть завадити вчасно погасити кредит.

Що робити в такому випадку? Як уникнути штрафів та пені за прострочення?

Перше правило – не панікувати. Друге – одразу повідомити кредитора про свої проблеми. У жодному разі не варто ховатися чи уникати спілкування з позикодавцем. Фахівці рекомендують спершу звернутися до кредитора з листом, описавши об’єктивні причини, що заважають вам погасити заборгованість вчасно. Можете навіть додати документи, які підтверджують ваші труднощі, наприклад, медичну довідку. Після цього варто підкріпити свій лист дзвінком або особистим візитом до офісу.

Усі фінансові установи (як банки, так і кредитні компанії) розуміють поточну ситуацію в країні та завжди готові йти назустріч клієнту. Вам можуть запропонувати кілька виходів із ситуації:

1. Пролонгація

Коли ви розумієте, що вам не вдасться своєчасно погасити кредит, можете оформити пролонгацію ­– продовження строку виплати зобов’язань за кредитом за умови сплати всіх нарахованих процентів. Якщо ж ви взяли кредит через онлайн сервіс, то пролонгувати його можна навіть самостійно, без спілкування з працівниками компанії. Достатньо обрати відповідний пункт меню у своєму особистому кабінеті. 

2. Реструктуризація

Послуга реструктуризації передбачає зменшення щомісячних платежів з одночасним подовженням строку погашення боргу. При цьому коли і скільки платити вирішують з клієнтом індивідуально. Кожна фінансова установа пропонує власні програми реструктуризації.

3. Кредитні канікули

Кредитні канікули – це тимчасова перерва у платежах на визначений термін. У цей час проценти зазвичай не нараховують або ж істотно знижують. Цей варіант оптимальний, коли платити за кредитом нічим через тимчасові обставини, наприклад, госпіталізацію на декілька місяців.

Пам’ятайте: з кожним боржником, який потрапив у скруту, фінансові установи працюють індивідуально й завжди можуть підібрати компромісні умови, вигідні для обох сторін, адже кредитори врешті-решт також зацікавлені в тому, аби повернути свої кошти.