Прозорість виконкому тільки сниться


Кілька місяців поспіль депутат Івано-Франківської міської ради Світлана Оришко бореться із закритістю однієї з комісій виконкому. Проте чиновницьке небажання бути прозорими навіть депутату побороти не так просто.

Гра без правил

У жовтні минулого року Світлана Оришко пропустила одне із засідань комісії з питань визначення пайової участі замовників будівництва у створенні і розвитку інженерно-транспортної та соціальної інфраструктури міста. Оскільки у неї були застереження, що на тому засіданні були прийняті «певні питання», то вона звернулася до помічника секретаря комісії (людини, яка пише протоколи) Марії Дутчак з проханням надати їй протокол для ознайомлення. Проте секретар їй відмовила, мотивуючи тим, що слід отримати дозвіл у голови комісії, першого заступника міського голови Зіновія Фітеля.

Оришко обурилася. Відтак на засіданні 50-ї сесії міськради 20 листопада вона заявила про проблему відкритості, прозорості та доступу до інформації у виконавчому комітеті. Зазначила, що недавно міську раду визнали найпрозорішою в Україні, хай виконком повчиться прозорості у неї.

Міський голова Віктор Анушкевичус підтримав депутатку і дав доручення оприлюднити на сайті порядок денний та протокол «по зарахуванню пайових внесків на розвиток соціальної та інженерної інфраструктури міста до пайового фонду соціального розвитку міста».

Натомість 28 листопада Світлана Оришко отримала відповідь від т.в.о. начальника фінансового управління Галини Яцків про те, що таке оприлюднення не передбачене положенням. «Ще би, – вважає депутат, – комісія ж працює не за правилами!»

На хлопський розум пояснимо, чим займається комісія. Кожен забудовник, який будує в місті, зобов’язаний сплатити кошти у Фонд соціального розвитку міста. Сума складає 4% у разі, якщо він будує житло, і 7%, якщо він будує комерційні площі. Комісія, про яку йде мова, може зарахувати цей пайовий внесок не грошима, а виконаними роботами. Наприклад, прокладанням інженерних мереж. А може і не зарахувати. Комісія може навіть звільнити когось від пайової участі. Все залежить від того, як вирішать члени комісії.

Як розповідає Оришко, вона прийшла у цю комісію два роки тому, після того, як до неї звернулися підприємці з проблемами щодо зарахування пайових внесків. (Відзначимо, що її чоловік – теж забудовник). «Невідомо, за якими критеріями їх зараховували, – наголошує вона. – Для кожного забудовника була інакша методика нарахування. Тож через ці незбіги і протиріччя виникали у підприємців запитання: чому одних звільняють, а іншим забивають кабальні умови?»

За два роки перебування в комісії Світлана Оришко й досі не збагнула єдиних правильних правил зарахування пайових внесків у «соцрозвиток». «На черговій комісії я поставила запитання: за якими критеріями у нас нараховується внесок фізичної особи, яка побудувала собі приватний будинок? А за якими може зарахувати собі бабця, яка є пільговиком, коли син добудував їй туалет в приміщенні? А за якими зараховуються інвестиційні проекти? Бо ми маємо прецедент, коли інвестиційний проект на вулиці Вірменській, 1 сплачував «соцрозвиток»! Чому одні юридичні особи повинні звільнятися від сплати, а іншим її нараховують? Але відповіді мені ніхто не надав», – обурюється депутат.

Забудовники і влада

Світлана Оришко для себе вже зрозуміла, кому це вигідно. Бо при кожній незрозумілій ситуації з’ясовується, що все можна вирішити через певний кабінет. Так вона натякає на важливість у виконкомі такої персони, як Зіновій Фітель. Але миритися з цим вона не хоче. Особливо, коли мова йде про дуже важливі речі і скандальних забудовників.

До прикладу, Оришко називає «Транскомсервіс», який згодом продовжив свою роботу як «Транскомсервіс плюс». «Галицький кореспондент» неодноразово писав про скандали навколо цієї будівельної компанії, які ототожнювалися із звичайним цинізмом та нахабністю. Ще тоді, під час будівництва будинків на  вулиці Гаркуші, 23 та 27, можна було прослідкувати, що міська влада досить поблажливо ставиться до цього підприємства.

«Славнозвісна будівельна компанія «Транскомсервіс», а потім «Транскомсервіс плюс» ще з літа подавалася на комісію кілька разів, але питання чомусь відкладалось, – розповідає Оришко. – Мотивування було таке, що компанія не виконала технічні умови і договір про сплату «соцрозвитку» ще за попередні свої будови – першу та другу чергу, а вже просить дозвіл на будівництво третьої. Я розуміла, що відбувається лобіювання цього питання. Бо коли ми відмовляємо двічі, то підприємець має йти і виконати умови, а не вкотре подавати документи на комісію і не виконувати умови».

Так депутат і досі не знає, чи було вирішене питання горе-забудовника на тій комісії.

Інтрига зростає, відтак журналіст «Галицького кореспондента» йде до Зіновія Фітеля, щоб ознайомитися з тим легендарним протоколом. «Могла б підійти до мене і сказати, що секретар не дала їй протокол і щоб я щось з нею зробив, – захищається перший віце-мер. – Натомість вона вийшла на сесію з пропозицією, щоб протокол і порядок денний висіли на сайті».

Фітель каже, що робити це він не зобов’язаний, а отже, не буде, аж поки це не пропишуть у положенні про комісію. Але приймати відповідне рішення він не бачить сенсу. Мовляв, у виконкомі є 35 комісій, але ніхто ніколи нічого не вивішує на сайті. Бо все це для службового користування. І якщо вже відкривати роботу комісій, то відкривати всіх.

Сам протокол Зіновій Фітель не показує, радить звернутися у фінансове управління. Т.в.о. керівника фінуправління Галина Яцків цього питання майже не знає. Каже, що у жовтні управлінням керувала ще Вікторія Сусаніна, а отже, говорити по суті проблеми відмовляється…

«Зазвичай комісія приймає рішення про внесення на розгляд виконавчого комітету спірних питань, які виникають щодо зменшення пайової участі або зменшення суми, – пояснює роботу комісії Яцків. – Комісія не має загальних правил, і їх встановити неможливо, тому що кожен забудовник має індивідуальні пропозиції щодо зменшення пайової участі».

Врешті журналіст просить ознайомитися з тим протоколом, і нам його показують. Присутні на засіданні: Зіновій Фітель, Вікторія Сусаніна, Віктор Буджак, Микола Ковальчук, Михайло Смушак, Микола Саєвич та Микола Вітенко. Відсутні – Богдан Білик, Руслан Гайда, Петро Гавриш, Світлана Оришко та Сергій Федорців.

Шукаємо «Транскомсервіс плюс» і знаходимо. Світлана Оришко була права, на комісії дійсно було прийняте позитивне рішення щодо цієї компанії, яке звучить так: «Про погодження складу та змісту технічних умов на приєднання об’єктів до центральних систем водопостачання та водовідведення».

Просимо отримати ксерокопію протоколу, але нам відмовляють. Посилаються на юристів, заборону розповсюдження персональних даних і… дають лише витяг. Скаржачись на закритість роботи комісії, Оришко таки мала рацію.

Вага депутатів

Наразі Світлана Оришко чекає офіційної відповіді від міського голови на своє  звернення і розуміє, що ця відповідь буде негативна. Адже юристи виконкому її до цього вже підготували. Проте вона сподівається на те, що колеги-депутати підтримають її ініціативу і проголосують за внесення відповідних змін у положення про цю комісію.

«Чому немає голови Асоціації забудовників міста у цій комісії, якщо вирішується питання будівництва? Або чому комісія закрита для ЗМІ? Це ж важливе питання для міста», – міркує Оришко.

Отже, питання це зависло у повітрі і матиме продовження. «Галицький кореспондент» слідкуватиме за розвитком ситуації.