"Терпим пана до Івана..."


Підприємці пікетували «Болехівський ринок Долинського райспоживтовариства»

Напруга, яка в Болехові загострилася між міською радою, місцевими підприємцями, з одного боку, та керівництвом підприємства споживчої кооперації «Болехівський ринок Долинського райспоживтовариства», з другого, днями переросла в акцію блокування роботи так званого «малого ринку» в центрі міста. Болехівські підприємці свою акцію назвали «останнім попередженням» для керівництва ринку. Учасники акції наголосили: попередження — «не китайське», тобто вдаватися безліч разів до таких нагадувальних акцій і бездіяти надалі підприємці не мають наміру, бо переконані, що досягнуть виконання своїх вимог і «запалювати автопокришки» не доведеться.

Маленька хроніка задавненої болячки

Ситуації соціального збурення на території «малого ринку», що розташований на площі Івана Франка в Болехові, передували події, які можуть частково пролити світло на причини невдоволення міських дрібних підприємців і депутатів роботою колективного підприємства «Болехівський ринок Долинського райспоживтовариства». Проблему стану міських ринків у Болехові ще називають задавненою болячкою, яка прорвала, бо визрівала не один рік. 

Тож передусім нагадаємо, що депутати Болехівської міської ради ще задовго до цьогорічної квітневої сесії визнали роботу цього підприємства незадовільною, а після оскарження свого рішення у суді керівництвом ринку на сесії міськради 29 квітня визнали такими, що втратили чинність, низку рішень міськради попередніх років щодо надання в користування Болехівському ОПП та Болехівському ВТЗО земельних ділянок, на яких розташовані «великий» і «малий» ринки міста, а також доручили міському голові Болехова звернутися з позовом про визнання неправомірним державного акта на право постійного користування землею, виданого колективному підприємству «Болехівський ринок». 

Виконком Болехівської міськради вважає, що підприємство споживчої кооперації «Болехівський ринок Долинського райспоживтовариства» користується земельними ділянками незаконно та неправомірно з 2008 року не сплачує жодної копійки до міського бюджету, тому що став платником єдиного податку.

Тож звернулися в Долинський МРВ управління СБУ з відповідними документальними підтвердженнями. Наразі, за інформацією начальника юридичного відділу виконкому Болехівської міськради ілони Калитин, і справа за позовом керівництва «Болехівського ринку Долинського РайСТ» до міськради про скасування рішення сесії про визнання роботи підприємства незадовільною, і справа за позовом керівництва міськради до «Болехівського ринку Долинського РайСТ» про неправомірність видання підприємству 2000 року державного акта на право постійного користування землею перебувають у судах.

«Хай буде ринок долинським, болехівським чи київським, аби лишень був належним, — зазначив свого часу в коментарі «Галичині» міський голова Болехова Зенон Макота. — Як міський голова я не можу без встида перед людьми дивитися на наш ринок». Тож місцевим підприємцям, які торгують на ринках міста, однозначно підтримують позицію керівництва Болехівської міськради і вже двічі попереджали керівництво ринку про свої вимоги, очевидно, урвався терпець від такого господарювання долинської райспоживспілки упродовж майже півтора десятка років.

Останнє попередження

Ранок — дев’ята година, а на ринку, що в Болехові на площі івана Франка всі торгові павільйончики промовисто зачинені. Натомість у центрі ринкового майданчика, ставши навколо із натяком принесених автопокришок, сварливо гуде людське зібрання. 

З’ясовуємо, що таким чином місцеві дрібні підприємці-продавці вирішили зробити останнє публічне попередження керівництву «Болехівського ринку Долинського райспоживтовариства» в особі його директора Михайла Гошовського і висунули низку вимог, які ті повинні виконати до празника Різдва івана Хрестителя, тобто до 7 липня.

— Нам настійливо керівництво ринку підвищує орендну плату, і вона для нас уже стала непосильною, — каже підприємець Лідія ГНАТИШИН. — Я, наприклад, окрім моїх податкових зобов’язань підприємця,  щомісячно плачу 360 гривень підприємству «Болехівський ринок Долинського райспоживтовариства», а ще — окремо за світло за лічильником і т. д. Таких, як я, на ринку — 29 продавців. Від лютого цього року ми вже два рази проводили збори. Зверталися до керівництва ринку з проханням, щоб нам пішли на деякі поступки і створили бодай якісь умови нормальної праці. Ви б глянули, в яких санітарних умовах працюємо: туалети підпирають торгові будки — сморід чути аж за прилавками. А за одне відро води, яке я щодня беру, то повинна платити такі гроші? Адже кіоски ми виготовили самотужки і за свої кошти. Ніхто нас не чув. А тепер ми висунули умови, з яких основна: до Івана, тобто 7 липня, зменшити орендну плату. Якщо й цього разу не буде зрушень, то вдамося до радикальних акцій, і ніхто нас не зупинить.

Ті ми з цікавости зазирнули краєчком ока за паркан ринку — на нас дивилися два віходки-шпаківні. Добре було б, щоб і працівники санепідемстанції, якщо вони дбають про людей, знайшли час пересвідчитися, чи мають підприємці підстави бідкатися про неналежні умови своєї праці за означену плату? 

Бо, як прокоментував нам ситуацію директор ринку Михайло Гошовський, він «також за людей»: «Я, слава Богу, ще нічого і нікому злого не зробив. Нехай кожний з підприємців підійде і відтак зможе пересвідчитися, чи я щось вчинив неправильно, зокрема і щодо оплати. Але я самотужки не можу задовольнити вимоги продавців, для цього є правління — люди дали нам десять днів, тож буду звертатися, щоб вирішити наболілі проблеми підприємців і врегулювати ситуацію на «малому» ринку в Болехові».