Студентів-архітекторів закликають долучитися до створення "Стіни пам'яті Небесної сотні" в Івано-Франківську


Сьогодні в приміщенні Івано-Франківського університету права імені Короля Данила Галицького відбулася зустріч представників Департаменту містобудування та архітектури, ГО "Героїв Небесної сотні", а також ГО "Народна рада Прикарпаття" з викладачами і студентами в навчального закладу щодо участі в конкурсі з визначення кращого проекту пам’ятного знака "Стіна пам’яті Небесної сотні".

Залучення студентства ініціювали представники всеукраїнської акції "Люди допомагають людям" в Івано-Франківській області, пише Курс.

"Ми будемо проходити по всіх інститутах та інших закладах, де є спеціальності, дотичні до архітектури, до дизайну, до будівництва і запрошувати молодих людей, щоб вони долучились до цієї справи і щоб в кінцевому результаті Івано-Франківськ отримав пам'ятний знак Небесної сотні. Це потрібно, як для нас, так і для наших дітей, так і для майбутніх поколінь", - розповів координатор об'єднання в області Володимир Веркалець.

Департамент архітектури і містобудування таку ідею підтримав, адже чим більше нових ідей, тим краще. Попередні два етапи конкурсу на створення пам'ятного знака Небесній сотні не увінчалися успіхом. Адже конкурс оголосили ще влітку 2014 року і на нього подали всього лиш кілька заявок. Коли конкурс продовжили, надійшло 8 заявок, але цього було недостатньо і його знову продовжили.

"Було вже два конкурса і серед них, на мою думку, не знайшли ту роботу, яка би дійсно могла відповідати тій події, яка сталася і самому поняттю "Небесна сотня", - розповів Ігор Гурик, батько Героя Небесної сотні Романа.

 На сьогодні вже подано 12 пропозицій, з яких 8 - нові. Конкурс планується продовжити ще на місяць, щоб отримати максимально цікаві і фахово виконані пропозиції.

"Абсолютно правильна ідея залучити студентство, тому що багато студентів вже навчилися мислити нетрадиційно, нестандартно, орієнтуватися на новітні взірці і новітні приклади в монументальному мистецтві. Я думаю, що це абсолютно правильний підхід", - зазначив директор Департаменту архітектури і містобудування Володимир Гайдар.

Хоча зі студентськими напрацюваннями також можуть виникати проблеми. Не маючи достатньо досвіду, до розробки студентських проектів потрібно долучати досвідчених скульпторів.

Ігор Гурик зазначив, що хотілось би одразу працювати над пам'ятником, а не над пам'ятною стіною. Але в Департаменті архітектури і містобудування поки що аргументують, що на пам'ятник потрібні великі кошти, яких в бюджеті не передбачено. 

До дня міста Департамент архітектури і містобудування планує організувати виставку поданих проектів, щоб громада також змогла їх оцінити.