Україна робить все: де купити український одяг, косметику, побутову хімію?


На хвилі бойкоту російських товарів українці стали патріотичнішими у виборі речей повсякденного вжитку і тепер свідомо прагнуть купувати українське. Якщо проблем із ідентифікацією української горілки, хліба, молока чи цукерок не виникає, то про існування якісної української косметики, брендового одягу, аксесуарів, побутової хімії хтось, може, й не здогадується.

"Галицький кореспондент" вирішив допомогти. 

Твердження про те, що українські швейні фабрики стоять, - не більше, ніж міф. Вони працюють, але шиють одяг переважно для відомих закордонних брендів, таких як "ZARA", "Topshop", "Laura Ashley", "Hugo Boss",  "Calvin Кlein". Придбати цей одяг в Україні немає можливості, але не дивуйтесь, натрапивши на дорогу брендову річ за кордоном із лейбою "мейд ін юкрейн".

Але зараз не про це. Український одяг від українського виробника існує, але виробляють його не на фабриках. Цим займаються дві категорії людей: відомі дизайнери, які беруть участь у модних показах і мають власні магазини одягу, та молоді ентузіасти, які створюють персональні бренди і розкручують їх переважно в інтернеті. Обидві категорії представлені в Івано-Франківську.

Одяг українських дизайнерів уже кілька років продається у крамниці "ДuZайнери.UA", що у торговому центрі "Панорама-Плаза". Тут знайдете якісний і вишуканий одяг для ділових зустрічей від Голди Виноградської, вбрання для романтичних побачень від Олени Даць, Володимира Подоляна та Олени Молчанової, для заміської прогулянки чи відпочинку з друзями - від Олексія Залевського та Лєни Іванової. Коктейльні сукні від Вадима Принцовського та "Хarisma". Сучасний одяг в етно-стилі пропонує тандем Микитюк-Яцентюк. Якщо ви прихильниця трикотажу, зверніть увагу на марку "РІТО" або ексклюзивні бюджетні моделі від українського бренду "Dolce Dea". Тут же пропонують і авторську біжутерію від улюбленця українських зірок шоу-бізнесу Романа Лазара. Варто зауважити, що дизайнерський одяг не настільки дорогий, як може видаватися. В кінці сезону на колекції роблять суттєві знижки.

Серед молодих українських брендів варто відзначити "Syndicate" (SNDCT) - потужний проект, який залучає до роботи художників, ілюстраторів та дизайнерів для створення унікальних образів вуличного стилю. Колекції бренду представлені в Литві, Англії, Німеччині та Японії. В Україні одяг цього бренду продається у Києві та через власний інтернет-магазин.

Інший молодий проект "Hapaj" також пропонує одяг у вуличному стилі. Дизайнери виготовляють речі з акцентом на власних ілюстраціях. Надихають улюблені книги, фільми жахів та розмови зі спальних районів. Можна придбати одяг через інтернет. Прихильникам субкультурного одягу порадимо звернути увагу на київський проект "Chilly", який робить одяг передовсім для райдерів, сноубордистів, діджеїв, нью-скулерів та багатьох інших субкультур. Дизайнерів надихають вулиці міст, гори та тусовки. Одяг від "Chilly" можна знайти в інтернет-крамницях "Boomerang Boardshop" та "Tosho Shop".

Не забуваймо, звісно, й про франківських дизайнерів, яких ми всі добре знаємо і дуже любимо. Свої крамниці мають Ірина Харченко (ТМ "СіХ"), Любця Чернікова, Ксюша Петрова, Тетяна Зайцева та багато інших.

Український косметичний ринок представлений кільканадцятьма фірмами та кількома десятками брендів. Починаючи від популярної харківської марки "Ефект", яка забезпечує кремами для рук, кремами для гоління, шампунями, зубними пастами той сегмент українців, який не має змоги купувати собі елітну косметику за ціну, як мінімальна зарплата. Добре відома українцям також марка "Зелена аптека". Про якість продукції цієї марки свідчить хоча б те, що вона справді продається в аптеках. Її виробляє київська компанія "Ельфа", яка також є власником таких марок, як "Магія трав", "Salon Spa Collection", "Fresh Juice", "Dr. Sante", "Sun Energy", "Caramel", "Pink Elephant". Придбати продукцію "Ельфи" можна на сайті tonometr.37.com.ua.

Донецька фірма "Біокон" пропонує майже 100 найменувань продукції. Її сонцезахисні засоби у яскравих помаранчевих упаковках користуються незмінним попитом, як і креми для обличчя та бальзами для губ. Київська фірма "Bishoff" пропонує лінію натуральних косметичних засобів для догляду за шкірою обличчя та тіла на основі полімінералу бішофіт та соку гриба шиї-таке (фірма має власний сайт). У будь-якій косметичній крамниці вам також порадять фарби для волосся чи тонуючі бальзами "Екмі", що мають численних прихильниць серед українок, які дбають про красу та економію.

Прихильникам еко-косметики варто звернути увагу на волинську марку "Шампав", яка виготовляє шампуні, рідке мило, гель для душу без лаурил-сульфатів та шкідливих хімічних речовин. Як альтернатива - харківська марка "Авіценна", шампуні якої виготовлені на основі екстрактів лікарських рослин і також не містять шкідливої хімії. Таку ексклюзивну річ, як екологічний дезодорант (чоловічий та жіночий) ми віднайшли у фірми "Віват" (усі вищевказані екомарки у Франківську доступні у крамниці клубу органічного землеробства на вулиці Бельведерській).

Побутова хімія без шкоди для здоров'я та навколишнього середовища - це ТОВ "Дакос" із Сімферополя (шукайте у клубі органічного землеробства). Фірма пропонує лінію пральних порошків "МАГ" без фосфатів та "ПАВ" для будь-якого типу білизни та прання. Чималий вибір порошків "Дакос" для чищення сантехніки, ванни, кухні, туалетів та навіть дитячого посуду, іграшок і овочів-фруктів. Уся продукція виготовляється на основі кристала мінералу Трона, який був штучно виведений кримським ученим для очищення Чорного моря від шкідливих водоростей.