В Івано-Франківську засудили фальсифікаторів ліків компанії Хеель


Чотири роки ув'язнення з конфіскацією майна - такий вирок виніс суд виконавчому директору української фармацевтичної фірми «Каскад-Медикал», яка впродовж останніх п'яти років підробляла ліки німецької компанії Хеель.

Препарати від Хеель у 2012 році входили до десятки найбільш уживаних, оскільки оригінальні ліки застосовуються при тяжких вірусних та інших інфекціях у дітей та дорослих.

Фальсифікаторів викрили у травні цього року. Роком раніше у Франківську впродовж місяця тривали заходи з вилучення з обігу усіх препаратів бренду Хеель. Підробки різнилися шрифтом маркування і відтінком основного кольору упаковки. Відтак, дозвіл на продаж оригінальних ліків відомої німецької компанії «Біологіше Хайльміттель Хеель ГмбХ» надали лише одній - державній, - мережі аптек міста.

Факт безліцензійного виробництва лікарських засобів цьогоріч удалося встановити Службі безпеки України спільно з фахівцями Держлікслужби під час спільної позапланової перевірки підприємства, яке підозрювалося у виготовленні фальсифікату. На території TOB «Торговий Дім «Каскад-Медікал» у місті Васильків Київської області було виявлено 3 млн. 900 тисяч упаковок препаратів під Хеель на суму близько 300 млн. гривень. Крім того знайшли не розфасовані та незареєстровані лікарські засоби з маркуванням німецькою мовою, упаковки українською мовою без зазначення номерів серій та термінів придатності, інструкції, а також запаковані лікарські засоби з маркуванням українською мовою. На території цього підприємства знаходились виробничі приміщення, зокрема для пакування лікарських засобів та обладнання для нанесення маркування на них.

Держлікслужба України за підозрою у фальсифікації негайно вилучила з обігу усі серії 68-ти найменувань лікарських засобів з маркуванням виробника Хеель та винесла рішення про тимчасову заборону цих препаратів в Україні. Окрім того, було заборонено 44 найменування не зареєстрованих в Україні лікарських засобів з маркуванням виробника Хеель.

 «Найбільшу загрозу для здоров'я споживачів становлять ін'єкційні форми даних препаратів, оскільки виявлена невідповідність відноситься до першого класу небезпеки лікарських засобів, що може призвести до виникнення загрози життю людини або тяжких наслідків для її здоров'я», - повідомила Марина Таран, головний спеціаліст відділу по запобіганню обігу неякісних, фальсифікованих та незареєстрованих лікарських засобів Держлікслужби України. За словами спеціаліста, такі препарати виробництва «Біологіше Хайльміттель Хеель ГмбХ» як Траумель, Цель Т, Церебрум Композитум, Дискус Композитум, Вібуркол супозиторії  входять до ТОП-10 препаратів, що мали найбільші обсяги реалізації в Україні у 2012 році. І використовуються в різних галузях медицини, зокрема в  педіатрії, терапії, гінекології, травматології, неврології.

Виконавчому директору ТОВ «Торговий дім «Каскад-Медикал» суд виніс вирок за ст. 321-1 УК та призначив покарання у вигляді чотирьох років позбавлення волі з конфіскацією фальсифікованих лікарських засобів, сировини і устаткування для їх виробництва.

 

Наталія КУШНІРЕНКО, "Галицький кореспондент"