Якщо пенсіонер працює...


Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо пенсійного забезпечення», яким з 1 квітня встановлено особливий порядок виплати пенсії працюючим пенсіонерам, викликав чимало запитань у громадян області.

На них відповідає заступник начальника головного управління Пенсійного фонду України в області Роман Берчак.

— Найчастіше запитання стосуються виплат 85% призначеного розміру пенсії. Ця норма, — зазначив Роман Максимович, — тимчасова і діятиме до 31 грудня 2015 року. 
— Пенсіонер працює на умовах цивільно-правового договору. Чи будуть виплачувати пенсію в період отримання доходу за виконану роботу?
— Пунктом першим статті 11 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» зазначених осіб зачислено до працюючих, за яких сплачують відповідні внески.
Згідно з п. 2.21 Порядку подання та оформлення документів для призначення (перерахунку) пенсій відповідно до Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування», документами, які підтверджують, що особа не працює (не провадить діяльність, пов’язану з отриманням доходу, що є базою нарахування єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування), є: трудова книжка, індивідуальні відомості про застраховану особу, що надаються відділом персоніфікованого обліку, та відомості про відсутність інформації про державну реєстрацію фізичної особи—підприємця за наявними в органі, що призначає пенсію, даними.
Відповідно до пункту 2 частини другої статті 16 закону, особа надає на вимогу органу, що призначає пенсію, документи, що засвідчують відповідні відомості (у тому числі копію трудової книжки із записом про працевлаштування та/або копію цивільно-правового договору).
— Якщо пенсіонер веде підприємницьку діяльність і не отримує доходів, чи буде обмежуватися виплата пенсії і йому?
— Так. Обмеження стосується всіх працюючих пенсіонерів, розмір пенсії в яких перевищує 1423,5 грн. Якщо ж особа зареєстрована підприємцем, то вона належить до категорії працюючих, незалежно від того, отримує вона дохід чи ні. Права на пенсію в повному розмірі вона набуде в разі офіційного припинення підприємницької діяльності.
— А якщо пенсіонер прибув на Прикарпаття з тимчасово окупованої території і не має відповідних документів? Як йому довести, що він непрацюючий?
— Особи, переміщені з тимчасово окупованої території України та районів проведення антитерористичної операції, не завжди мають можливість надати трудову книжку із записами про звільнення з роботи у період проведення операції. Таким людям статус непрацюючого визначатимуть на підставі їхньої особистої заяви довільної форми із зазначенням дати, з якої припинено роботу, та поясненням обставин, у зв’язку з якими не було можливим внести запис у трудову книжку чи взагалі подати її оригінал.
Управління Пенсійного фонду України в районі чи місті, куди звернеться прибулий пенсіонер, має змогу перевірити індивідуальні відомості про застраховану особу щодо наявності інформації про сплату страхових внесків, відсутність у Державному реєстрі інформації про державну реєстрацію фізичної особи-підприємця. У разі виявлення в подальшому факту роботи особи або інформації про іншу дату звільнення з роботи, утримання надміру виплачених сум вирішуватиметься відповідно до статті 50 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування». Тобто повну суму, а не 85% призначеної пенсії, людина отримуватиме від часу набуття нею статусу непрацюючого пенсіонера.
— Науково-педагогічні працівники звертаються до органів Пенсійного фонду з питаннями неврахованих заробітків за сумісництвом. Як це питання регулюватиметься у зв’язку із запровадженням особливого порядку виплати пенсій? 
— За бажанням пенсіонери можуть долучати до пенсійних справ документи про заробітну плату, в тому числі ті, що уточнюють суми заробітків за сумісництвом, що не враховувались при обчисленні наукової пенсії. 
При цьому визначення розміру пенсій згідно із Законом України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» проводиться з урахуванням наданих документів, у тому числі заробітної плати, за період, який міг бути врахований на дату призначення (останнього перерахунку) наукової пенсії.
Термін, з якого проводять перерахунок, — дата звернення із заявою щодо врахування додаткових документів. 
Якщо ж науковець побажає перейти на пенсію відповідно до закону, таке переведення здійснюють за заявою пенсіонера: призначається пенсія, поновлюється її виплата за матеріалами пенсійної справи або за бажанням особи та за наявності підстав розмір пенсії визначається з урахуванням набутого після призначення пенсії за законом страхового стажу і заробітку згідно із частиною 4 статті 42 Закону.
Надалі, за заявою пенсіонера, може бути поновлено виплату наукової пенсії за матеріалами пенсійної справи зі збереженням відсотків, з урахуванням яких розмір пенсії раніше визначався.

Галичина