В Івано-Франківську організували мультимедійну подорож на основі однієї із робіт Рафаеля Санті


Подумки переміститися до Ватикану та відчути подих 16-го століття. В Івано-Франківську організували мультимедійну подорож на основі однієї із наймасштабніших робіт Рафаеля Санті. Це – фреска “Афінська школа”. Тут образи понад півсотні найвідоміших грецьких філософів.

Символічно кожному на картині відведено своє місце. У центрі – основоположники вчення про любов до мудрості – Платон в образі старця та красень Арістотель. Поруч ідейник, котрий заставляв людей думати – Сократ. Окреме місце відведено математикам Піфагору та Евкліду. На сходах розлігся напівоголений ідейний провідник тих, хто відмовився від багатства та слави – філософ Діоген. Присутній на фресці і сам художник, інформує Вежа

Мультимедійна екскурсія “Афінською школою” – завершальний етап культурного проекту “Ренесанс”. Протягом місяця відвідувачі знайомилися із архітектурою та художнім мистецтвом, створеними у часи розквіту європейського ренесансу. На виставці – макет Собору Святого Петра у Римі. А ще – одяг тих часів, відтворений із портретів. Також на показових стендах – алегоричні скульптури. У центрі – прикрашені фігурами саркофаги меценатів мистецтва – Джуліано та Лоренцо Медічі. Тут засинає “Вечір”, прокидається жіноча фігура “Ранок”, уважно пильнує атлет “День”. Завершує композицію зріла жінка, котра уособлює “Ніч”.

За місяць часу заходи “Ренесансу” відвідали близько 6-ти сотень людей. Кожен третій відвідувач – школяр. Дітей найбільше зацікавили спрощені системи шифрування та механізми Леонардо да Вінчі. А от дорослі віддали перевагу мультимедійним подорожам та дискусіям про феномен Ренесансної доби. Кожен знайшов на проекті щось своє.

Культурний проект “Ренесанс” відвідали люди різних професій та уподобань. Їх об”єднала філософія. Саме, філософія – це хобі і для координаторів проекту “Ренесанс” подружжя Олени та Олександра Дутки. За професією вони – інженер та філологог.

Істина, добро та краса – такі основні ідеї доби Ренесансу. Це були часи, коли найбільше цінувалися принципи гуманізму, утвердження гідності і краси людини. Відзначалися насамперед розум та творчий потенціал. Після Івано-Франківська культурний проект “Ренесанс” помандрує до Полтави.