Прикарпатські депутати мають розглянути питання виділення коштів для хворих на лімфоми


15 вересня у світі відзначають День боротьби з лімфомами. Лімфома – це різновид злоякісної пухлини, що вражає лімфатичну систему, яка складається з лімфатичних вузлів, селезінки, вилочкової залози, кісткового мозку. Існують два головних типи пухлин імунної системи: лімфома Ходжкіна та Неходжкінська лімфома.

Сучасна практика дозволяє встановити, що лімфома виліковна в 80% випадків. Шанси хворих на одужання повністю залежать від точної та своєчасної діагностики, пише прес-служба франківського медуніверситету.

Як розповідає головний позаштатний спеціаліст із гематології ДОЗ Івано-Франківської ОДА, завідувач гематологічним відділенням обласної клінічної лікарні, доцент кафедри внутрішньої медицини №2 та медсестринства ІФНМУ Наталія Глушко, наразі близько1300 прикарпатців страждають хворобами крові, половина з яких – лімфоми. Так зареєстровано біля 390 хворих на лімфому Ходжкіна і майже 270 із такою недугою як Неходжкінська лімфома.

«Лімфома Ходжкіна в більшості випадків виліковується безслідно, – каже лікар. – Це одне з найбільших відкриттів у сфері онкології за останні 30 років. Щодо Неходжкінської лімфоми, то це надзвичайно доровартісне лікування. Наприклад, одне введення препарату коштує 56 тисяч гривень, а загалом потрібно 5-6 таких введень».

Наталія Глушко наголошує, що закупівлі МОЗ проводяться невчасно. В 2015 році хімпрепарати не надходили, лише нещодавно почали отримувати окремі препарати. Варто зазначити, що є розроблена обласна програма «Допомога хворим на лімфопроліферативні захворювання», яка передбачає закупівлю необхідних ліків за кошти з обласного бюджету. Йдеться про первинне забезпечення у сумі 800 тисяч гривень, що дасть змогу частково пролікувати 5-6 хворих. Наталія Глушко зауважує, що на найближчій сесії обласної ради, яка відбудеться 23 вересня, мають розглянути питання фінансування цієї програми.

Щодо дитячої захворюваності, то, за словами доцента кафедри дитячих хвороб ПО ІФНМУ Зоряни Вовк, наразі на обліку в обласній дитячі лікарні перебуває близько 40 маленьких пацієнтів, хворих на лімфоми. При цьому лікар наголошує, що, як правило, спостерігається майже 80% видужань.