У Франківську почали слухати справу АТОвців до міського голови


Сьогодні, 16 вересня в Івано-Франківському міському суді розпочався розгляд справи "Міської спілки учасників АТО», «Обласної асоціації учасників АТО», та Василя Андріїва до міського голови Івано-Франківська та міської ради "Про захист честі, гідності, ділової репутації та відшкодування моральної шкоди".

Представляє міську спілку учасників АТО адвокат Володимир Бандура, міського голови та міськраду - Михайло Жиляк та Андрій Устинський, інформує кореспондент Бліц-Інфо. Суддя - Людмила Мелещенко. Слід, зауважити, засідання розпочалось з 40-хвилин запізненням, адже бажаючих потрапити до засідання було дуже багато, тож у міському суді шукали більший зал.

Тож, після початку судового засідання, представник відповідача - міського голови Руслана Марцінківа подав заперечення на позов Василя Андріїва.

На початку засідання Андріїв клопотав викликати свідків – голову громадської спілки «Івано-Франківська обласна асоціація учасників та ветеранів АТО» Тараса Шпука, журналіста Тетяну Соболик та заступника міського голови Олексія Кайду. Він аргументував це тим, що всі вони були присутні в кабінеті міського голови коли останній назвав їх рейдерами. Суд задовольнив клопотання.

В той же час Бандура клопотав витребувати у відповідача документи, згідно яких позивач є "членом мафії" та "виконував політичне замовлення". Представники відповідача проти такого клопотання заперечили. Суд відмовив стороні позивача у цьому клопотанні. Тим не менш Василь Андріїв повторив це ж клопотання знову та вимагав, щоб до зали суду особисто прийшов мер. Однак, посилаючись на чинний Цивільно-правовий кодекс, який дозволяє відповідачу не приходити до суду, а делегувати від себе представника, суд відмовив у обов’язковій явці відповідача.

Водночас представник відповідача Жиляк заявив, що 14 липня міський голова не називав їх "рейдерами", а назвав дії, що хотіли провести учасники АТО "рейдерством".

Також Жиляк просив суд додати до матеріалів справи розпорядження міського голови про призначення Тараса Кузя та Василя Андріїва його радниками на громадських засадах. В той же час учасники АТО кажуть, що вперше бачать цей документ, а раніше тільки чули про нього.

До слова, засідання було доволі "гарячим" і суддя декілька разів робила зауваження присутнім у залі за шум, розмови та оплески на слова позивача. Не обійшлось і без комічних моментів: на зауваження судді говорити по суті справи Василь Андріїв попросив суддю "його не перебивати".

Після всіх клопотань суддя зачитала позивну вимогу. Відтак слово надали позивачам та їх представнику. Зокрема Андріїв розповів про перебіг подій у кабінеті міського голови.

"Міський голова зробив висновок словам Андріїва", - зреагував на звинувачення в образі честі та гідності його представник.

На думку адвоката, це було оціночне судження. А за це не передбачена відповідальність.

Окрім того Жиляк зазначив, що висловлення мера не стосуються громадських спілок, тож просив суд відхилити позовну заяву. Після цих слів Василь Андріїв кинув на стіл представнику відповідача гроші, нічого не пояснивши.

Заслухавши всі сторони суддя призначила наступне засідання на 7 жовтня 9:30 годину.

До теми: ДПТ на Промисловій: Завтра слід очікувати брифінгу прокурора?

Активісти невдоволені останніми рішеннями Івано-Франківської міськради