Адвокат перед судом


Не всі адвокати, що діяли в Станиславові на зламі ХІХ і ХХ ст., стояли на сторожі права і справедливості.

Деякі з них самі ставали порушниками, вчиняли різноманітні зловживання, що приводило їх на лаву підсудних. Однак були серед місцевих правників і звичайні жертви обставин, пише Західний кур'єр.

Серед таких історій своєю кумедністю вирізняється випадок, який стався зі станиславівським правником Зиґмунтом Цінсом у липні 1900 р. Він тимчасово перебував у Відні й вирушив на місцевий вокзал, щоб зустріти сестру, яка мала приїхати до столиці на лікування.

Однак пан Цінс випадково сів не на той трамвай. Коли кондуктор звернув його увагу на цю помилку, адвокат настільки рознервувався, що зчинив гучну сварку з кондуктором і побив його. Через це надмірно емоційний правник опинився перед віденським судом, звинувачений у хуліганській поведінці в громадському місці й образі дією транспортного працівника.

Перед судом адвокат щиро вибачався й стверджував, що виною його нервової поведінки було… тривале безсоння.  За його словами, він уже довший час не міг спати ночами, тож його дратували найменші дрібниці. Судді йому поспівчували, але від кари не звільнили – йому запропонували на вибір або штраф у 300 корон, або 30 днів арешту, щоб у тюрмі він нарешті як слід виспався. Коли мешканці Станиславова дізналися про столичні пригоди сонного адвоката, вони відреагували на них численними жартами і дотепними коментарями.