Активісти КВУ розповіли про основні порушення під час виборів на Прикарпатті


Після закриття виборчих дільниць Комітет виборців України в Івано-Франківську підбив підсумки порушень виборів.

Так за словами голови ІФ ОО  КВУ Максима Лисюка, з самого ранку фіксували різні порушення.

"Були факти коли члени ДВК не хотіли допускати на дільниці спостерігачів КВУ. Ми очікували на це, тож всі наші спостерігачі отримали раніше інструктаж як діяти в таких ситуаціях", - зазначив Лисюк.

Відтак він розповів про різні курйози, що траплялися на дільницях. Зокрема, в Калуші не врахували кількості урн, тож навіть два голови комісій побилися за них. Натомість в Болехові в один час навіть пропали 132 бюлетні, відтак виявилося, що члени комісії їх просто не дорахували.

"У суботу та неділю були вивішені біл-борди, сіті-лайти які містили фрази з передвиборчої агітації. До прикладу, в Шевченка появилися борди з такими гаслами як "Альтернативи немає" "Місто щасливих людей", "Місто любові" та інші. Також були зафіксовані випадки коли дзвонили з двох різних номерів та просили голосувати за Насалика", - розповів про порушення Лисюк.

Також торкнулися теми головування без предявлення паспортів.

Лисюк також зазначив, що до КВУ протягом дня надходили повідомлення про "каруселі" однак коли спостерігачі приїзджали на місце цих фактів не було виявлено.

"До нас також надходили повідомлення про те, що до гуртожитків приїжджали автобуси які везли людей звідти на різні дільниці а потім назад. Однак факту передачі грошей ми не зафіксували", - резюмував Лисюк.

У КВУ також зазначають, що в порівнянні з попередніми роками процес агітації пройшов без дуже сильного чорного піару.