Безкоштовне харчування для школярів викликало жваве обговорення на сесії міськради


Сьогодні, 28 січня в Івано-Франківську розпочалася третя сесія міськради сьомого демократичного скликання.

Під час формування порядку денного активісти звернулися до міського голови внести у порядок денний питання про повернення безкоштовного харчування для учнів початкових класів, інформує кореспондент Бліц-Інфо.

Зокрема активістка Мар'яна Вершиніна від імені ГО "Мами Прикарпаття" виступила з вимогою до мера та міської ради повернути безкоштовне харчування для школярів молодших класів. І особливо, для дітей учасників АТО. Адже, впевнені активісти, при умовах які склалися сьогодні, діти у школах будуть голодувати. Мовляв, на різні комунальні підприємства гроші у міста є, а для дітей - немає.

Також активістка торкнулась питання якості обідів у школах, зазначивши, що їхня вартість зросла. Тож поцікавилась, чи вплине це на якість.

У відповідь міський голова Руслан Марцінків наголосив, що для всіх пільгових категорій безкоштовне харчування залишилося. Зокрема, й для дітей учасинків АТО. І водночас зауважив, що фактично безкоштовне харчування учнів у школах скасував уряд та парламент, які передали на фінансування місцевих бюджетів ВПТУ, тим самим віднявши у Івано-Франківська 100 млн.грн.

Натомість секретар міськради Оксана Савчук запевнила, що підвищення вартості харчування спрямоване саме на поліпшення його якості.

«Гаряче харчування дітей буде повноцінним, а батьки матимуть право контролю за підприємцями, які надають послуги харчування. У разі поганої якості батьки матимуть можливість змінити надавача послуг» -  підкреслила Савчук. 

Окрім того, міський голова наголосив, що є компанії оліхархів, які боргують місту не один мільйон. То якщо вони сплатять ці податки, то місто матиме гроші на харчування дітей. І запропонував депутату від "УКРОПу" Володимиру Олійнику "провести переговори з Укрнафтою Коломойського, які не сплатили 2 мільйони податку на акциз". Також зауважив до представників "Самопомочі", що не один мільйон боргує "МАОДОТ", до якого має відношення очільник цієї партії на Прикарпаття Тарас Виноградник.  За словами Марцінківа, ці кошти якраз можна буде і спрямувати на забезпечення харчування дітей. 27 депутатів міськради із 42 таку пропозицію підтримали.

До слова, до початку сесії "укропівці" провели пікет під адмінбудинком з вимогою повернути безкоштовне харчування для школярів.