Безкоштовний “відпочинок” у Калуші завершився. Бюджетники вийшли на роботу


Поки що важко говорити про те, що здобув Калуш у боротьбі із казначейством та урядом. Проте, нині міський голова Ігор Насалик констатував: акція протесту під назвою «безкоштовна відпустка» у Калуші завершилася. Далі сподіваються на «важку артилерію» — підтримку міст Прикарпаття.

Сьогодні міський голова Ігор Насалик провів прес-конференцію, на якій повідомив: з сьогоднішнього дня усі бюджетники — працюють, пишуть "Вікна".

На початку прес-конференції Ігор Насалик вкотре нагадав присутнім журналістам аргументацію протесту,вважаючи, що «усю інформацію досі присутні черпали із центральних телеканалів».

— При формуванні показників бюджету міста на цей рік Мінфін завищив показник власних надходжень на 15 млн. гривень порівняно із минулим роком, тобто — на 23%. Івано-Франківську, для прикладу, цей показник завищили на 10%, Коломиї — на 10%, Коломийському району — на 5,8%. Ми проінформували, що у нас основне завдання — вийти на рівень минулого року. У тому зверненні, яке дав Вишиванюк по використанню бюджетних коштів — можна сказати, що людина просто не володіє ситуацією. При формуванні бюджету у січні, ми 93% всього першого кошика ми витрачаємо на заробітну плату й енергоносії. А 7% які залишаються, якби ми тільки ними користувалися, то у медицині були б лише зеленка й бинт, харчування у школах було б на рівні 50 копійок, у медицині — на рівні 60- копійок. Тому цифри, які сказали, скільки витратили на заробітну плату й енергоносії — вони не відповідають дійсності. Ця інформація брехлива, — запевнив міський голова Ігор Насалик, продовжуючи інформаційну війну із головою ОДА Михайлом Вишиванюком. 

Міський голова вкотре повернувся до теми премій і надбавок у місті, пояснивши, за що медики й освітяни отримують обов’язкові надбавки, а за що — необов’язкові.

Окремо зупинився на державних службовцях.

— Найбільший супротив складають державні службовці.  Їм заробітну плату не підвищували з 2006 року. Порівняйте рівень зростання цін на продукти й енергоносії. Премії і надбавки для державних службовців — це уже не стимул до праці, а лише стимул до виживання. Наприклад, ставка начальника відділу становить 1400 гривень. З преміями і надбавками — 1800-1900 гривень. А чи отримують заступники голови ОДА і сам голова ОДА премії і надбавки? А хоч в одному місті державні службовці не отримують премії і надбавки? І при попередніх міських головах — Роману Сушку та Степану Різнику службовці отримували надбавки до зарплати. Якщо Вишиванюк хоче показати, як можна із двома дітьми прожити на 1700 гривень, заплативши комунальні послуги — то хай поділиться досвідом, — запропонував міський голова.

Проте, Ігор Насалик вирішив не озвучувати цифру про те, скільки коштів зекономили посадовці, перебуваючи у безкоштовних відпустках. Вирішив не рахувати навіть економію, яку створив сам та його заступники.

— Це — не зекономлені кошти, — вважає Ігор Насалик. — Щодо мене — то для мене заробітна плата не принципова. Приміром, квиток на літак до Києва коштує 2,5 тис. гривень. Кілька зустрічей у Києві — ось і усі заробітна плата. Проте, я дам пропозицію, аби з наступного року депутати міської ради позбавили міського голову усіх премій і надбавок.

Цього року, нагадаємо, депутати відмовилися позбавляти міського голову додаткових доплат.

Зрештою, міський голова озвучив основне: акція — завершилася. З сьогоднішнього дня усі працівники бюджетної сфери — на роботі. А у середу має відбутися зустріч голови ОДА із міськими головами міст Прикарпаття.

— Якщо ситуація не зміниться, і про це уже є домовленість, то під стінами ОДА відбудеться спільна сесія усіх міських рад Прикарпаття, — пообіцяв Ігор Насалик. — Якщо б не було цієї зустрічі, то керівництво Калуша і надалі б перебувало у відпустках.

Що здобув Калуш у 2-тижневому протистоянні? Наразі про це важко судити. У питанні казначейства — нічого. Ситуація не покращилася, але й — погіршилася. Як і минулого тижня — приблизно на 1 млн. гривень: нині на рахунках «зависло» більше 9 млн. гривень.

Однак, 9 жовтня Івано-Франківська область отримала 60 млн. гривень дотації вирівнювання, з яких свою частку має отримати й Калуш. Щоправда, невідомо, чи можна це назвати перемогою, адже дотація вирівнювання Івано-Франківщині прийшла б, мабуть, попри те, «стайкував» Калуш чи ні. Тепер питання у тому, скільки перепаде Калушу із цієї дотації. Між тим, нині перед працівниками бюджетної сфери існує заборгованість із заробітної плати за вересень у розмірі близько 3 млн. гривень. І з жовтня, за словами Ігоря Насалика, усім бюджетникам, крім освітян, не нараховується заробітна плата.

Згідно із твердженням міського голови, ситуацію у Калуші узяв на контроль прем’єр-міністр України Микола Азаров. Хоча досі розпорядження ані Миколи Азарова, ані Олександра Вілкула щодо Калуша ситуацію не змінили.

Однозначний плюс для міста, а ще більше — для міського голови — тотальний «інформаційний» контроль ситуації у Калуші з боку центральних ЗМІ.

Він, щоправда, не для усіх вийшов на добре. Приміром, «Вікна» нині зафіксували у міській раді лікаря міської поліклініки, якийу сюжеті на одному із центральних телеканалів повідомив, що у відпустки бюджетники йдуть проти власної волі. Його слова, зі слів медика, вирізали із загального контексту розмови. Тому нині виникла необхідність «пояснити ситуацію». 

Однозначний мінус ситуації — 1100 бюджетників не дорахуються кількасот гривень заробітної плати.

І, мабуть, чекатимуть на пораду від губернатора про те, як прожити, приміром, не на 1700 гривень, а — на 1500 гривень на місяць?