Чому Саакашвілі веде до влади на Прикарпатті екс-регіоналів?


Минулого місяця пройшов Антикорупційний форум Саакашвілі в Івано-Франківську, Чернівцях та Ужгороді. Цього разу в ході туру містами Західної України екс-президент Грузії відверто заявив, що його рух йтиме на вибори та готовий брати владу в руки для того, аби «перезавантажити та очистити владу».

Більшість аналітиків сходяться на думці, що з дня на день варто очікувати оформлення таких антикорупційних рухів в повноцінні партійні організації в кожному обласному центрі України. При цьому, за інформацією видання, провідну і домінантну роль у цих процесах відіграватимуть особи, які взяли на себе організацію так званих Антикорупційних форумів. Саме ці люди найімовірніше отримають і кредит довіри від самого Саакашвілі, пише Правда.if.ua.

Яким чином команда Саакашвілі проводить відбір організаторів Форумів достеменно невідомо. Однак, зрозуміло, що за вплив на формування майбутньої команди нової партії(рейтинг якої за даними провідних соціологічних служб України вже зараз може сягнути 10%) змагаються потужні важковаговики української політики. Багатьох з них називають «збитими льотчиками», але насправді вони ще довго задаватимуть політичний тон в країні.

І це й не дивно, адже падіння рейтингів двох найбільших провладних партій: катастрофічне – у «Народного фронту» та поступове – у «БПП» штовхає політиків на пошуки нового «Ноєвого ковчегу» аби залишитися про владі і в майбутньому.

Саме тому, на форумах Саакашвілі стали помічати відомих але явно не нових політиків. Таких як, для прикладу, високопоставлений член Партії регіонів, екс-голова ЛОДА Василь Горбаль, народний депутат України Олег Барна, який відтягував прем’єр-міністра України Арсенія Яценюка від трибуни парламенту, лідер громпозиції Гриценко та ін.. Відомі також прізвища осіб, які долучились до фінансування організації таких форумів в Києві. Ними виявились одіозні екс-регіонали. Про це в інтернеті повідомив журналіст Сергій Щербина та Тетяна Чорновол.

 

Зокрема, Андрій Коваль (за часів Януковича Коваль очолював Антикорупційний комітет України, був оператором антикорупційних ініціатив Партії регіонів) та Руслан Тарпан (був депутатом міськради Одеси від блоку Наталії Вітренко, а в часи Януковича Руслан Тарпан працював під Юрою Єнакіївським). Причетним до роботи руху Саакашвілі неофіційно вважають також представника «групи» Коломойського Богдана Лесюка.

Як відомо, цей фінансист вже давно перебуває на «короткій нозі» з олігархом Коломойським. Свого часу Лесюк був керівником Івано-Франківської обласної філії ПриватБанку, а згодом - головою правління ПриватБанку Грузії (2009-2013 роки). Мало хто знає, але цей діяч в часи Радянського союзу очолював Івано-Франківський обласний комсомол. Та, згодом, пристосувавшись до ринкової економіки став одним з успішних «банкірів Коломойського». І не тільки… Як це не дивно, перед початком виборчої боротьби за посаду міського голови Івано-Франківська у 2015-му році певний час саме на Лесюка покладалися надії як на головного претендента обійняти крісло мера від групи Приват.

Тому зрозуміло, що фінансування таких заходів як Антикорупційні форуми не відбувається на філантропській основі. Скоріш за все, ці люди очікують на повернення «інвестицій» внаслідок формування нової політсили, яка зможе завести в ради «своїх» депутатів.

Курчат по осені рахують, тому досвідчені гравці вже зараз розставляють своїх людей на місцях, аби очолити відповідні партійні організації на місцях.

В Івано-Франківській області на організації форуму засвітилися ряд відомих та невідомих широкому загалу діячів. Зокрема це, укропівець Роман Григоришин, який у 2012-му році балотувався до ВРУ від партії УДАР в Білій Церкві, у 2014-му «йшов» на вибори від тієї ж партії по Косівському 89-му округу на Прикарпатті , а в 2015-му році став кандидатом в депутати Київради від УКРОПу, та екс-член Громадянської Позиції Роман Реверджук , який також балотувався до Верховної ради у 2014-му році, а роком раніше у ролі журналіста був акредитований в ДНР та свідчив на суді проти одіозного Руслана Коцаби у суді щодо держради останнього.

 

Іншим, набагато менш відомим для широкого загалу діячем, який також причетний до організації форму Саакашвілі на Прикарпатті є Назар Перкатюк, - заступник голови фракції Партії регіонів у Косівській районній раді (2010-2014рр.), який неофіційно вважався фінансистом регіоналів на теренах 89 виборчого округу.

Саме цього молодого політика бачили після проведення Антикорупційного форуму Саакашвілі в компанії Григоришина та Реведжука за обідом в івано-франківському ресторані «Фамілія». І саме ця особа, подейкують, може бути неофіційним фінансистом та «сірим кардиналом» проведення антикорупційного форуму Саакашвілі на Прикарпатті.

Усі троє організаторів форуму мають одне спільне - вони родом із Косівщини. Як відомо, Григоришин із села Пістинь Косівського району. Реведжук, із Космача - рідного села регіонала та екс-губернатора часів Януковича Василя Чуднова.

Проживає та здійснює підприємницьку діяльність на Косівщині також колишній «сірий кардинал» фракції Партії регіонів в районі Перкатюк , як вже було вказано вище.

 

Якщо останній має пряме відношення до Партії регіонів (Перкатюк, один із провідників фракції в райраді косівщини, та, особа, яка впливала на більшість процесів в районі за часів Януковича) то Реведжук навіть критикував регіонала Василя Чуднова. Утім, зі слів односельчан, певний час працював у його домашньому господарстві. Можливо тому Роман Реведжук у 2014-му році балотувався до ВРУ на вотчині регіонала 89-му виборчому окрузі?

Цікавою також є історія співпраці Реведжука із журналістом Коцабою. Як і підсудний за держраду Коцаба, Реведжук також був акредитованим в ДНР. Однак в суді він виступає лише свідком зі сторони обвинувачення та різко критикував підсудного.

Єдиним, хто нібито зовсім не має відношення клану косівських екс-регіоналів є скандально відомий молодий політик Григоришин. Його репутація залишає бажати кращого. За свій відносно молодий вік, Григоришин встиг змінити кілька політичних сил (УДАР, УКРОП, тепер Саакашвілі), балотувався на діаметрально протилежних округах (Біла церква(2012р.), Косів-Верховина-Снятин(2014р.), Київ(2015р.) та засвітився у не найкращих історіях із їздою в супроводі нетверезої компанії на Мерседесі в Косові, та використання волонтерської ініціативи «Свій до свого» (яка допомагає бійцям АТО) з метою політичного піару. 

Чому, на Прикарпатті команда нової чесної сили, яка декларує лозунги «за очищення» виявилась під контролем згаданих людей. Пояснення мабуть треба питати у «великих гравців», які на всеукраїнському рівні «роблять ставки» на новий політичний проект.