Цікава історія дзвіниці біля Музею мистецтв Прикарпаття


Перед костьолом Діви Марії (музей мистецтв Прикарпаття), що на майдані Шептицького, ліворуч від нього розміщується дзвіниця збудована 1744 року та відбудована у 2001.

На цьому місці була споруджена давня двоярусна кам’яна барокова дзвіниця. Прямокутна в плані, верхній ярус мав вигляд аркової лоджії. Як і костьол, була членована пілястрами доричного та онічного ордерів. На ній були встановлені три дзвони. Найбільший з них (вагою 2 т), відлитий у Бродах у людвісарській майстерні М. Бобовського, мав власну назву «дзвін св. Андрія», пише ЗПІК ІФ.

У 1920-х рр. поряд з недіючою дзвіницею, яка потребувала ремонту, спорудили тимчасову бетонну в аскетичних формах конструктивізму. Вона збереглася донині. Складається зі здвоєних вертикальних прогонів різної висоти на високому прямокутному фундаменті.

Барокова дзвіниця в радянські атеїстичні часи (1962) була зруйнована. Відновлена в попередньому вигляді у 1999–2001 (арх. О. Микуляк і С. Петрич) в рамках відзначення 2000-ліття Різдва Христового. Давніх дзвонів немає, встановлені три нові вагою 150 кг кожний.

Світлина від ЗПІК ІФ.