Діти не винні: Маленькі прикарпатці позбавлені дитинства через байдужих батьків


Щомісяця франківські правоохоронці повідомляють про дітей, яких безвідповідальні чи п’яні батьки покидають напризволяще.

Всі пам’ятають історію, як в середині літа в зачиненій брудній квартирі патрульні знайшли голу півторарічну дівчинку. Дитина кілька годин плакала, аж поки сусіди викликали поліцію. Через місяць небайдужі люди викликали патрульних, адже в дитсадок приблукала боса трирічна дитина. Минулого місяця стало відомо про маленьку Катрусю, яку забрали від п’яної мами, що спала на дитмайданчику. А вчора правоохоронці забрали в п’яних батьків недоглянуту дитину. І такі історії на жаль трапляються все частіше. 

Як розповіла в розмові з кореспондентом Бліц-Інфо начальник сектору ювенальної превенції УПД ГУНП в області Алла Бойчук, щомісяця вони виявляють і беруть на облік по кілька нових неблагополучних сімей.

«В кожному випадку ми підходимо індивідуально до вирішення ситуації в інтересах дітей. Якщо є родичі, то намагаємося знайти з ними контакт і повернути дитину в родину. Але перед тим вивчаємо чи вони мають належні умови проживання. Якщо це трапляється серед ночі, то ми звертаємося в дитячу міську лікарню чи в будь-який інший дитячий лікувальний заклад щоб дитину забрали на обстеження. Якщо ця сім’я перебуває в нас на обліку і мама не виправляється, чи дитина сама не хоче повертатися в сім’ю, ми поміщаємо дитину в Центр соціально-психологічної реабілітації. Один діє на Набережній  інший в Галицькому районі село Мединя», - пояснює поліцейська.

Після того, як дитина потрапляє в центр реабілітації, соцслужби підбирають соціальний супровід, допомагають сім’ї, адже бувають різні моменти. Якщо допомагає, то повертають дитину, якщо ні - то позбавляють горе-батьків батьківських прав. Але в кожному випадку батьків притягають до адмінвідповідальності. За словами Алли Бойчук, на сьогодні майже 500 батьків притягнули до відповідальності за неналежне виховання дитини.

Загалом на обліку в ювенальній превенції перебуває 200 сімей. Найближчим часом одну з сімей знімуть з обліку, адже батьки виправились. Проте, щомісяця з’являються нові проблемні сім’ї.

«Наприклад вчора на Василіянок затримали п’яну маму з 10-річною дівчинкою. Вона має двох дітей – цю дівчинку і ще меншу 4-річну дитину. Дитина нам сказала, що мама вживає алкогольні напої і вона не хоче з нею бути. Ми помістили дічинку в Центр соціально-психологічної реабілітації.  Добре, що небайдужі люди зателефонували», - каже поліцейська.

Начальник відділу ювенальної превенції з радістю відзначає, що франківці не залишаються осторонь і повідомляють про дітей, які опинились в небезпеці.

«Хтось анонімно на гарячу лінію міської ради чи 102 телефонує, деякі мені пишуть повідомлення. Не важливо як повідомляють, головне що ми можемо своєчасно надати допомогу дитині», - переконана Бойчук.

Водночас, поліцейська зауважує, що зустрічаються випадки коли сусіди бояться повідомляти в поліцію, адже не хочуть йти на конфлікт з батьками. Як приклад наводить сусідів багатодітної мами з Довженка.

«Вони закривали перед нами двері і не хотіли говорити. Ми їх просили повідомляйте анонімно, якщо боїтесь. І коли ця сім’я знову заїхала в ту квартиру, сусіди відразу зателефонували. Адже з Довженка вони спочатку переїхали жити на Мазепи в квартиру дядька, а потім передумали. Ми виїхали комісійно, бабуся обіцяла прибрати, але нічого не зробила. Врешті вони повернулись на Мазепи. Жінка вважає, що місто має надати їй квартиру, адже у неї четверо дітей. В квартиру на Шевченка, де вони зареєстровані, бабуся не допускає комісію для обстеження житлових умов. Горе –матір знову сховалась, на дзвінки не відповідає. Двоє дітей зараз з нею на Мазепи живуть, а двоє в бабусі», - розповідає правоохоронниця.

Також Алла Бойчук розповіла, як складається подальша доля двох крихітних дівчаток, чиї історії вразили все Прикарпаття.

Зокрема маленька Катруся, яку мама залишила в Лисецькій лікарні скоро буде жити у тітки. Зараз служба у справах дітей зараз вирішує питання про позбавлення мами батьківських прав і передачі Катрусі під опіку тітки, яка вже виховує старшого братика.  

Що ж стосується півторарічної дівчинки, яку знайшли у зачиненій квартирі, то вона зараз перебуває у центрі соціально-психологічної реабілітації. Її старша сестричка проходить лікування, адже у неї є підозра на захворювання, яке потребує ізоляції від оточуючих. Бабуся не може забрати дітей, адже у неї жахливі умови проживання і навести лад вона не хоче. Мама і батько вживають наркотичні засоби.

«Вони деколи приходять в центр реабілітації, влаштовують скандали. Керівництво закладу відправляє їх до нас, або телефонує нам, але поки ми приїздимо вони втікають. Тож служба у справах дітей буде порушувати питання про позбавлення батьківських прав. Там теж буде клопіт, адже старша дитина офіційно має і тата і маму, а в молодшої в документах записано мама-одиночка, хоча чоловік є біологічним батьком», - підсумовує Бойчук.    

У свою чергу начальниця служби у справах дітей Зоя Сливка зауважує, що вони намагаються всіма можливими способами зберегти сім’ї. Деколи доводиться забирати дитину в батьків, а деколи просто батькам необхідна підтримка, щоб виправитись.

«Сьогодні у Франківську на обліку перебувають 39 дітей з неблагополучних сімей. Двічі на місяць ми проводимо рейди в мікрорайонах міста, обстежуємо умови проживання. Коли необхідно за згодою батьків ми забираємо дитину в соціальні заклади і даємо їм час привести до ладу себе і житло. Допомагаємо тим батькам, які хочуть виправитись. Адже, якщо ми будемо погано працювати з кризовими сім’ями, то отримаємо більше покинутих дітей», - каже Зоя Сливка.