Діти, як мотивація для успіху: Як багатодітні франківчанки поєднують материнство і кар'єру


У другу неділю травня в Україні відзначають день найдорожчої у житті людини – мами.

Безумовно, День матері - це одне з особливих свят, адже кожен з дитинства і до останніх днів несе в своїй душі єдиний і неповторний образ – своєї мами, яка завжди зрозуміє, простить, пожаліє та приголубить. 

Кореспондент Бліц-Інфо вирішив зібрати «рецепти успіху» багатодітних франківських матусь, які не тільки встигають займатися своїми чадами, ходити на роботу, а й вести активну громадську діяльність.

news-image: Багатодітна мати Анна Голій про поєднання виховання дітей, роботу та церковний хор Франківчанка Анна Голій виховує трох дітей – п’яти, семи та девяти років. Окрім того, жінка виступає у камерному оркестрі обласної філармонії та співає у храмі Різдва Пресвятої Богородиці на Чорновола.

Анна зізнається, що одного рецепту, як встигнути все, у неї немає, так само як і ніколи немає вільного часу.

«Впоратися зі всіма справами мені насамперед допомагає чоловік. Ми з ним все робимо разом, а оскільки діти вже великі, не складно все поєднувати», - ділиться багатодітна мати.

Свого часу разом з чоловіком Голій організувала церковний хор. В той час діти були меншими ї їх приходилося возити з собою на репетиції. Тоді все робилося разом з ними і вони звичайно допомагали.

«Я завжди хотіла співати у церковному хорі, а його в церкві якраз не було. Тож ми з чоловіком вирішили його організувати – збирали та запрошували знайомих, проводили репетиції», - пригадує жінка.

Щоб діти розвивалися Анна Голій відправила їх у різноманітні гуртки. Зараз вони відвідують балет, малювання, музичну школу та плавання. Оскільки вільного часу бракує вони з чоловіком чергуються хто і куди кого з дітей веде.

news-image: Спікер TEDxWomen у Франківську Ілона Мурзова розповіла, як успішно поєднати кар’єру і сім’юСімейне життя не завадило реалізувати себе як особистість і мамі п'яти дітей Ілоні Мурзовій.  

Зокрема зараз Ілона Мурзова є співзасновником БФ" Платформа соціальних інновацій "Трансформація" та реалізує власні проекти.

В інтерв'ю кореспонденту Бліц-Інфо жінка розповіла, що перш за все потрібно правильно розставити пріоритети: «я», «я з чоловіком», «діти», «кар’єра».

"З боку може виглядати, що я багато чого встигаю, проте, мені навпаки здається, що я нічого не встигаю. Мене рятує те, що діти вже не є такими маленькими. Старша дочка вже самостійна, середня має 13 років і помагає мені в багатьох речах, наприклад може з братиком посидіти. Двійнята Даліла з Домінікою мають по сім років, проте є досить самостійними. Окрім того я дуже вдячна батькам чоловіка, які допомагають нам у вихованні. Також я намагаюсь записувати все, що мені потрібно зробити", - ділиться Ілона.

Багатодітна матуся каже, що у кожної з нас є багато є обов’язків, які ми маємо винувати, проте головне в цьому круговороті не забувати про відпочинок, адже тільки так ми зможемо все робити з любові.

У відносинах з дітьми Мурзова також виробила власну стратегію поведінки.

"Ми запровадили таку практику, як побачення з дітьми. Зокрема раз на тиждень я мала «побачення» з кожною дитиною. Це був час саме для цієї дитини, який нам дуже допомагав зблизитись", - згадує жінка.

На переконання Ілони Мурзової жінкам не варто боятися, що діти завадять їх кар’єрі, адже дитина - це мотивація бути успішною.

news-image: День Матері: Активістка Мар'яна Вершиніна про сім'ю та активну громадську діяльністьХоч Мар’яна Вершиніна і не багатодітна мама, та все ж вона об’єднала навколо себе інших жінок, щоб спільно вирішувати проблеми, які постають перед матусями.  
 
Зі своєю громадською організацією «Мами Прикарпаття» вона перевіряє якість харчування у шкільних їдальнях, контролює благодійні внески в школах та садочках, проводить різноманітні майстер-класи, організовує літні табори.

Своїм рецептом успіху Вершиніна вважає добре спланований час та спосіб життя. Вона зазначає, що насправді все залежить від самої матері, адже є такі, що сидять вдома і нічого не встигають, а от інші – навпаки.

«Мені допомагає чоловік, батьки, родичі. Без їхньої допомоги не обійтися ніяк, адже коли ти зайнятий роботою та громадською діяльністю, то немає часу займатися побутом, дитиною. В такі моменти на допомогу завжди приходить сім’я», - ділиться жінка.

Зараз сину Вершиніної вісім років, однак коли жінка тільки починала займатися громадською діяльність йому було два, тож приходилося організовувати свій час враховуючи потреби дитини.

«Я підлаштовувалася під моменти коли дитина їсть, спить. Тож тут простий рецепт – ефективне планування часу. Це є користим та актуальним для багатьох молодих мам», - додає Мар’яна.