Два роки без зарплати: Коломийський ветсанзавод заборгував працівникам сотні тисяч гривень


Коломийський державний ветсанзавод заборгував працівникам сотні тисяч гривень. Щоб повернути чесно зароблені, колишні робітники вже стукали у всі двері, зверталися до суду, але віз і нині там.

Днями люди зібралися на території ветсанзаводу, що у Годах-Добровідці, щоб знову спробувати знайти справедливість. На зустріч запросили теперішнього директора заводу і голову П’ядицької ОТГ, повідомляє Дзеркало Коломиї.

Володимир Кофлюк на території Коломийського державного ветсанзаводу за два останніх роки вперше. Розповідає, підприємство не впізнає, замість десятків працівників – голодні собаки, замість клумб – зарослі, господарює тут тільки вітер.

А колись, пригадує колишній заступник директора ветсанзаводу з господарської частини, це було успішне підприємство, яке займалося утилізацією тваринних відходів, з яких виготовляли підживлення для полів та м’ясо-кісткове борошно для харчування тварин і птиці. Тут працювало понад 70 людей, було багато техніки.

– Вся техніка працювала, а тепер пропадає невідомо куди, – розповідають колишні працівники заводу Володимир Кофлюк та Роман Іванішин.

Цих чоловіків, як і інших всіх працівників заводу, звільнили більше року тому, не пояснивши причини та не заплативши зарплати за останні місяці роботи. Однак, заспокоювали, що це ненадовго. Кілька місяців – і вони знову працюватимуть. Обіцяного не сталося, розповідають люди. Та найголовніше те, що людям досі не виплатили заробітню плату.

Володимиру Кофлюку заборгували майже 20 тисяч гривень, Роману Іванішину понад 40 тисяч. Та якщо враховувати індексацію, інфляцію, курс долара, то суми в рази більші. Щоб отримати чесно зароблені люди навіть до суду зверталися, однак безрезультатно.

Теперішній директор заводу Сергій Сарахман каже, нічого із заводу не пропало: все на місці, в тому числі і машини, одні в гаражі, інші в ремонті. Однак показати приміщення, де знаходяться і обладнання для виробництва і автомобілі не може, мовляв, ключі забув вдома. Але готовий провести інвентаризацію майна разом із колишніми працівниками.

Сергій Сарахман був на посаді директора вже тоді коли людей масово звільняли з роботи, каже в цьому була потреба, адже на той час виробництво вже було зупинене.

– Ми разом із київським керівництвом прийняли таке рішення, тому що завод не працює, а заборгована зарплата нараховується і тільки залазимо в борги, – розповідає Сергій Сарахман.

Теперішній керівник продовжує, те що завод знову запрацює і людям повернуть зарплати щиро вірить. Відбутися це може у двох випадках: фінансування з боку держави або ж приватизація.

Зацікавлена у відновленні роботи Коломийського ветсанзаводу і П’ядицька територіальна об’єднана громада, на території якого завод і знаходиться. Петро Гайдейчук, голова ОТГ вже готує звернення до вищого керівництва підприємства.

Якщо завод приватизують, розповідає Директор Сергій Сарахман, то знадобляться усього кілька місяців, щоб повністю відновити виробництво, поновити людей на посади, а також повернути заборговані зарплати. Ну а поки у вищих кабінетах тільки думають, що ж робити, колишні працівники переживають не так за неотримані гроші, які заробили, як за довкілля. Адже, кажуть, зупинка утилізаційного заводу тваринних відходів несе за собою екологічне лихо.