Фільми про шерифів, наркоманів та мудаків: Франківцям покажуть культове українське кіно


З 15 по 20 листопада в Івано-Франківську вперше пройде "Фестиваль українського кіно"

Ініціаторами проведення кінофестивалю стала активна спільнота франківців під назвою "Кінороби".

Як розповів активіст Сергій Караванець, "Кінороби" ставлять собі за мету розвивати кіноіндустрію в Івано-Франківську.

"Ми рухаємося дуже маленькими кроками адже в Україні такого ще не було. Ось зараз у Франківську проводять Фестиваль польського кіно, проте ми хотіли зробити акцент саме на українському кіно. У нас є дуже круті стрічки, які отримують найвищі нагороди у світі, але в Івано-Франківську вони проходять без уваги",- каже Караванець.

Зокрема, документальний фільм "Українські шерифи", знятий Романом Бондарчуком у копродукції України, Латвії та Німеччини. Світова прем'єра стрічки відбулась 20 листопада 2015 року на Амстердамському міжнародному документальному кінофестивалі, де отримала Спеціальний приз журі. Фільм був висунутий Україною на премію «Оскар» за найкращий фільм іноземною мовою. У ньому розповідається про двох чоловіків з села на Херсонщині, які вирішили боротися за справедливість і правопорядок.

Тож щоб звернути увагу франківців на культове українське кіно, "Кінороби" вирішили втілити в життя цей соціальний проект. Фінансову сторону проведення фестивалю оплатили завдяки підтримці програми Міські Ґранти.

Саме тому вхід на більшість фільмів безкоштовний. Проте перший фільм "Українські шерифи" буде платний - 25 грн. Квиточки можна придбати у касах кінотеатру "Люм'єр". Варто зауважити, що на відкритті фестивалю буде присутня режисер монтажу фільму "Українські шерифи" - Катерина Горностай.

Перший фільм буде демонструватися у Рубіновому залі всі решту в Гранд кафе кінотеатру.