Фінансистів прикарпатських ОТГ навчали, як збільшити бюджети


Сьогодні, 20 червня в Івано-Франківському Центрі розвитку місцевого самоврядування відбувся семінар «Збільшення власних ресурсів місцевих бюджетів – критерій фінансової спроможності об’єднаних територіальних громад».

За січень-травень до загального фонду бюджетів об'єднаних територіальних громад області надійшло 125,3 мільйона гривень. Приріст надходжень до загального фонду проти відповідного періоду минулого року складає 29,2 % або 28,3 мільйона гривень, інформує кореспондентка Бліц-Інфо.

Радник з питань місцевих фінансів Івано-Франківського центру розвитку місцевого самоврядування Оксана Швець акцентувала увагу присутніх фінансистів на особливостях фінансової децентралізації. Мовилось про динаміку росту місцевих бюджетів ОТГ, а також про джерела його наповнення.

"Очевидно, що доходи місцевих бюджетів у частині загальнодержавних податків і зборів є величиною на яку місцева влада не має безпосереднього впливу. Мається на увазі, що елементи податків в зборів та пропорції розподілу надходжень закріплені цивілізовано",- додає Швець.

Крім того, спікери демонстрували представникам ОТГ різноманітні моніторинги та зазначали, що обов'язково потрібно слідкувати за доходами громади.

"Робота над доходами є основною. Середня зарплата працівника ОТГ- 7000 грн, за ці кошти можна взяти нових працівників. Позиція облради - створити громаду, далі діло за вами, бо ви спроможні та повинні вміти себе утримувати"- стверджує заступник директора департаменту фінансів обласної державної адміністрації Ганна Качур.