Франківці скаржаться на нічні польоти. Авіатори ж запевняють - це необхідно


Багато мешканків Івано-Франківська скаржаться на польоти літаків над містом у денний час, що це спричиняє дискомфорт мешканцям міста.

Про це сьогодні на оперативній нараді повідомив міський голова Руслан Марцінків.

Він зауважив, що це військові льотчики відпрацьовують план дій у разі загрози для безпеки міста. Й робити вони це повинні саме над ним, адже захищатимуть нас з вами.

"Хочу звернутися до усіх франківців, яким заважають ці звуки: дякуйте Богу, що це наші літаки літають над містом. Адже з огляду на ситуацію на Сході нашої держави, одного дня над містом можуть літати вже ворожі літаки. Й тоді наше з вами життя буде залежати від тих хлопців, які зараз відпрацьовують польоти, створюючи для вас "дискомфорт", - підкреслив міський голова.

Водночас у прес-службі 114 бригади тактичної авіації Повітряних Сил Збройних Сил України пояснили, для чого потрібні такі активні навчання.

"На даний час авіація є засобом стримування ворога. Чим більше в нас літаків, натренованих льотчиків, тим менше бажання до нас завітати в "гості".

Чому літають в Івано-Франківську? - авіаційна частина в Івано-Франківську - єдина в Західній Україні, здійснює прикриття обєктів Західної України, брала активну участь в бойових діях в 2014 році, та несе чергування біля зони АТО Польоти відбуваються в різних зонах області (Бурштин, Коломия...). Льотчик повинен вміти літати як над морем, так і над містом, горами, лісами та полями.

Чому літають низько? - На низьких висотах літак важко "засікти" ППО та збити з ЗРК. Польоти на граничних висотах потребують максимальної уваги льотчика та відповідної підготовки.

Чому літають в ночі? - Польоти в ночі є необхідним елементом підготовки. Авіація повинна бути готовою діяти за призначенням в будь-який час доби. А для цього повинні бути навички у льотчиків", - зазначають авіатори.

Вони також просять місцевих жителів з розумінням відноситись до польотів військової авіації на Прикарпатті.