Франківські тепловики пояснили, хто може претендувати на перерахунок вартості послуг


Державне міське підприємство «Івано-Франківськтеплокомуненерго» ознайомилося з Постановою КМУ від 30 жовтня 2015 р. № 1037 «Про запровадження перерахунку вартості послуг з централізованого опалення залежно від температури зовнішнього повітря».

Про це повідомив заступник директора з розрахунків і реалізації теплової енергії ДМП «ІФ Теплокомуненерго» Ігор Угриновський.

Нарахування споживачам категорії «населення» проводиться, використовуючи тарифи, встановлені Національною комісією регулювання енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП). А саме:

- для житлових будинків, де встановлені загальнобудинкові лічильники на теплову енергію – згідно їх показників (фактичного об’єму використаної теплової енергії);

- для житлових будинків не обладнаних загальнобудинковими лічильниками на теплову енергію – згідно теплового навантаження таких будинків, враховуючи середню температуру навколишнього середовища та кількість днів опалення у розрахунковому місяці.

Тобто, при нарахуванні враховувалася фактична, а не нормативна температура звітного місяця. Таким чином нарахування споживачам проводилося винятково за фактичну кількість тепла, спожиту споживачами. Така система нарахування запроваджена на підприємстві ще з 2012 року.

- Днями Прем’єр-міністр України Арсеній Яценюк наголосив про беззаперечну необхідність дотримання температурного режиму в оселях громадян під час опалювального сезону з боку теплогенеруючих підприємств. 

- Нарахування за послуги централізованого опалення та гарячого водопостачання регламентовано «Правилами надання послуг з централізованого опалення, постачання холодної та гарячої води і водовідведення», що затверджені Постановою КМУ № 630 від 21.07.2005 р.

Згідно загальних Правил централізоване опалення – послуга, спрямована на задоволення потреб споживача у забезпеченні нормативної температури повітря у приміщеннях квартири, яка надається виконавцем з використанням внутрішньобудинкових систем теплопостачання.

Чинними нормативними документами на території України щодо параметрів мікроклімату в житлових приміщеннях є будівельні норми. Ними встановлено конкретні значення температури повітря (діапазон температур) при нормальній вологості та швидкості руху повітря. Ці показники використовуються для розрахунку потужності систем опалення та кондиціонування повітря.

Регламентована температура повітря для житлових помешкань у наведених нормативних документах в житлових кімнатах не повинна бути нижчою за 180С (в холодний період року).

Послуги централізованого опалення та гарячого водопостачання надаються підприємством у кількісних і якісних показниках послуг згідно нормативів зазначених у Додатку до Постанови КМУ від 17 лютого 2010р. N 151.

Згідно зазначених Постанов споживач має право на перерахунок послуг при їх невідповідності кількісним та якісним показникам. Перерахунок проводиться на підставі акту складеного комісією.

Згідно п. 33-39 Правил «У разі неналежного надання або ненадання послуг виконавцем споживач повідомляє про це виконавця…» Комісія обстежує квартиру споживача та встановлює факт неякісних послуг або їх ненадання. За результатами перевірки складається акт-претензія про неналежне надання або ненадання послуг, який підписується споживачем та представником виконавця.

Причому зменшення вартості послуг проводиться на 5% за кожен градус зменшення нормативної температури від вартості на площі, де зафіксований недогрів. Тобто при температурі в кімнаті 160С зменшення становитиме 10% від площі кімнати. Коли аналогічна температура в усій квартирі - зняття на 10% буде проведено від загальної площі.

Для наріжних (кутових) кімнат нормативна температура прийнята +200С. При виявленій комісією температури в квартирі (кімнаті) +120С (для кутових +140С) плата за центральне опалення не нараховуватиметься.

Ще варто звернути увагу, що квартира (кімната), в якій виявлено недотримання температурного режиму, повинна відповідати умовам утеплення. Адже цілком логічно, що в разі наявності шпар біля віконних рам, в які вільно задуває сніг чи вітер, розбитого скла, чи коли віконне скло складається не зі склопакету, а з одного скла, претензії до теплового режиму є необґрунтованими.

У разі оплати послуг за двоставковими тарифами перерахунку підлягає умовно-змінна частина плати за послуги з централізованого опалення. Тобто зняття з абонентської плати не проводиться.