Генеральне Консульство Республіки Польща у Львові організовує у м.Івано-Франківську «Чарівну ніч в бібліотеці»


з 09 на 10 травня - Генеральне Консульство Республіки Польща у Львові організовує у м.Івано-Франківську «Чарівну ніч в бібліотеці»

 Ініціатива спрямована на поширення польської мови та книги серед дітей польського походження у новаторському відображенні. Ця незвична форма заходу має на меті сприяти налагодженню партнерства між експертами з Польщі і педагогами, котрі працюють у школах з польською мовою викладання, та допомогти батькам відірвати дітей від телевізорів і комп’ютерів та зацікавити їх читанням книг – джерела не лише знань, але й забави та пригод.

     Організатор: Генеральне Консульство Республіки Польща у Львові

     Співорганізатор: Центр польської культури та європейського діалогу в Івано-Франківську та Міська громадська бібліотека у Вроцлаві

     Час проведення: 9-10 травня 2015 року

     Місце проведення: Центр польської культури та європейського діалогу, вул. Січових Стрільців, 56

     Письменники та експерти:

     Анна Червіньска-Ридель – музикантка, педагог, ґданська авторка книжок для дітей та молоді на музичну, історичну, суспільну й біографічну тематику. Авторка ідеї та виконання серії біографічних розповідей для дітей і молоді про видатних поляків (Ф. Шопена, М. Склодовску-Кюрі, Є. Корчака та Ю. І. Крашевского). Авторка Ґданської трилогії для дітей (біографічні розповіді про Я. Гевелія, Г. Фаренгейта та А. Шопенгауера). На основі її книжки „Тепло-холодно. Загадка Фаренгейта” виникла вистава для дітей. Постановка є новаторським поєднанням театру та дослідної лабораторії, що дозволяє ще більше розбурхати уяву дітей і розбудити в них захоплення науковими експериментами. Анна Червіньска-Ридель у своїх книгах і оповіданнях пише про людей із власним захопленням, про проблеми дітей, самотність, потребу близькості, розуміння, любові та передусім про музику.

      Барбара Космовска – випускниця польської філології в Ґданському університеті, ад’юнкт Філологічно-історичного факультету Поморської академії в Слупську. Коло її наукових інтересів – література позитивізму й література для дітей і молоді. Славу та популярність їй принесла книжка „Приватна територія” (2001), яка потрапила до списку бестселерів щоденної газети „Rzeczpospolita”. Видана у 2002 р. „Буба” здобула головний приз загальнопольського конкурсу романів для дітей і молоді. Вона є лауреаткою Літературного конкурсу ім. Астрід Ліндгрен, організовуваного Фундацією „ABCXXI – Cała Polska czyta dzieciom” („ABCXXI – Ціла Польща читає дітям”) під патронатом Міністра культури  та національної спадщини РП. Барбара Космовска є також автором радіопостановок для дітей та молоді.

     Роксана Єнджеєвска-Врубель – закінчила польську філологію в Ґданському університеті та з відзнакою захистила кандидатську дисертацію на тему „Автобіографія в листах. Кореспонденція Казимери Іллаковіч з письменницями”. Лауреатка літературної нагороди ім. Корнелія Макушиньского та конкурсу Найкращої дитячої книги „Кома й крапка” у 2009 році. Вона написала понад двадцять книжок для наймолодших. Як автор радіопостановок співпрацює з дитячою редакцією Польського радіо. Вона є авторкою текстів, які увійшли до шкільних підручників, а також терапевтичних казок. На основі книжок „Прибулець” і „Кам’яниця” поставлено театральні спектаклі, а на основі серії книжок про землерийку Флорку виник анімаційний серіал „Щоденник Флорки”. У 2007 р. вона отримала бронзову медаль „Заслужений у культурі – Gloria Artis”.

     Учасники: діти віком 9-13 років – учні Івано-Франківської загальноосвітньої школи №3 з польською та російською мовами навчання, діти з римо-католицької парафії в Івано-Франківську та Долині,  а також члени Товариства польської культури ім. Ф. Карпінського відд. Калуш.

     План заходу

     Субота 09.05.2015 р.

     19.30 – прибуття учасників з опікунами до Центру польської культури та європейського діалогу в Івано-Франківську (вул. Січових Стрільців, 56);

     20.00 – урочисте відкриття, знайомство з авторами, спільна забава, розподіл дітей на групи;

     20.30 - 22.30 – виконання завдань в групах спільно з авторами: малюнки, укладання віршів, міні вистави;

     22.30 - 23.50 – презентація результатів окремих груп, спільна забава;

     23.50 – приготування до сну, перегляд фільму на добраніч.

     Неділя 10.05.2015 р.

     7.00 – прокидання, спільний сніданок;

     7.30 – підбиття підсумків, сувеніри на згадку;

     8.00 – виїзд учасників.

     Корисні посилання:

     www.ckpide.eu

     www.biblioteka.wroc.pl