Івано-Франківщина в трійці лідерів по сплаті екологічного податку в Україні. Проте більшість підприємців його не сплачують


Сьогодні, 2 лютого в Івано-Франківську відбулось засідання депутатської комісії з питань екології.

Серед іншого, розглянули питання про сплату екологічного податку в області та стан забруднення атмосферного повітря, водних ресурсів і навколишнього середовища.

Під час минулого засідання комісії депутати дали доручення всім службам, які відповідають за дані питання підготувати звіт про стан справ у галузі.

Першою прозвітувала фіскальна служба про стан сплати екологічного податку підприємствами області. За словами її представника, у 2015 році суб’єкти-платники сплатили 233 млн.грн. екологічного податку, з яких 92 % надійшло від Бурштинської ТЕС.

В цьому, за словами податківців, і полягає основна проблема, адже малі суб’єкти господарювання - готелі, туристичні комплекси, садиби, цього податку не сплачують, а скиди в річки роблять. Для прикладу навели Яремчанську міську раду, де безліч туристичних об’єктів, а коштів екологічного податку надійшло ледь не найменше - всього 1, 3 млн за рік.

На думку експертів, які були присутні на комісії проблему можна вирішити тільки спільними зусиллями. Потрібно спілкуватися з підприємцями і пояснювати, що кошти які вони сплатять підуть на будівництво очисних споруд в їхньому районі. Адже Івано-Франківська область третя по сплаті екологічного податку в Україні після Дніпропетровської і Донецької областей. Проте більше 90% цих коштів надходить від великих підприємств, тоді як в інших областях сплачують і малі суб’єкти господарювання.

Після податківців звітувала екологічна інспекція. За їх словами, всі дані по якості атмосферного повітря і води вони отримують із статуправління і від самих суб’єктів господарювання. Через мораторій ні спеціальний моніторинг повітря, ні аналізи води не проводяться. Тому порівняти реальну шкоду і розмір сплачених податків не можливо.

Сам платник розраховує розмір платежу і подає декларацію у фіскальну службу. 

Проте, за словами екологів, якщо знайти механізм перевірки суб’єктів господарювання, то надходження коштів екологічного податку збільшаться в рази.

Зважаючи на те, що дані про забруднення і шкідливий вплив виробництва на навколишнє середовище не є повними, комісія заслухала звіт головного медика області Мирона Матейка про стан із захворюваністю населення.

За словами медика, загальна захворюваність на новоутворення по Бурштину в 1.6 разів перевищує загальнообласний показник. Схожі показники і в Надвірній. Також у Бурштині фіксується у 2.8 разів вищий, ніж в області показник легеневих захворювань. Проте лідером за кількістю легеневих хвороб все ж є Брошнів-Осада де показник на 13.3 % вищий ніж по області, каже очільник медицини.

Вислухавши усі звіти та обговоривши наявні проблеми, члени комісії вирішили створити робочу групу, яка покликана напрацювати варіанти виходу з ситуації. До складу групи будуть входити по одному представнику від департаменту екології, екологічної інспекції, фіскальної служби, охорони здоров’я, громадськості та всі члени екологічної комісії. До наступного засідання комісії з питань екології робоча група має напрацювати резолюцію і чіткий план дій, щодо вирішення проблем.