Івано-Франківськ витрачатиме кошти на дороги, дитсадки і комуналку


20 січня відбулася прес-конференція міського голови Івано-Франківська Віктора Анушкевичуса, під час якої йшлося про прийнятий 16 січня міський бюджет та про пріоритети роботи міської влади в 2015 році.

Буде новий перерозподіл?

У вівторковому номері «Галичини» вже проаналізовано дохідну частину міського бюджету. Цього разу зосередимося на більш практичному для жителів міста аспекті: на що міська влада витрачатиме кошти протягом року? Для бюджету-2015 складно підібрати епітети, адже його формували на новій податковій базі із суттєвими змінами в міжбюджетних відносинах. Бюджет можна назвати експериментальним, однак якщо перші оцінки кошторису були негативними, то тепер уже від чільників міста лунає стриманий оптимізм. 

Місцевий бюджет отримав можливість збирати нові податки, а саме: податок на нерухомість та акцизний збір. До цього часу податкова не надала бази оподаткування і складно порахувати, скільки коштів можна буде залучити. Але якщо ці податки таки вдасться запровадити, то місцевий бюджет зможе отримати значні надходження.

Особливо це стосується акцизного податку. Однак міський бюджет сформовано за реалістичним сценарієм. Як висловився міський голова Віктор Анушкевичус, «ділити шкуру невбитого ведмедя — це не в наших правилах». 

Таку позицію міської влади розкритикував на сесії депутат Сергій Борзов, який запідозрив, що керівництво міста свідомо занижує доходи бюджету, щоб перерозподілити їх у «ручному режимі». Міський голова заявив, що справді формували кошторис без зайвого оптимізму, а «якщо буде перевиконання, то буде дорозподіл та перегляд міського бюджету».

Транспортники — без оптимізму

Якщо аналізувати фінансування окремих галузей, то побачимо, що значних змін порівняно з 2014 роком не сталося. Голова бюджетної комісії Роман Онуфріїв заявив розпорядникам коштів, щоб вони не просили більшого, бо головним завданням бюджету буде бодай забезпечити показники минулого року. Першим виступив керівник КП «Електроавтотранс» Леонід Яковець, який просив надати кошти на будівництво тролейбусної лінії в напрямку обласної лікарні в «Пасічній», а також передбачити фінансування для компенсації підприємству вартості пільгових проїзних квитків для школярів та студентів. Роман Онуфріїв повідомив, що для підприємства виділили 2,5 млн. гривень на придбання тролейбусів. Зокрема, за ці кошти планують закупити п’ять вживаних тролейбусів чеського виробництва. Що стосується нової тролейбусної лінії, то Роман Онуфріїв порадив дочекатись результатів переговорів з ЄБРР, який нібито готовий надати кредит на розвиток транспорту. Загалом Роман Онуфріїв порадив керівнику капіталізувати підприємство та вчитися самостійно заробляти кошти. Своєю чергою Л. Яковець попросив повернути підприємству «платних пасажирів», які нині їздять маршрутками на тих самих маршрутах, що й комунальні тролейбуси. Роман Онуфріїв парирував, що ринок перевезень забрали у тролейбусників ще в 2008 році і піднімати шум потрібно було саме тоді. Як би там не було, але бюджетні перспективи тролейбусників є досить туманними, особливо в контексті планів уряду скасувати дотацію на перевезення населення пільгових категорій.

40 мільйонів — на дороги

Пріоритетом 2015 року можна назвати капітальний ремонт доріг. Зокрема, планують оновити дорожнє покриття на таких вулицях: Галицькій, Сахарова, Хмельницького, Ленкавського, Манюха, Угорницькій, Гарбарській, Промисловій, Деповській, Хіміків, Сагайдачного, Йосипа Сліпого, Кисілевської, Гурика, Вагилевича. Також планують продовжити Північний бульвар на ділянці від вул. Бельведерської до Панаса Мирного. Загалом на капітальний та вибірковий ремонт витратять близько 40 мільйонів гривень. Новацією стане і будівництво колових транспортних розв’язок. Першу таку розв’язку планують побудувати на перетині вулиць Довгої, Берегової та Північного бульвару. Хороші новини є і для велосипедистів: у бюджеті заклали 1,2 млн. гривень на реконструкцію тротуару з влаштуванням велодоріжки на вулиці Галицькій. Виникли деякі дискусії навколо фінансування ремонту Набережної. У початковій версії кошторису кошти на цей об’єкт не виділяли. Однак за наполяганням фракції «Фронт змін» місто погодилося надати обласному бюджетові співфінансування обсягом у три мільйони гривень. Зазначимо, що в 2014 році освоїли 23 мільйони, а загальний кошторис становить 38 мільйонів гривень.

Дитсадки — в пріоритеті 

Значними будуть видатки на будівництво дитячих садків. Зокрема, місто виділило 9 мільйонів гривень субвенції обласному бюджетові на добудову дитсадків у приміських селах Угорниках, Вовчинці та Хриплині. Також виділили кошти на будівництво другої черги дитсадка «Ромашка» на вулиці Вовчинецькій, 210 і на дитсадки в Микитинцях та Крихівцях. За словами Віктора Анушкевичуса, у 2015 році місто планує здати в експлуатацію п’ять дитсадків. «Думаю, нам це вдасться, і це буде однією з найкращих практик для всієї України», — сказав міський голова.

Депутати не забули і про своє улюблене дітище — КП «ЄРЦ». На фінансування програм модернізації житлового фонду та програми облаштування прибудинкових територій у бюджеті передбачено 12,7 млн. гривень. Добрі новини є і для сімей учасників АТО. Міська рада надала цій категорії 100% пільгу на оплату житлово-комунальних послуг. Якщо комунальні підприємства покриватимуть ці витрати за власний рахунок, то підприємства-монополісти (ПАТ «Прикарпаттяобленерго» та ПАТ «Івано-Франківськгаз») відмовилися це зробити. За словами Р. Онуфріїва, місто покриватиме ці витрати з місцевого бюджету, зменшивши видатки на культуру та спорт. 
Значний вплив на розвиток міста матиме і реалізація проекту НЕФКО «Вуличне освітлення в Івано-Франківську». «Галичина» вже повідомляла про плани модернізації освітлення у місті. Нагадаємо, що на цей проект виділили чотири мільйони кредитних коштів і три мільйони — з міського бюджету. 

Освіта та медицина — в зоні ризику

Після бюджетних змін фінансування медицини та середньої освіти відбуватиметься з Державного бюджету. Для цього уряд виділятиме освітні та медичні субвенції. Зазначимо, що кошти, які передбачені в кошторисі, є дещо нижчими, ніж були заплановані в 2014 році. Відповідно керівникам освітніх та медичних установ необхідно буде шукати можливості для економії бюджетних коштів. Крім того, в змінах у Бюджетному кодексі, які ВР ухвалила напередодні Нового року, сказано, що зазначені субвенції можуть спрямовувати на реалізацію заходів з оптимізації мережі закладів освіти та охорони здоров’я. Людською мовою це означає, що уряд пропонує закривати малокомплектні школи та скорочувати медичні заклади. Як пояснив В. Анушкевичус, містові така перспектива не загрожує, оскільки в обласному центрі немає малокомплектних шкіл, а кількість ліжко-місць у лікарнях — у межах норми. Однак для районів така загроза є реальною. Як би там не було, місто додатково передбачило кошти для фінансування освітніх та медичних закладів. Державні субвенції не покривають витрат на ремонти та закупівлю обладнання. 

Приємні «дрібнички»

У бюджеті передбачено сюрпризи для жителів міста. Зокрема, планують відкрити музей ковальського мистецтва в рамках проекту з ЄС. У мікрорайоні «Каскад» обіцяють побудувати сквер за 700 тис. гривень. На виготовлення пам’ятника митрополитові Андрею Шептицькому витратять близько мільйона гривень. Що стосується закладів культури, то планують виконати капітальний ремонт народного дому «Княгинин» та ремонт санітарно-технічних систем Центрального народного дому на вул. Т. Шевченка. Міська влада передбачила також 300 тис. гривень на освітлення телевізійної вежі. Ця пропозиція стала темою дискусій у сесійній залі, однак цей пункт у кошторисі таки залишили. Незважаючи на емоційне обговорення, результатом розгляду чутливого бюджетного питання стало компромісне рішення.

* * *

Видатки на галузі (млн. грн.):
Державне управління — 30 (питома вага в обсязі видатків 11,6%)
Освіта (без середньої освіти) — 90 (питома вага в обсязі видатків 35%)
Соціальний захист — 13,5 (питома вага в обсязі видатків 5,2%)
Культура і мистецтво — 29 (питома вага в обсязі видатків 11,4%)
Житлово-комунальне господарство — 26 (питома вага в обсязі видатків 10,1%)
Фізична культура і спорт — 9,5 (питома вага в обсязі видатків 3,7%)

Основні джерела доходів місцевого бюджету (млн. грн.):
Субвенції — 607 

— Сім’ям із дітьми, малозабезпеченим сім’ям, інвалідам з дитинства, тимчасової державної допомоги дітям та допомоги з догляду за інвалідами I чи II групи внаслідок психічного розладу — 206,8 (мінус 5,3% порівняно з 2014 роком);

— На надання пільг та житлових субсидій населенню на оплату електроенергії, природного газу, послуг тепло-, водопостачання і водовідведення, квартирної плати, вивезення побутового сміття — 53,1 (більше в 1,7 раза порівняно з 2014 роком);
— На надання пільг з послуг зв’язку та інших передбачених законодавством пільг — 17,7 (на рівні 2014 року);
— Освітня субвенція надається для оплати поточних видатків таких типів навчальних закладів: загальноосвітні школи, вечірні школи, ЗНЗ для громадян, що потребують соціальної допомоги — 173,1 (мінус 6,9% до затвердженого плану на 2014 рік);
— Медична субвенція для утримання установ галузі охорони здоров’я — 155,3 (мінус 2,3% до затвердженого плану на 2014 рік).
Власні надходження (без субвенцій) — 344
Податок на доходи фізичних осіб — 202 
Основні місцеві податки — 98,1:
Податок на майно — 46,6
Єдиний податок — 48

Неподаткові надходження — 41,4
Інші неподаткові надходження — 12
Власні надходження 
бюджетних установ — 19,4

Доходи від операцій з капіталом — 11
Кошти від продажу землі — 6
Адміністративні збори та платежі — 9,4
Надходження від оренди майна — 8,6