Із запасу — у військо


«Піджаки» вже можуть не хвилюватися. Адже наразі з нашої області планують призвати лише 43 офіцерів запасу, які проходитимуть службу в Збройних силах протягом 18 місяців.

Причому перші три місяці вони перебуватимуть у навчальних центрах при військових училищах, і лише потім їх буде розподілено між частинами, які, підкреслимо, не задіяні в Антитерористичній операції. По суті, «запасники» замінять тих офіцерів, котрі, уклавши контракти, перейшли в бойові частини.

Про це повідомив на брифінгу обласний військовий комісар полковник Володимир Ярмошук, пише газета Галичина.

Безпосередньо призиватимуть осіб віком до 43 років, які закінчили військову кафедру, мають вищу освіту не нижче бакалавра і котрим присвоєно первинне офіцерське звання. і, звісно, якщо служити дозволяє стан здоров’я. 

Наскільки ми зрозуміли, після повідомлення про те, що офіцерів запасу призиватимуть до війська, в двері військкоматів охочі не ломилися. Це дещо дивує, бо, скажімо, наша редакція розташована напроти вулиці Коновальця і щоранку можна спостерігати, як групи юнаків та дівчат у камуфляжах поспішають на заняття до військової кафедри. 

Хоча ніяк не можу забути доволі огидний випадок, про який уже писав, але, думаю, повторитися буде не зайве. То була одна з перших хвиль мобілізації. До військкомату зайшов здоровенний чолов’яга, неабияк обурений тим, що його синові надіслали повістку до війська. Здивований його претензіями військовий комісар намагався урезонити відвідувача, пояснюючи, що його син закінчив військову кафедру, склав присягу, має офіцерське звання лейтенанта. «А що, я гроші платив, щоби він на війну йшов? Я його в органи «засуну»ѕ», — нахабно зауважив візитер. Можна тільки уявити, як те чадо працюватиме правоохоронцем. Судячи з менталітету його татуся, навряд чи з метою захисту законності та боротьби зі злочинністю.  

Зрештою, будемо сподіватися, що це поодинокі випадки. Бо, скажімо, за словами полковника Володимира Ярмошука, з тієї кількості офіцерів запасу, яку планують призвати з області, вже відібрано понад 30 осіб. Та разом з тим запитання, які почали ставити обласному військовому комісарові одразу після його виступу, свідчать, що у нас в суспільстві, мабуть, ще не до кінця усвідомлюють усю серйозність становища, в якому опинилася Україна. Бо їх ми з колегою, кадровим офіцером, котрий сидів на брифінгу поруч, означили: «як відкосити» і «замануха». До речі, так і запитала одна журналістка, мовляв, чим військкомати збираються заманювати офіцерів запасу на службу. інакше кажучи, щоби виконали те, в чому урочисто присягали перед отриманням офіцерського звання. Про присягу в одній з відповідей доречно згадав полковник В. Ярмошук, зауваживши, що врешті-решт тих осіб ніхто свого часу на військові кафедри силоміць не затягував.

Попри все зазначимо, на яких підставах людина може отримати відстрочку від призову. Усі вони містяться в статті 17 Закону України «Про військовий обов’язок та військову службу». Зокрема,  за сімейними обставинами, за станом здоров’я, для здобуття  освіти, для продовження професійної діяльності. За більш детальною інформацією можна звернутися до обласного військового комісаріату телефонами (0342) 57-27-22, (063)74-81-896.

Щодо другого блоку — «заманухи», то вона доволі конкретна. Призваний на службу офіцер запасу стає повноцінним військовим, як ніби уклав контракт. Він має весь «соціальний пакет», отримує зарплату від 

9 тисяч гривень. Якщо знімає житло, то має компенсацію, залежно від регіону, бо ж у різних місцевостях різна й орендна плата, від 2,5 до 4 тис. грн. Найголовніше, що за час служби за такою особою зберігаються місце цивільної роботи і зарплата. По суті, людина отримує подвійну зарплату. Такої «лафи» кадрові військові не мають. 

Між іншим, чимало експертів зауважує, що призов офіцерів запасу стане доволі значним фінансовим тягарем для держави, більш важким, ніж утримання контрактної армії. Та, очевидно, контрактників не вистачає, аби заповнити всі вакантні посади, особливо бракує офіцерів молодшого командного складу. Хоча полковник Ярмошук сподівається, що дехто з призваних «запасників» знайде своє місце в армії і вирішить стати професійним військовим. 

Якщо вже згадали про контрактників, то слід зазначити, що з початку року завербувалися на службу за контрактом 463 жителі Прикарпаття. Щодо іншого напряму діяльності військкоматів — забезпечення явки осіб, котрі перебувають у військовому резерві, на збори, то саме в день проведення брифінгу до 10-ї гірсько-штурмової бригади відправляли чергову партію резервістів в кількості 45 осіб. На строкову службу призвано 450 молодих прикарпатців, хоча не обійшлося без звичних проблем з доволі численними випадками ухиляння від проходження медичних комісій. На декого будуть передавати матеріали в правоохоронні органи для притягнення тих осіб до кримінальної відповідальності. Зрештою, це проблема не стільки військкоматів, як влади, бо не відчувається на державному рівні пропагандистської роботи щодо проходження строкової служби, немає таких пільг, які були в радянській армії. Наприклад, можливості вступу до вищих навчальних закладів поза конкурсом. До речі, тоді потрапити до юридичного інституту і стати працівником правоохоронного органу без служби в армії було неможливо. В тодішній системі військкомати були доволі серйозною силою і без проблем могли вирішувати такі питання, як, скажімо, працевлаштування демобілізованого в запас військовослужбовця. Зрештою, це тема окремої публікації.