Комунальники розповіли, які вулиці відремонтують цього року у Франківську


Хоч на дворі ще холодно, до весни вже близько. А там зійде сніг, а з ним, як це буває, й асфальт – у комунальників розпочнеться «гарячий сезон».

Ремонт і будівництво доріг – одна з найбільших статей витрат у бюджеті Івано-Франківська, пише Репортер. Цьогоріч лише на поточний ремонт виділили 4 млн грн. То де з’явиться свіжий асфальт?

Асфальт, бруківка, велодоріжки

«У першу чергу потрібно завершити розпочаті роботи, – каже директор комунального департаменту Михайло Смушак. – Тому спершу кошти підуть на перехідні об’єкти, які почали ремонтувати ще минулого року».

До найбільших перехідних об’єктів з кап­ремонту відносять вулиці Хмельницького, Марійки Підгірянки, Гнатюка та Військову. На ремонт вулиці Хмельницького цього року заклали 7 млн грн, Гнатюка – 400 тис, Військову – 399 тис, Підгірянки – 850 тис грн. Роботи на них обіцяють завершити до кінця року. Також на фінішну пряму вийдуть ремонти вулиць Селянської, Сніжної та Кардинала Любачівського. На всіх цих вулицях роботи виконує ТзОВ «Івано-ФранківськАвтоДор».

Минулого року ця ж фірма виграла тендер на ремонт вулиці Мазепи. Цьогоріч у бюд­жеті на продовження робіт передбачено 5,5 млн грн.

«Це досить великий об’єкт. Загалом на весь ремонт треба понад 10 млн. Цього року роботи там ще не завершать», – каже Смушак.

Здивувати новим підходом до ремонту доріг комунальники обіцяють на трьох нових об’єктах у центрі міста. Планують відремонтувати три вулиці – Міцкевича, Лесі Українки та Тринітарську.

«Такого в Івано-Франківську ще не робили. Це будуть проекти європейського зразка, – говорить Михайло Смушак. – Хочемо, щоб ці вулиці стали окрасою міста. Вони будуть повністю викладені бруківкою різних кольорів і розмірів. Буде сучасне освітлення і озеленення. Це будуть вулиці в стилі старих європейських міст».

Фото Тринітарську, Лесі Українки та Міцкевича обіцяють зробити окрасою міста за допомогою бруківки різних кольорів і розмірів, озеленення та освітлення

За попередніми підрахунками, ремонт там коштуватиме майже 3 млн грн. Наразі триває розробка проектів та остаточних кошторисів. Завершити роботи планують до Дня міста.

А до 9 березня комунальники обіцяють остаточно закінчити багатостраждальну вулицю Шевченка. «Там уже повністю викладена бруківка, залиті клумби, – розповідає Смушак. – Залишилося облаштувати світильники, стовпчики, знаки та озеленення».

Є хороші новини для велосипедистів. За словами головного комунальника, вони планують завершити облаштування велодоріжки на Галицькій, продовжити її до АС-2 і Дем’янового Лазу. Крім того, мають продовжити велодоріжку на Довженка (від Сухомлинського до Мазепи) і пропонують зробити її на Сагайдачного.

УКБ поспішати не хоче

В управлінні капітального будівництва – не менш грандіозні плани. 10 млн грн попередньо заклали на з’єднання Північного та Південного бульварів, 2 млн – на вулицю 24 серпня, ще 2 млн – на вулицю Стуса (ділянка від Миколайчука до 24 серпня).

«Крім того, маємо цьогоріч продовжити роботи ще на кількох об’єктах. Це ремонт вулиці Княгинин. Минулого року проклали мережі та з одного боку зробили тротуар. Будемо пробувати завершувати цього року, щоб з’єднати Надрічну і Гарбарську, – розповідає заступник начальника УКБ Володимир Ковальчук. – Також продовжать роботи на вулиці Хіміків. Зараз зроблено до заїзду до школи № 24, але дорога має бути довшою – до гаражів. Роботи на цих двох об’єктах виконує «Івано-ФранківськАвтоДор».

Цього ж року планують здати в експлуатацію вулицю Промислову, ремонт якої розпочали торік. 700 тис грн передбачено на облаштування зупинок, заїзних кишень і т. д. 850 тис заклали на завершення будівництва кільця Вовчинецька-Привокзальна.

Також в УКБ планують взятися за капремонт майже десятка нових вулиць. На розробку проектів та проведення тендерів чекають: Індустріальна, Ольги Басараб, Військових ветеранів, частина вулиці Молодіжної (від Покутської до Миру). Щоб з’єднати Ленкавського та Набережну, візьмуться за вулиці Кривоноса та Ясінського. Майже 2 млн грн. передбачили на капремонт вулиці Крайківського, 1,1 млн – на Левинського, 2 млн грн виділять – на ремонт Сухомлинського, а на вулицю Левицького розроблять проект.

Цього ж року обіцяють ремонт перехрестя Горбачевського-Калуське Шосе-Галицька.

«Крім того, передбачені кошти на капремонт інших вулиць міста, – каже Ковальчук. – Зараз триває узгодження остаточного переліку з комісіями, з депутатами, оскільки саме вони є розпорядниками коштів».

Сьогодні УКБ пропонує міськраді відремонтувати вулицю Республіканську – бо веде до лікарні, Берегову – надійно з’єднати Набережну з Довгою, Слави Стецько – з’єднати Коновальця з Бандери, Ушинського – з’єднати вже відремонтовані Сагайдачного і Промислову.

«У своїх рекомендаціях ми керуємось в першу чергу станом дорожнього покриття. Далі дивимося, щоб зробити ті вулиці, які дозволять розвантажити центр, – розповідає чиновник. – Але останнє слово за депутатами».

Також в УКБ кажуть, будівництво і ремонт доріг обійдеться місту дорожче, ніж зараз закладено в бюджеті.

«Збільшилася мінімальна зарплата, відповідно ціни також зросли. Тому остаточних сум назвати зараз не можемо, – говорить Володимир Ковальчук. – І поспішати із завершенням робіт не варто. Технологія будівництва вимагає часу, практика це підтверджує. От, маємо вулицю Пилипа Орлика, її УКБ будувало два роки. І вулиця вже 14 років не потребує ремонту».

До Дня міста – без ям

А от позбавитися вибоїн на дорогах мають майже стаханівськими темпами. На поточний ремонт, зокрема ямковий, яким у місті займається КП «Муніципальна дорожня компанія», виділили 4 млн грн.

Латати дороги, каже директор МДК Віталій Бурко, почали вже наприкінці січня. Взялись за Надрічну (від мосту на Галицькій до залізничного переїзду), кільця на Чорновола й Коновальця, а також за міст на Незалежності.

Про подальші плани, кажуть, говорити зарано. Чекають рішення комісії, яка обстежує дороги та складає дефектні акти на вулиці, що потребують ремонту.

Однак уже зараз у комунальному департаменті кажуть, що в допомогу МДК планують залучати додаткових підрядників.

«Є в міської влади ідея максимально швидко, до Дня міста, зробити дороги без вибоїн. У нас є дві бригади асфальтобетонників і одна ремонтно-будівельна. Їх буде замало, – каже Бурко. – Тому департамент ЖКГ звертатиметься до бюджетної комісії, щоб залучити додаткові кошти».

За його словами, місто розділять на кілька лотів. Кожен лот – мікрорайон. Проведуть конкурс. МДК робитиме тільки центр і магістральні вулиці, а решту – підрядники. З такими силами, говорить Віталій Бурко, всю «ямковість» можна ліквідувати за 30-40 днів. Але поки що це – на рівні ідей.