Квоти в дії: як відомі виконавці переходять на українську мову


У листопаді 2016 року в Україні почали діяти мовні квоти на радіо, згідно з якими на будь-якій радіостанції має звучати не менше 35% пісень українською мовою від загального обсягу пісень, поширених протягом доби.

Мовні квоти почали приносити "перші плоди". Чимало виконавців почали випускати запальні треки українською мовою, пише сайт 24.

Чи квоти підштовхнули, чи самі виконавці вирішили співати українською – факт залишається фактом: україномовний контент у музиці невпинно збільшується.

Так у 2012 році з'явилась співачка Соня Кей, племінниця відомої Софії Ротару. Свою кар'єру вона почала з пісень російською мовою. Та вже у січні 2017 року вийшов запальний "Зоряний трек", який назбирав майже мільйон переглядів. А у квітні вийшла ще одна пісня під назвою "Рай".

Приємно здивувала дружина лідера гурту "Антитіла" Тараса Тополі Alyosha. Це, мабуть, перша україномовна пісня у її репертуарі. Танцювальний трек "Калина" лише за місяць зібрав понад мільйон переглядів.



Злата Огневіч, яка представляла Україну на Євробаченні-2013, також почала більше випускати україномовних треків.


Донька славетного Назарія Яремчука Марія вирішила починати кар'єру з пісень на російській. Та з часом дівчина таки потішила українців і рідним. Так, з'явились пісні "До тебе", "В чистім полі", "Ти в мені є" та "Моя весна".


Випереджаючи мовні квоти, Тіна Кароль також почала по-троху переходити на українську. Ще трохи – і у неї буде достатньо пісень на цілий україномовний альбом.


Не новинкою тут буде Pianoбой, у якого вже доволі багато пісень на українській. Так, одна з улюблених пісень слухачів "Родина" вийшла в україномовній версії під назвою "Вітчизна". А нещодавно вийшов свіжий трек "На вершині" у співпраці з Morphom.


Список українських виконавців, які почали співати на рідній, можна продовжувати.