Легенди Станиславова. Полювання на качок


Яким був Станиславів у першій половині ХІХ століття, коли ще не віднайшли фотографію? Зрозуміло, що то було маленьке місто, але ви навіть уявити собі не можете, наскільки!

Історик Грибович писав, що у 1847 році Станиславів мав п’ять площ і 24 вулиці. Практично все місто уміщалося між теперішньою вулицею Дністровською та Вічевим майданом. Далі йшли орні поля, пустирі, кущі, пише Репортер.

Підтвердженням цього є спогади Станіслава Токарського, надруковані у газеті «Кур’єр Станиславовський». Його тесть, Францішек Надаховський, був цікавим оповідачем. Він народився у 1817 році, вчився у Станиславівській гімназії. В одній із бесід старий хвалився, що, будучи студентом третього класу (1829 рік), стріляв із рогатки качок на болотах позаду божниць.

Дві найстаріші станиславівські божниці (тобто синагоги) стояли на місці теперішнього скверу Руської трійці, що за медуніверситетом. Отже, болота, де полював юний Надаховський, відповідають теперішній площі Міцкевича…

Для наочності подаємо світлину початку ХХ століття, де зображено район теперішньої дитячої поліклініки на Тичини. Як бачимо, одразу за вулицею Новгородською починались безкрайні чи то поля, чи пасовиська.

Фото з колекції Леоніда Орла