Львів хоче у примусовому порядку відкрити полігони України для свого сміття


На які результати розраховує Львівська міська рада після прохання оголосити місто зоною надзвичайного екологічного лиха.

У Львові просять уряд оголосити місто зоною надзвичайного екологічного лиха. Про це повідомив міський голова. В ефірі «Громадського радіо» поговорили про причини та перспективи цього рішення говоримо із заступником міського голови з питань ЖКГ Сергієм Бабаком.

Сергій Бабак: Львів із цією ситуацією тримався рік.  Кількість полігонів, які готові приймати сміття з міста Львова зменшувалася на очах. Станом на сьогодні місто Львів продукує 500-600 тон сміття. Фактично є куди вивозити 100 – 120 тон на добу.  Відбувається накопичення на майданчиках. Є майданчики, які більше місяця не вивозяться.

Враховуючи потепління може виникнути епідеміологічні ситуації у Львові. Щоб не допустити такої ситуації. Львів протягом року письмово і в усній формі неодноразово звертався до голів областей, мерів, голів сільських рад. Спочатку нам давали якісь ліміти, десь ми працювали, то в останні місяці ми маємо тотальні відмови.

Не буду коментувати причини цього. Тут багато чинників. Думаю, що тут має бути державна програма і ціла державна політика. Зараз Львів у таких ситуацій, що сміття немає куди вивозити.

Щоб унебезпечити якісь епідеміологічні негаразди у Львові надзвичайна комісія міста Львова звернулася до прем’єр міністра, голови ОДА та секретаря РБНО з проханням ввести надзвичайних екологічний стан у Львові.

Якщо це рішення приймуть, то держава має відкрити полігони України в примусовому порядку для утилізації сміття з міста Львова. 

Нагадаємо, більшість міст України відмовилися приймати на своїх полігонах Львівське сміття.Зокрема, відмовили Одеса, Миколаїв, Рівне, Запоріжжя, Бердянськ, Харків, Кривий Ріг та місто Стрий у Львівській області. У березні цього року приватний власник звалища в місті Покровск Донеччини так само відмовився приймати львівське сміття через нібито погрози його сім’ї. Це було останнє місто, що допомагало Львову. Нагадаю, єдине звалище недалеко від Львова закрили рік тому після пожежі та загибелі там трьох рятувальників і еколога.

Як раніше повідомляло «Громадське радіо», у Львові припинив роботу перевізник сміття, що обслуговував третину міста.