Литовські медики поділилися досвідом щодо лікування інсультів та інфарктів


На Івано-Франківщині перебуває делегація медиків з Литви. У її складі – представники Литовського університету наук здоров'я і Каунаської республіканської лікарні: фахівці з неврології, реабілітології, хірургії та травматології.

Спільно з прикарпатськими колегами литовські гості провели секційне засідання за програмою Міжнародної наукової конференції під егідою НАТО «Співпраця між Україною і Литвою в умовах російської загрози». Захід відбувся на навчально-рекреаційній базі «Арніка» Івано-Франківського національного медичного університету.  

Учасникам конференції розповіли про навчальний процес у Литовському університеті наук здоров'я, який за багатьма рейтингами посідає 2-3 місце в країні. В цьому закладі навчається понад 8 тисяч студентів з усіх держав світу, найбільше – з Ізраїлю, Німеччини, Іспанії, Швеції. Декан факультету післядипломної освіти, професор  Кестусіс Петріконіс висловив бажання співпрацювати з лікарями та науковцями Івано-Франківщини щодо надання швидкої медичної допомоги, лікування інсультів та інфарктів, онкологічних патологій, підготовки медсестер, проведення реабілітацій, організації процесів у сімейній медицині. Йшлося також про обмін досвідом у плані реформування медицини та підготовки спеціалістів у цій сфері.

«У нас реформування розпочалося давно, з 1991 року, і лише зараз  дає свої плоди, –  зауважив науковець.  – Також виникало багато проблем: фінансових і організаційних. Люди повинні були змінитися, почати по-іншому мислити і поводитися. А це не легко».

Сьогодні, на думку директора департаменту охорони здоров'я Івано-Франківської облдержадміністрації Мирона Матейка, який у складі делегації з Прикарпаття минулого року відвідував Литву, в литовських лікарів варто запозичити досвід оптимізації ліжкового фонду, профілактики хвороб, налагодження роботи у первинній ланці медицини.

«Нас дуже цікавить стажування на базі клінік Литви, – зазначив Мирон Федорович. – Вони уклали угоди з німецькими клініками, те ж саме могли би зробити й ми для покращення підготовки наших спеціалістів. Вже у серпні знову плануємо побувати у Литві, залучимо головних лікарів центральних районних лікарень, представників депутатського корпусу».

А в Івано-Франківському національному медичному університеті за сприяння литовських колег хочуть започаткувати підготовку спеціалістів з реабілітології. Про це у коментарі журналістам розповіла перший проректор університету, професор Ганна Ерстенюк.

«На Прикарпаття приїхали фахівці-неврологи, реабілітологи, психологи, представники міжнародного відділу, які  мають значний досвід у підготовці спеціалістів-реабілітологів, які вкрай необхідні для України у цей складний час, – наголосила Ганна Михайлівна. – Днями відбулася нарада в Міністерстві охорони здоров'я, на якій було розроблено стандарти з цього фаху і затверджено навчальні плани. Для нас важливий литовський досвід, їхні помилки та досягнення».

За словами Ганни Ерстенюк, нова спеціальність може бути введена в Івано-Франківському медичному університеті вже з вересня. Цьому передуватимуть лекції, майстер-класи та презентаційні матеріали делегації медиків з Литви.