Мільйони на відпочинок


У 2008 році Національний банк України розпочав будівництво дорогого оздоровчого комплексу «Прикарпаття» у місті Яремче. У 2014 році будівництво здравниці призупинили і глава Нацбанку Валерія Гонтарєва запевнила, що продасть скандальну базу. Проте час минув, а комплекс залишається в НБУ. Скільки ще подібних оздоровчих комплексів є на Прикарпатті?

Охоронець з великої букви

За непримітним парканом з червоного металопрофілю в руслі річки Жонка на вулиці Грушевського, 7 у Яремчі обростає бур’янами оздоровчий комплекс «Прикарпаття», замовником будівництва якого є НБУ, пише Галицький кореспондент. Одразу помітно, що будівництво не з дешевих, проте чому пустує таке розкішне приміщення?..

Заходимо на територію комплексу через прочинену хвіртку, прямуємо до центрального входу. Навколо ні душі, і лише теплий мотор скутера біля паркану наштовхує на думку, що хтось живий тут мусить бути. Логічні висновки підтверджуються: з бокових дверей вибігає збентежений чоловік у шльопанцях. Він – охоронець. Можна назвати його навіть Охоронцем з великої літери, бо він – єдиний господар на цій території. Чоловік назвався Владом і запевнив, що його роботодавцем є Нацбанк. «Як зайшли на територію? Чого прийшли? Хто такий? Не можна фотографувати! Посвідчення і документи де? Дай, перепишу!» – очевидно службова самотність єдиного охоронця дається взнаки.

Проте з часом бесіда налагоджується. «Тут уже рік нікого немає, крім охорони. Бур’яни косимо своїми силами, дерева ріжемо так само самі. А мусимо різати, бо впаде, пошкодить якусь будівлю, а ми будемо винні. Є пару гнилих дошок – то ми їх стережемо, бо вони на балансі. Відпаде облицювальна плитка – кладемо її на купку і пишемо в зошит: «Відпала плитка», – розповідає Влад.

За його словами, будівля занепадає і руйнується. «Всередині багато тріщин. Ззовні все сиплеться. Бо збудували зле!» – впевнений охоронець. Він додає, що тут немає розкошів. «Всі чомусь очікують побачити тут золоті унітази чи пісуари або срібні ручки до дверей, проте всередині навіть меблів немає», – запевняє чоловік і пропонує вийти «за периметр». «У вас ваше начальство, у нас наше», – прощається Влад.

11920296_915288758512693_1566250987_n

На облаштування не скупилися

То чому простоює будинок, у який вклали мільйони гривень? «Галицький кореспондент» звернувся з інформаційним запитом на ім’я глави НБУ Валерії Гонтарєвої та начальника управління Нацбанку в Івано-Франківській області Михайла Ставничого. В облуправлінні нам так і не відповіли, а от з управління інформації та громадських комунікацій НБУ прислали відповідь.

Отже, будівництво оздоровчого комплексу «Прикарпаття» розпочато у 2008 році, відповідно до постанови Правління НБУ від 21 лютого того ж року. Загальна кошторисна вартість першої черги будівництва становила 85 млн. 692 тис. 237 гривень. У Нацбанку також повідомили, що «у зв’язку з економічною ситуацією, що склалася в країні», у 2014 році фінансування та будівництво оздоровчого комплексу «Прикарпаття» було призупинено. Нині це об’єкт незавершеного будівництва з готовністю 96% і до закінчення будівельних робіт перебуває під охороною.

genplan

В інтернеті знаходимо більше інформації. Виявляється, майже три гектари землі під дачу в курортному Яремче Нацбанк купив у Івано-Франківської обласної ради. Купувати землю приїжджав особисто тодішній глава НБУ Володимир Стельмах, якому і належала ідея облаштувати тут відпочинкову «хатинку».

Проте масштабне будівництво відпочинкової бази розпочалось тільки після приходу до керма головного банку країни Сергія Арбузова. Відтоді банкіри на облаштування комплексу не скупилися.

На сайті архітектурно-будівельної фірми «Гражда» розміщений проект санаторно-оздоровчого комплексу «Прикарпаття» у м. Яремче, розроблений творчою архітектурною майстернею в формі ТзОВ «ГРАЖДА» на замовлення Національного банку України. Згідно з проектом, весь комплекс робіт розрахований на будівництво санаторного комплексу в дві черги. Першою чергою будівництва комплексу передбачено спорудження спального корпусу на 5 сімейних номерів «люкс» у двох рівнях і блоком апартаментів на одну сім’ю. Будівництво розпочато в 2009 році.

Спальний корпус ділиться на два функціональних готельних блоки, що  відповідають міжнародному класифікатору готелів «5 зірок». У правій частині корпусу розміщений готельний номер «апартамент-президент» на одну сім’ю, а в лівій частині – п’ять дворівневих готельних номерів «люкс». Ліва і права частини будинку – це два окремих об’єкти, зв’язані між собою критим переходом.

На другу чергу будівництва було заплановано спорудження спального корпусу на 120 місць з адміністративно-господарським блоком, їдальнею на 60 посадочних місць і медико-профілактичним центром, з’єднаного критим переходом зі спортивно-розважальним корпусом.

У «Віснику державних закупівель» можна відстежити, що Управління НБУ в серпні 2012 року за результатами тендеру уклало угоду з ТОВ «Житлобуд-І» на оснащення оздоровчого комплексу «Прикарпаття» меблями на 7,64 млн. грн. Основним власником фірми-переможниці є колишній голова Івано-Франківської обласної ради Ігор Олійник. Так, у фірми Олійника НБУ закупив італійські меблі: напівм’які стільці «Cavio» з тканинною оббивкою – від 9 тис. грн. за штуку, крісла по 30 тис. грн. і диван за 84 тис. грн.

У серпні 2014 року Валерія Гонтарєва повідомила, що з її приходом на пост глави НБУ всі подібні будівництва було зупинено і організація продасть усі активи, які не пов’язані з основною діяльністю головного банку країни. Проте минув рік, а на паркані будмайданчика в місті Яремче висить табличка, яка засвідчує, що оздоровчий комплекс «Прикарпаття» і далі належить Нацбанку. Можливо, немає покупців?.. Чи не доцільніше тоді було б переобладнати відпочинковий комплекс у санаторій для дітей або реабілітаційний центр для бійців АТО?..

 2a22e9fec9394f3c44f0f87d86172a16

Державні дачі: скільки їх?

Ми надіслали інформаційні запити до Івано-Франківської облради та Івано-Франківської облдержадміністрації, щоб  дізнатись, скільки санаторіїв, пансіонатів та держаних дач є на території області та чи мають перші особи Прикарпаття державні резиденції для прийому почесних гостей.

За інформацією Головного управління статистики в Івано-Франківській області, на Прикарпатті є сім баз відпочинку, два санаторії та по одному дитячому санаторію і пансіонату з лікуванням, власниками яких є держава. Ще чотири подібних заклади належать громадським об’єднанням (релігійні організації, профспілки). На території Івано-Франківщини також розміщено шість філій (два пансіонати, два санаторії та дві бази відпочинку), які є відокремленими підрозділами інших підприємств. Зазначимо, що переліку цих санаторіїв, профілакторіїв, пансіонатів та баз відпочинку територіальне відділення статистики не надало.

В Івано-Франківській облраді нам повідомили, що облрада «не є набувачем інформації про розташування державних дач на території Івано-Франківської області», і запевнили, що рада «не володіє будь-якими резиденціями і, відповідно, не використовує їх у жодній формі». Саме тому в обласному бюджеті не передбачено грошей на утримання резиденцій.

У регіональному відділенні ФДМУ також не змогли розповісти про державні дачі на території області і тому звернулись з листом до Фонду держмайна. З Києва прийшла відповідь про те, що на території Івано-Франківської області є чотири державні організації, які «ідентифіковані за назвою як «санаторії», «резиденції». Згідно з Єдиним реєстром об’єктів державної власності, це санаторії «Косів» у с. Смодна Косівського району, «Прикарпатський» у місті Яремче та «Гірське повітря» у Ворохті. Власниками цих трьох санаторіїв є Міністерство охорони здоров’я України. Четверта організація – «Резиденція «Синьогора» – розміщена у с. Стара Гута Богородчанського району і підпорядковується Державному управлінню справами.

Санаторій «Косів» був заснований ще в 1891 році польським лікарем Тарнавським. Зараз його визнано пам’яткою архітектури, адже тут збереглися споруди ще з часів його заснування.

Санаторій «Прикарпаття» – це лікувально-профілактичний заклад для лікування захворювань органів дихання у дітей віком від 7 до 14 років. До комплексу санаторію належать адміністративний корпус, п’ять спальних корпусів на 300 місць, будинок для гостей, дві їдальні на 100 та 150 місць, окремі лікувальні корпуси, бухгалтерія. На території закладу є паркова зона, спортивний зал і майданчик, загальноосвітня школа І-ІІ ступенів.

Спеціалізований санаторій «Гірське повітря» заснований у 1890 році для реабілітації після перенесених захворювань та патологічних станів легень і розташований на території Національного карпатського парку у Ворохті.

«Галицький кореспондент» раніше писав про резиденцію «Синьогора», яку в 2002 році «Івано-Франківськгаз» безоплатно передав у державну власність. Тоді ж, за рішенням депутатів Івано-Франківської облради, президентська резиденція отримала 10 тис. гектарів карпатського лісу. Коли в кінці лютого 2014 року до «Синьогори» приїхали учасники надвірнянського Автомайдану, працівники Управління державної охорони впустили активістів та місцевих жителів за паркан місцевого символу президентських розкошів. Зараз Державна організація «Резиденція «Синьогора» є режимним об’єктом, охорону якого здійснюють службовці УДО. Оглянути маєток можуть і прості люди, але для цього треба попередньо зареєструватись і заплатити 50 гривень. Ось такий державний бізнес.

 

Забута дача для губернаторів

Нас зацікавила ще одна будівля – відпочинковий комплекс у с. Марківці Тисменицького району. Саме тут відпочивали прикарпатські губернатори, і саме цього будинку немає у переліку, який надав ФДМУ. Незважаючи на це, про згаданий будинок знають в регіональному відділенні Фонду. За їхньою інформацією, будівля перебуває в управлінні Державного агентства лісових ресурсів України. Комплекс знаходиться на балансі державного підприємства «Івано-Франківське лісове господарство». Цю інформацію підтвердили і в облраді.

Роман Олійник, перший заступник начальника Івано-Франківського облуправління лісового та мисливського господарства, стверджує, що на початку 2000-х років відпочинкову базу справді орендувала Івано-Франківська ОДА. «Так, там відпочивали губернатори Михайло Вишиванюк, Роман Ткач, Микола Палійчук, Андрій Троценко. Спочатку будівлю орендувала ОДА, а пізніше – приватна особа. Так тривало десь до 2010 року», – каже Олійник.

У постмайданні часи на цій базі жили активісти Майдану. А який зараз стан справ на відпочинковому комплексі у Марківцях, Олійник чомусь не знає…

Схоже, що жителі Прикарпаття не скоро дізнаються всю правду про точну кількість дач, які збудовані за бюджетні кошти на території області, та їхні адреси. Як не скоро дізнаються і про те, де за їхні гроші люблять відпочивати чиновники не найнижчого рангу. Вичерпних відповідей на поставлені запитанні ми так і не змогли отримати. Сподіваємося, що з часом в Україні буде створено організацію, яка збере докупи всю інформацію про державні відпочинкові комплекси і зможе відзвітувати перед громадою про витрачені з бюджету кошти на відпочинок «слуг народу».