На Борогодчанщині жорстоко побили депутата сільради


Невідомі зловмисники з битами увірвалися до будинку депутата Солотвинської селищної ради та жорстоко побили обранця.

У поліції розпочали розслідування за фактом нападу невідомих зловмисників на депутата Солотвинської селищної ради Олександра Драбчука, пишуть Версії.

Подія трапилась ще 7 вересня. За словами потерпілого, до його будинку увірвалися невідомі молоді хлопці та жорстоко його побили битами. Як результат – перелом променевої кістки, кілька швів на голові та численні синці і забої. Депутат 10 днів провів у лікарні.

Цей напад Олександр Драбчук пов’язує зі своєю депутатською діяльністю.

«Все почалося з того, що одні ґазди перегородили дорогу для заїзду громади до свої земельних ділянок. Згідно плану 1969 року вже тоді був заїзд з вулиці Берегової. Люди зібралися, подали скаргу в суд і виграли його. Апеляційний суд також був на стороні громади», – розповідає депутат Солотвинської селищної ради.

В суді було встановлено, що Богдан Хімчак (той самий ґазда) самовільно захопив частину дороги громадського користування, розширивши таким чином межі своєї ділянки. Він розорював її, звужуючи проїзд, що утруднювало можливість заїзду. Проїзд, який раніше мав ширину близько 5 метрів звузився до 1,5 метра.

А в 2012 році зі сторони вулиці Берегова встановив кам’яний стовп та ворота, якими перекрив проїзд. Навіть, якщо відчинити ворота, заїхати жодним транспортним засобом неможливо, оскільки радіус повороту не дозволяє зробити це. Внаслідок таких дій декілька землекористувачів втратили можливість проїзду на свої земельні ділянки, не можуть використовувати їх за цільовим призначенням для ведення особистого селянського господарства, позбавлені змоги заїхати сільськогосподарською технікою для обробітку землі чи вивозу врожаю.

В 2012 році жителі селища звернулись з колективною заявою до Солотвинської селищної ради, яка створила комісію і рішенням від 25 жовтня 2012 року зобов’язала Хімчаків перенести огорожу, збільшивши ширину дороги до присадибних ділянок до 3,5 м. Однак рішення сільської ради було проігнороване.

В липні 2016 року комісія селищної ради повторно виходила на місце конфлікту і повторно зобов’язала Богдана Хімчака перенести горожу і не чинити перешкод у заїзді до земельних ділянок землекористувачам. Проте порушення так і не були усунуті.

Хімчаки пояснили у суді, що ніякої дороги між їхнім та сусіднім господарствами ніколи не було. Землекористувачі, які мають ділянки в урочищі «Горби», дійсно їздили через поле до своїх присадиб, однак дорога для цих цілей не відводилась. І хоча вони і встановили парканзі сторони вулиці Берегова, однак перешкод у можливості проїзду землекористувачам він не створює, адже ворота не закриваються. Проте і влаштовувати дорогу для проїзду за рахунок своєї ділянки Хімчаки не хочуть.

В суді також встановили, що земельна ділянка Хімчаків досі не приватизована і її межі не погоджені ні з селищною радою, ні з іншими межівниками. Тому ці ґазди не мали права влаштовувати огорожу, оскільки право власності на земельну ділянку, відповідно до ст. 125 Земельного кодексу України, виникає з моменту державної реєстрації цього права.

Тому суд зобов’язав усунути перешкоди в користуванні дорогою громадського користування та демонтувати самовільно встановлену огорожу і ворота.

Однак громада, не дочекавшись представників виконавчої служби, сама розбила огорожу та ворота. При цьому були присутні депутати Солотвинської селищної ради.

«Саме тоді цей ґазда сказав мені: «Ти ворог номер один. Ти перший получиш», – розповідає Олександр Драбчук. – А потім на мене напали».

Зловмисників, які увірвались в будинок депутата, той не знає. Каже, що це немісцеві.

«Не досить того, що мене так побили, вони, коли виходили, ще й вікно битою розбили», – повідомив Драбчук.

Богдан Хімчак, власник земельної ділянки, який перегородив проїзд, заперечує свою причетність до нападу на депутата.

«Ніякого відношення до того я взагалі не маю, – прокоментував Богдан Хімчак. – Я почув, що таке сталося, десь через пару днів. Але хто це міг зробити, я не знаю. І, чесне слово, ніякого відношення до цього не маю».

Тож хто і з якої причини жорстоко побив депутат Солотвинської селищної ради має з’ясувати слідство.

У Богородчанському відділенні поліції Головного Управління Національної поліції в Івано-Франківській області повідомили, що наразі відкрите кримінальне провадження за двома фактами – спричинення тілесних ушкоджень та проникнення в житло.

«На даний час триває досудове розслідування, проводяться першочергові слідчі дії, допитуються свідки та очевидці. Про підозру поки нікому не оголошено», – повідомила слідчий Мар’яна Красілич.